Maak een rondleiding door ons logistiek centrum in Hemmingen.

Van en naar - de inkomende goederen afdeling

Korte afstanden en hoge beschikbaarheid zijn doorslaggevende criteria om aan de wensen van onze klanten te voldoen. De afdeling voor inkomende goederen is een belangrijke stopplaats: dagelijks worden tot 25 vrachtwagens verwerkt op acht laadperrons. Om defecten onmiddellijk op te sporen en de bestellingen zo snel mogelijk weer op weg te helpen, sorteren en controleren de werknemers de binnenkomende goederen elke dag en registreren zij elke kabel en elk accessoire elektronisch. Een automatisch transportsysteem stuurt bestelde speciale kabels, verbindingsmoffen of complete kabeltrommels rechtstreeks naar de afdeling goederenuitgifte. Goederen die niet onderweg zijn, worden door HELUKABEL ter plaatse opgeslagen en gereed gemaakt voor de volgende levering.

Cable drums in the goods receiving area at Helukabel

Hoog gestapeld - ons volledig geautomatiseerde hoogbouwmagazijn

Helukabel logistics centre from the inside

Volautomatisch hoogbouwmagazijn bij Helukabel. Opslagruimte tot aan het dak: om de bestellingen van klanten snel en flexibel te kunnen afhandelen, slaat HELUKABEL een groot deel van haar artikelen op in het logistieke centrum in Hemmingen. Twee volledig geautomatiseerde hoogbouwmagazijnen die met elkaar verbonden zijn, houden orde met 40.000 palletplaatsen. Zowel de opslag als het ophalen zijn volledig geautomatiseerd: 16 opslag- en ophaalmachines plaatsen kabelhaspels met een gewicht tot 1,5 ton in de 100 meter lange gangpaden in het juiste rekcompartiment en halen ze daar volgens bestelling weer uit. Voor grotere kabelhaspels, met een gewicht tot vier ton, zijn in totaal 670 opslagplaatsen beschikbaar in twee rekken voor zwaar gebruik, die worden aangevoerd door speciale stapelkranen voor zwaar gebruik. De twee hoge stellingen zijn via het transportsysteem volautomatisch verbonden met de exact op lengte snijdende machines.

Het volautomatische magazijn voor kleine onderdelen

Voor logistiek specialisten is er bijna geen verschil tussen een kabelschoen en een kabelhaspel wanneer het op orderpicking aankomt. Beide moeten worden opgehaald, geteld en correct worden toegewezen. Daarom wordt vaak in het magazijn voor kleine onderdelen, b.v. voor kabeltoebehoren, beslist hoe snel een zending daadwerkelijk op de weg komt. Het magazijn voor kleine onderdelen van HELUKABEL in Hemmingen werkt volledig automatisch: zes gangenrobots bewegen heen en weer in zes gangen met in totaal 36.800 opslagplaatsen. Ze slaan tot 1.000 bakken per uur op en halen ze weer uit het systeem en brengen bestelde accessoires en kabelringen over naar het picking systeem, dat ook geautomatiseerd is. Bovendien worden de bestellingen van klanten ook tijdelijk opgeslagen in de kenmerkende rode bakken, tot de bestelling definitief is samengesteld. Hierdoor kan de verwerking van kleine onderdelen worden versneld.

Automated small-parts warehouse with many bins

Van de rol

Cable cutting machines

Machines knippen de kabels in de juiste lengtes. Indien het niet mogelijk is een voorraadlengte te gebruiken voor een kabelbestelling, komt de knipmachine in het spel. Hier wordt de gewenste lengte van de bronhaspel afgewikkeld, op de doelhaspel gewikkeld en op lengte gesneden - alles volledig automatisch. Zelfs het transport van het hoogbouwmagazijn naar de knipmachine gebeurt volledig met transportbanden. Vorkheftrucks, die de kabel met hun scherpe tanden zouden kunnen beschadigen, zijn uit dit proces verdwenen. Nu is de kabel ontrold en opgerold tegelijk: Afwikkelaars en opwikkelaars worden elk door een motor aangedreven en gesynchroniseerd door middel van elektronische trekkrachtcontrole. Dit voorkomt overrekking van de kabel. Het geautomatiseerd wikkelen van kabels op haspels en in ringen zorgt voor een zuiver en uniform wikkelpatroon. De snijgegevens worden geregistreerd met geijkte en verzegelde meetapparatuur en vervolgens gearchiveerd. Zo kan elk bestelartikel aan de hand van zijn individuele gegevens tot aan de productie worden getraceerd.

Wij verplaatsen grote dingen - in de "zwaar en op maat gesneden" afdeling

Wie grote dwarsdoorsneden met een buitendiameter tot 100 millimeter wil snijden, is in de afdeling zware lengtes aan het juiste adres. Na ontvangst van de klantorder zet het WMS (warehouse management system) in het volledig geautomatiseerde logistieke centrum in Hemmingen alle noodzakelijke processtappen in gang. Daartoe selecteert hij de gewenste kabel uit de meer dan 33.000 artikelen die in het hoogbouwmagazijn in voorraad zijn en levert dit via een transportband rechtstreeks aan de knipmachine. Slechts enkele minuten later ontmoet het de doelhaspel, die het systeem selecteert afhankelijk van de buigradius. Zelfs het inhangen van haspels van bijna tweeënhalve meter en met een gewicht tot vier ton gebeurt volledig automatisch. Met behulp van trekmotoren trekt de medewerker de kabel van de ene haspel naar de andere en geeft het snijwerk vrij. De synchroon werkende aandrijvingen voorkomen niet alleen dat de kabel te strak gespannen wordt, maar zorgen ook voor een perfect legpatroon. De geëtiketteerde haspel wordt dan via het transportsysteem rechtstreeks naar de goederenuitgiftezone gebracht. Op die manier kunnen levertijden van 24 uur worden gerealiseerd.

At the Cutting Station for Large Items

Zorgvuldig verpakt

Pick-packing goods at Helukabel

Klanten van HELUKABEL kunnen erop vertrouwen dat hun goederen niet alleen snel worden geleverd, maar ook volledig en veilig worden verpakt voor transport. In het logistieke centrum wordt daarvoor gezorgd door 20 medewerkers op tien Pick Pack werkstations, die alle artikelen van een zending in een tweeploegendienst nauwgezet samenvoegen. De werkplekken zijn uitgerust met speciaal voor HELUKABEL, volgens ergonomische aspecten ontwikkelde hulpmiddelen. Dit is niet alleen vriendelijk voor de werknemers, maar ook voor de goederen: grof materieel zoals vorkheftrucks zijn taboe. De orderpicker bepaalt welke onderdelen tot een zending behoren op basis van de order die hem door het magazijnbeheersysteem is toegewezen. Bovendien vergemakkelijkt een grafische voorstelling van de containers het efficiënt verpakken. Elk artikel is voorzien van een streepjescode, die de werknemer scant. Een visueel doel/werkelijke vergelijking op basis van het containeroverzicht garandeert ook dat de zending compleet is. Daarna tilt men de zendingen voorzichtig op en plaatst ze op de transportpallet. Deze zorg is lonend, want zo kunnen onze producten de klant snel, intact en compleet bereiken.

Snel geleverd - De finale: verzending

Klanten die bestellingen plaatsen bij Helukabel hoeven geen geduld te hebben, want bestellingen die bestemd zijn voor Duitsland, en voor een groot deel voor Europa, worden binnen 24 uur verwerkt en verzonden. Deze flexibele service wordt geleverd door 26 medewerkers van de distributiefaciliteit in Hemmingen, die elke dag 200 ton kabel, draden en montagecomponenten verpakken en verzenden. Ze maken de goederen indien nodig klaar voor verzending, in overeenstemming met de specifieke verpakkingsinstructies van de klant, voordat ze deze aan de juiste expediteur overhandigen. Pakketten met een gewicht van slechts één kilogram (twee pond) tot kabelhaspels met een gewicht van wel vier ton gaan de wereld rond over land, over zee of door de lucht. De status van HELUKABEL als Authorised Economic Operator (AEO) betekent vereenvoudigde douaneprocedures zonder vertragingen. Het ontvangen van bestellingen bij de klant moet ook eenvoudig zijn. Op verzoek organiseert HELUKABEL leveringen met diepladers met heftruck, hefplateau of loskraan. Als het verzendadres alleen uit geografische coördinaten bestaat, zoals bij windenergiecentrales het geval is, zorgen de logistieke experts van HELUKABEL voor levering op de exacte locatie in het land.

Shipping at HELUKABEL