Snel en foutloos overspoelen

De Deense Solar Groep heeft bijna alles in zijn assortiment wat bouw- en handelsbedrijven nodig hebben - waaronder een grote selectie kabels en draden. Om deze in de gewenste hoeveelheden aan klanten te kunnen leveren, vertrouwt het bedrijf op de wikkeltechnologie van KABELMAT in zijn logistieke centrum in Vejen: drie volautomatische AUTOLOG-wikkelsystemen en verschillende afzonderlijke machines zorgen voor een efficiënte en voorzichtige behandeling - zelfs van gevoelige optische vezels.

Kabelmat Autolog unwinder machine

In zijn logistiek centrum in Vejen, Denemarken, beschikt Solar onder meer over drie automatische opwikkelmachines van KABELMAT. (© Solar Groep)

Van schroeven tot generatoren, van lampen tot fotovoltaïsche systemen, van sanitair tot smart home systemen: het productassortiment van de Deense Solar Groep biedt bouw- en handelsbedrijven alles wat zij nodig hebben om hun projecten te realiseren. Het in 1919 opgerichte bedrijf is gespecialiseerd in zowel inkoop als dienstverlening op het gebied van elektrotechniek, verwarming en sanitair, ventilatie en airconditioning en energieoplossingen - en is op deze gebieden uiterst succesvol. De Solar Groep is niet alleen actief in Denemarken, maar ook in Noorwegen, Zweden, Nederland en Polen. In 2021 behaalde het bedrijf met 2.900 medewerkers een omzet van bijna 12,4 miljard Deense kronen (1,67 miljard euro).

Op maat gemaakte kabels op basis van de eisen van de klant

Naast een modern logistiek concept en een uitstekende service zijn een uitgebreid productassortiment en een hoge productbeschikbaarheid belangrijke troeven van de Solar Groep. Hun portfolio omvat ook een enorme keuze aan kabels en draden: van besturings- en aansluitkabels voor de industrie en machinebouw, tot kabels voor infrastructuur en bouwtechniek, tot glasvezelkabels, telecommunicatie- en datakabels, geen wens blijft onvervuld. "Het is onze ambitie om de processen van onze klanten efficiënter en duurzamer te maken", legt Kim Søllingvraa Nielsen, Teamleider Kabels, Volume & Lange Goederen, uit. "Daarom leveren we kabels en draden niet alleen in standaardlengtes, maar ook op maat van de klant."

Daartoe is het bedrijf ook in technisch opzicht goed voorbereid: in zijn 45.000 vierkante meter grote logistieke centrum in Vejen, Denemarken, beschikt Solar onder meer over drie automatische wikkellijnen. Deze machines wikkelen kabels en draden af van de grote vaten van fabrikanten en leveranciers, die enkele tonnen wegen, en wikkelen ze op kleinere vaten of op rollen voor dozen - precies op de bestelde lengte gesneden. "Gezien het aantal orders dat wij verwerken, zou dit proces onmogelijk handmatig kunnen worden uitgevoerd", legt Nielsen uit.

Deze systemen werden geleverd en geïnstalleerd door HELUKABEL's dochteronderneming KABELMAT Wickeltechnik. "Tot voor kort gebruikten we machines van een andere leverancier", herinnert Nielsen zich. "Deze werden echter oud en behaalden niet meer de gewenste resultaten op het gebied van kwaliteit en productiviteit." Na verschillende fabrikanten te hebben bezocht, kozen de verantwoordelijken bij Solar uiteindelijk voor de AUTOLOG-wikkelmachines van KABELMAT.

Person controls rewinding machine from KABELMAT
Een groot voordeel voor de werknemers is het hoge gebruikscomfort van de KABELMAT machines. (© Solar Group)

Automatische regeling voorkomt bedieningsfouten

Cable drums at Solar Danmark
Het productassortiment van de Deense Solar Groep omvat ook een enorme selectie kabels en draden. (© Solar Group)

De systemen bestaan uit meerdere machines, elk met een modulaire constructie en verkrijgbaar in verschillende afmetingen: drie PORTROL-afwikkelaars nemen de af te wikkelen trommel op met een spil en brengen hem in positie. Ze zijn verbonden met een transportband, zodat een vat automatisch uit het magazijn kan worden opgehaald en naar de afwikkelaars kan worden getransporteerd. Aan de andere kant wikkelen twee UMROL-afwikkelaars en een halfautomatische kabelopwikkelmachine uit de RINGROL-serie de kabels op trommels van verschillende afmetingen en in dozen, terwijl ze tegelijkertijd de juiste lengte meten en op maat knippen. Het afwikkelen en oprollen wordt automatisch gestuurd, het systeem ontvangt de ordergegevens via een interface met het ERP-systeem. "Dit elimineert bedieningsfouten", benadrukt Nielsen. Tot slot hoeven de afgewerkte rollen en dozen alleen nog maar met de vorkheftruck te worden afgevoerd en klaargemaakt voor verzending. "Dit bespaart veel tijd en mankracht."

Een bijzondere uitdaging bij Solar Denemarken was het knippen van hoogwaardige glasvezelkabels: deze mogen bij het oprollen niet te veel gebogen worden om beschadiging te voorkomen. "Daarom hebben we het buigen op de systemen speciaal aangepast om ervoor te zorgen dat er geen te krappe buigradii ontstaan", legt Manfred Wössner, Sales Manager bij KABELMAT, uit. Een zogenaamd kabeldansersysteem, dat tussen de af- en opwikkelaar is geplaatst, compenseert bovendien snelheidsschommelingen en vermindert zo de trekbelasting op de kabel. "Hierdoor kunnen zelfs gevoelige producten zoals optische vezels zonder kwaliteitsverlies op lengte worden geknipt en opgewikkeld", voegt Wössner toe.

Hoogste kwaliteit en maximale beschikbaarheid

Naast de drie volautomatische lijnen gebruikt Solar Denemarken ook drie UMROL 1000-herwikkelaars. Op deze compactere machines kan het bedrijf kabels en draden tot spoelen of op kleinere trommels wikkelen zonder een van de opwikkellijnen te hoeven gebruiken - bijvoorbeeld voor orders met kleine batchgroottes. Alle KABELMAT machines zijn gekalibreerd volgens de Europese meetinstrumentenrichtlijn (MID) en zijn dus goedgekeurd voor gebruik in heel Europa. Bovendien zijn ze uitgerust met gegevensopslagapparatuur waarmee alle werkstappen zonder hiaten kunnen worden getraceerd. "Dit alles zorgt ervoor dat wij onze klanten de hoogste kwaliteit en maximale beschikbaarheid kunnen bieden", zegt teamleider Nielsen tevreden. "Met de nieuwe apparatuur is het mogelijk geweest om onze verwerkingscapaciteit aanzienlijk te verhogen."

Een ander voordeel is de gebruiksvriendelijkheid van de KABELMAT machines: ze zijn uitgerust met hoogwaardige Siemens touch panels en hebben een Deense spraakuitgang - de omschakeling was dan ook een fluitje van een cent voor het personeel. "We kregen ook een grondige training van KABELMAT na de inbedrijfstelling, zodat er geen vragen onbeantwoord bleven", zegt Nielsen en prijst de samenwerking. "We zijn helemaal tevreden met onze nieuwe wikkeltechnologie, en er is al een andere machine gepland om onze capaciteit hier verder uit te breiden."

Person in portrait
"Met de nieuwe KABELMAT-systemen konden we onze verwerkingscapaciteit aanzienlijk verhogen." Kim Søllingvraa Nielsen, Teamleider Kabels, Volume & Lange Goederen bij Solar Denemarken (© Solar Groep)
terug