Duurzame aansluitkabels voor flexibele monitoren

In een ziekenhuis in Opper-Franken (Zuid-Duitsland) werden 225 patiëntenbedden uitgerust met nieuwe flexibele monitoren, waardoor de schermpositie gemakkelijk kon worden veranderd. Door een slechte kwaliteit van de bekabeling waren de monitoren echter niet bestand tegen de belastingen van het dagelijks gebruik. HELUKABEL nam het probleem onder de loep en vond een oplossing door een veel sterkere kabel te leveren met een grotere duurzaamheid die gewoonlijk wordt toegepast op machinebedieningspanelen.

Helukat500 IND EXTRAFLEX in green

De HELUKAT500 IND EXTRAFLEX patchkabel biedt een grotere treksterkte en flexibiliteit als verbindingskabel voor verstelbare monitoren. (Bron: HELUKABEL)

Kantel- en draaibare monitoren worden in veel verschillende toepassingen gebruikt: als bedieningsterminals in de machine- en installatiebouw, in controlecentra en controlekamers in de fabricage en logistiek, of in de medische sector in apparatuur voor operatiekamers en ziekenhuiskamers. Het dagelijkse gebruik van deze apparatuur stelt ze bloot aan bepaalde belastingen en spanningen. Zo is hun bekabeling bijzonder gevoelig voor beschadiging als gevolg van voortdurende trekspanningen.

Een ziekenhuismanager die ongeveer 225 bedden uitrustte met nieuwe patiëntmonitoren die konden worden gekanteld, ondervond dit probleem. Voor veel patiënten is het televisiescherm een belangrijke afleiding tijdens het herstelproces en een gemakkelijke manier om de tijd te doden. Het is zeer frustrerend wanneer een apparaat door een defect niet werkt.

Het probleem: de eerste fabrikant leverde kabels van inferieure kwaliteit. Met een buitendiameter van slechts 3,3 millimeter, een binnengeleider van slechts 0,05 mm² en het ontbreken van afscherming, waren de aansluitkabels niet bestand tegen de dagelijkse spanningen en belastingen die gepaard gaan met het dagelijkse leven in het ziekenhuis. Als gevolg van de trekkrachten tijdens het gebruik braken kabels en stekkers na zeer korte tijd en moesten ze keer op keer door de facilitaire dienst worden vervangen. Dit resulteerde in een aanzienlijke en onnodige verspilling van tijd en geld.

Person lying in bed in hospital room
Voor veel ziekenhuispatiënten is televisie een belangrijke afleiding in het herstelproces en een effectieve manier om de tijd te doden. (Bron: DC Studio / Adobe Stock)

Een treksterkte die ruwweg drie keer zo hoog is

De ziekenhuisdirectie wendde zich tot HELUKABEL om een oplossing te vinden. De toonaangevende leverancier van kabels en draden adviseerde de HELUKAT500 IND EXTRAFLEX patchkabel als nieuwe verbindingskabel. Deze kabel is afkomstig uit de machinebouw, waar hij onder andere wordt gebruikt in bedieningspanelen met regelbare schermen. Met een aanzienlijk grotere en dus aan de norm beantwoordende kabeldoorsnede van 0,14 mm² biedt hij ongeveer driemaal zoveel treksterkte als de tot dusver gebruikte kabel. Bovendien versterkt de afscherming, die tot doel heeft de elektromagnetische compatibiliteit (EMC) te verbeteren, de treksterkte van de kabel. Met dit product zijn beschadigingen en storingen van de apparatuur veel zeldzamer, waardoor er minder behoefte is aan reparaties en onderhoud. Dankzij zijn uitstekende flexibiliteit is de kabel ook ideaal voor medische bovengrondse voedingen of andere mobiele toepassingen in diverse industrieën.

Close up from a TV
De bekabeling voor draaibare en roterende schermen is bijzonder kwetsbaar voor beschadiging als gevolg van terugkerende trekspanningen. (Bron: HELUKABEL)
terug