Gemakkelijk meten

Het registreren van kabelmetingen op bouwplaatsen is een vermoeiende taak: elektriciens moeten de kabels precies op de vereiste lengte knippen en elke knip zonder uitzondering documenteren - traditioneel met pen en papier. "Er moet een eenvoudigere manier zijn," dachten drie jonge ondernemers - en dus ontwikkelden ze een digitale oplossing, Aufmaster genaamd, die zowel tijd als geld bespaart.

Aufmaster with display from smartphone

Naast het meetapparaat creëerden de drie oprichters ook een app en een webportaal.

"Het begon allemaal in 2015 in Zuid-Tirol tijdens het bergbeklimmen", herinnert Claudius Jehle zich. De ingenieur uit Ravensburg in Boven-Zwaben, Duitsland, is een van de drie breinen achter Aufmaster. "Toen ik daar was, besprak ik met mijn vader Paul, die een elektrotechnisch installatiebedrijf heeft, en mijn broer Constantin, een gediplomeerd elektricien, hoe vermoeiend kabelmetingen zijn. In onze ervaring betekent het feit dat je alles op papier moet zetten dat dingen vaak niet correct worden gedocumenteerd, wat facturering erg moeilijk maakt.

"De oplossing van de drie bergbeklimmers: een apparaat uitvinden dat voortdurend de resterende lengte van de kabel op een trommel meet, zodat de afgeknipte lengte automatisch kan worden berekend en gedocumenteerd. Als die gegevens vervolgens via een app naar een smartphone kunnen worden doorgestuurd, zou dat het leven van elektriciteitsbedrijven een stuk makkelijker maken. Het idee voor Aufmaster was geboren. Zodra ze thuiskwamen, soldeerden de Jehles een prototype en het jaar daarop produceerden ze de eerste meetapparaten.

Software-experts voor digitalisering

In 2019 kwamen Jan Müller en André Wagner het team versterken. De twee software-experts die elkaar al sinds hun schooltijd kennen, hadden hun eerste ervaring als ondernemer al opgedaan via hun eigen bedrijf. "Samen ontwikkelden we websites voor verschillende bedrijven en later logistieke software voor klanten in de auto- en precisie-optiekindustrie", meldt Jan. "Op een dag vertelde een wederzijdse vriend over Claudius en zijn idee voor Aufmaster." Met het doel de digitalisering van het project door te zetten, besloot Jan deel uit te maken van het Aufmaster-verhaal en haalde zijn vriend en zakenpartner André meteen aan boord.

Samen begonnen de drie uitvinders aan de ontwikkeling van zowel een app als een webportaal voor Aufmaster. Tegelijkertijd ontvingen ze hun eerste praktijkverslagen van verschillende klanten die het meetapparaat hadden gekregen om uit te proberen. "De reacties van bedrijven waren geweldig", legt André uit. "We ontdekten dat we met Aufmaster de kosten van meten en administratie met ongeveer 30 procent konden verlagen. Elektriciens op bouwplaatsen hoeven geen formulieren meer met de hand in te vullen die vervolgens op kantoor moeizaam moeten worden gedecodeerd. Dit bespaart werk en voorkomt de verlegenheid van onjuiste facturering."

Wooden drum Aufmaster registration
Het meetapparaat wordt met twee klemmen aan het achtereind van de opgerolde kabel bevestigd.

Een sterke verkooppartner

Het werd de creatieve breinen echter al snel duidelijk dat een dergelijk apparaat - vooral in combinatie met een app en smartphone of tablet - iets heel nieuws vertegenwoordigde voor de gemiddelde vakman. "We waren ons ervan bewust dat we in ons eentje slechts beperkt succes zouden hebben," legt Jan uit. "We hadden een sterke partner aan onze zijde nodig om ons te helpen de juiste klanten te bereiken." Het Aufmaster-team vond zo'n partner in HELUKABEL, die ook enthousiast was over het idee. Sindsdien biedt het bedrijf waardevolle ondersteuning op het gebied van verkoop en marketing. Ook zijn er plannen om een gezamenlijke productdatabase aan te leggen en Aufmaster QR-codes aan HELUKABEL-trommels te bevestigen, zodat de app automatisch het betreffende kabeltype herkent.

In de herfst van 2022 was alles gereed: de eerste professioneel geproduceerde partij Aufmaster apparaten werd naar klanten verzonden en het webportaal was klaar voor gebruik! Het project bereikte zijn eerste grote mijlpaal. Maar dit zal zeker niet de laatste zijn, merkt André op: "Onze grote visie is namelijk: 'een Aufmaster in elke gereedschapskist'". De drie jonge ondernemers zijn zich er ten volle van bewust dat er nog een lange weg te gaan is. "We zijn ervan overtuigd dat ons idee het potentieel heeft om zich over de hele industrie te verspreiden - de voordelen spreken voor zich", stelt André. "En de samenwerking met HELUKABEL biedt ons de juiste voorwaarden voor duurzaam succes op de markt."

Aufmaster gauge in different colors
Het ontwerp van Aufmaster evolueerde in de loop der tijd.

Wat is Aufmaster?

Aufmaster is een systeem dat bestaat uit software en een digitaal meetapparaat dat automatisch de lengte van kabels die op bouwplaatsen worden doorgeknipt registreert en documenteert. Het apparaat wordt met twee clips aan de achterkant van de opgerolde kabel bevestigd. Telkens wanneer een elektricien een stuk kabel afknipt, wordt de exacte lengte van de snede automatisch doorgestuurd naar een app op zijn tablet of smartphone. Van daaruit worden de gegevens via het internet doorgestuurd naar de betreffende klantenrekening van het elektriciteitsbedrijf. Met behulp van de software kunnen diverse projecten met meerdere meetapparaten aan verschillende kabeltrommels worden gecontroleerd en beheerd, en kan de berekening van de zaaglengten in realtime worden gevolgd en gedocumenteerd. Het belangrijkste voordeel is de verminderde tijd en energie die wordt besteed aan het registreren van metingen en facturering - en dus de lagere kosten. Bovendien wordt de kans op fouten kleiner, wat resulteert in minder klachten. Meer informatie op www.aufmaster.de

Portraits of the entrepreneurs of Aufmaster
De drie breinen achter Aufmaster (vanaf links): Claudius Jehle, André Wagner en Jan Müller.

Deze en vele andere boeiende artikelen vindt u ook in het huidige nummer #12 van ons klantenmagazine POWER. Lees het nu!

terug