Voedselproductie op een geheel nieuw niveau

Verticale landbouw - de teelt van voedsel in meerlaagse kassen - wordt beschouwd als een van de meest spannende trends in voedselproductie. Een pionier op dit gebied is de Roemeense start-up Ultragreens. In hun sterk geautomatiseerde indoor boerderijen vertrouwt het bedrijf op hoogwaardige en grondig geteste oplossingen van HELUKABEL voor betrouwbare transmissie van stroom, signalen en gegevens.

Vertical Farming Ultra Greens

Het Roemeense start-up bedrijf Ultragreens is toegewijd aan het verbouwen van voedsel in nauwere nabijheid van verkooppunten.

Het waarborgen van een duurzame voedselvoorziening is een van de grootste uitdagingen waar de mensheid in de komende jaren en decennia voor staat. Experts schatten dat de wereldbevolking tegen 2050 zal groeien naar 9,7 miljard mensen, en dus zal de vraag naar voedsel ook snel toenemen. Ondertussen draagt voedselproductie al bij aan milieuproblemen, veroorzaakt klimaatverandering mislukte oogsten en hebben politieke conflicten invloed op de voedselketens. Innovatieve ideeën zijn nodig om ervoor te zorgen dat de mensheid zich in de toekomst voldoende kan blijven voeden.

Een uiterst veelbelovende benadering is de zogenaamde verticale landbouw, de teelt van plantaardig voedsel in gebouwen met meerdere verdiepingen. Met deze technologie wordt de benodigde ruimte voor productie verminderd, waardoor enorme efficiëntiesprongen mogelijk zijn en verticale landbouw met name interessant is voor stedelijke gebieden. Bovendien zijn de planten beschermd tegen extreme weersomstandigheden in de gesloten kassen en groeien ze onder gecontroleerde omstandigheden, wat de oogstvoorspellingen en -resultaten verbetert.

Van compacte kassen naar indoor boerderijen

Een pionier op dit gebied is het Roemeense bedrijf Ultragreens. Opgericht in 2014, is de start-up toegewijd aan het verbouwen van voedsel in nauwere nabijheid van verkooppunten. Hiervoor vertrouwt het op compacte kassen die direct in supermarkten kunnen worden geplaatst, bijvoorbeeld. Ultragreens plant en implementeert echter ook zogenaamde groene hubs: enorme verticale indoor boerderijen die bijvoorbeeld worden geëxploiteerd door landelijke groothandelsbedrijven en winkelketens. Om transportkosten te optimaliseren en milieueffecten te verminderen, worden de groene hubs vaak in de directe omgeving van logistieke centra van retailers geplaatst.

In de kassen kunnen groenten, bladgroenten, kruiden en zaailingen, ook wel microgreens genoemd, worden geteeld. Dit zijn jonge groenten die tot wel tien centimeter hoog groeien en pas na één tot twee weken kunnen worden geoogst. Door hun hoge gehalte aan vitaminen en mineralen zijn deze planten echte superfoods. Bovendien maakt het korte productieproces het mogelijk om het hele jaar door consistente hoge opbrengsten te behalen. "Wij zijn ervan overtuigd dat verticaal geteelde microgreens een van de sleutels zijn om de uitdagingen van wereldwijde voeding in de toekomst op te lossen," legt Cristian Tudor, medeoprichter en CEO van Ultragreens, uit.

Een hoog niveau van automatisering verhoogt de efficiëntie.

Verschillende groene hubs zijn al succesvol actief in Roemenië en het bedrijf heeft onlangs de toetreding tot de Bulgaarse markt aangekondigd. De verticale kassen zijn zeer modern en volledig geautomatiseerd: de planten groeien onder nauwkeurig gekalibreerd LED-licht en zonder grond in zogenaamde hydrocultuur, waarbij ze via speciale substraten van alle nodige voedingsstoffen worden voorzien. Irrigatie, ventilatie, temperatuur en vele andere factoren worden nauwkeurig gereguleerd door computersystemen en continu bewaakt met uitgebreide sensortechnologie. Als een grenswaarde wordt overschreden of niet wordt bereikt, past het systeem zich automatisch aan zodat altijd optimale groeiomstandigheden heersen. "De uitgebreide technische uitrusting met sensoren, regel- en bewakingssystemen is natuurlijk essentieel voor de werking van onze verticale boerderijen," beschrijft Tudor. "Aan de andere kant betekent dit ook dat storingen of uitval van individuele componenten invloed kunnen hebben op de hele oogst."

Om dit te voorkomen rust Ultragreens haar systemen alleen uit met hoogwaardige, betrouwbare componenten die grondig zijn getest. Voor de bekabeling vertrouwt het bedrijf sinds het allereerste begin op HELUKABEL: de specialist in elektrische verbindings technologie levert de benodigde aansluit-, besturings- en datakabels voor de werking van de verticale kassen. Beproefde oplossingen zoals de kabeltypes JZ-500 en JZ-600, de enkeldradige H07V-K of de TRONIC-CY datakabel worden toegepast.

Alle verwachtigen zijn waargemaakt.

"Voor ons was kwaliteit het belangrijkste criterium bij het selecteren van onze leveranciers," meldt Cristian Tudor. "HELUKABEL werd ons aanbevolen door een van onze technische servicepartners - en voldeed aan onze hoge verwachtingen." Het team van HELUKABEL in Roemenië, onder leiding van Managing Director Ionut Nica, heeft de toepassing grondig onderzocht en de optimale oplossingen geselecteerd voor de speciale bedrijfsomgeving. "Belangrijk is dat de gebruikte kabels bestand moeten zijn tegen vocht en voldoende buigzaam moeten zijn om flexibele installatie, zelfs in kleine ruimtes, mogelijk te maken," legt Nica uit.

Bij Ultragreens waarderen ze het hebben van een competente contactpersoon direct in hun eigen land, die snel en doelgericht reageert op vragen. Alle door HELUKABEL geleverde kabels zijn ook gecertificeerd volgens de normen en regelgeving die van toepassing zijn op de lokale markt. "HELUKABEL is voor ons meer dan een leverancier, ze zijn een partner voor de gezamenlijke ontwikkeling van ons productportfolio," prijst Tudor. Er worden al nieuwe projecten gepland, zoals de grootste verticale kas in Europa tot nu toe, met een teeltoppervlakte van 6.500 vierkante meter op twaalf niveaus. "Ons doel is om een belangrijke rol te spelen bij het vormgeven van dit nieuwe type landbouw," benadrukt Cristian Tudor. "En de ondersteuning van HELUKABEL is essentieel voor ons succes."

U kunt dit artikel en vele andere spannende artikelen ook vinden in het huidige nummer 13 van ons klantenmagazine POWER. Lees 'm nu

terug