Alles in één lijn

Zeer gespecialiseerde ultrasone inspectierobots kammen pijpleidingen uit op zoek naar lekken en corrosie. Een nieuwe custom kabel van HELUKABEL is hun enige link met de buitenwereld.

De ultrasone inspectierobot gaat met zeer lage snelheden vooruit. Het wordt in opdracht van GE Hitachi ingezet in de VS om ondergrondse leidingen centimeter voor centimeter te doorzoeken op lekken. De fijn afgestelde ultrasone sensoren meten de dikte van de buiswanden en sturen ook beelden naar zijn menselijke collega's aan de oppervlakte via een camera die aan de punt is bevestigd. Het gaat waar mensen dat niet kunnen, baant zich een weg door de duisternis, kronkelt door bochten en baant zich een weg waarheen de pijpleiding het leidt. Een elektromotor drijft zijn wielen aan via meerdere aandrijfelementen. Met perslucht worden de wielen tegen de binnenwand van de leiding geduwd, waardoor de robot voldoende grip heeft om zowel de bochten als de verticale delen van de leiding te kunnen volgen. Ondanks al deze complexiteit is één enkele kabel de levensader naar de buitenwereld.

A sewer robot in a canal
(© Inspector Systems GmbH)

NIEUW GRONDGEBIED IN kaart brengen

De zeer gespecialiseerde ultrasone inspectierobot die GE Hitachi gebruikt om ondergrondse pijpleidingen te inspecteren, is gemaakt door Inspector Systems. Al meer dan 30 jaar ontwerpt dit bedrijf uit Hessen, bij Frankfurt, pijpleidingrobots op klantspecificatie voor het inspecteren, testen en verwerken van de binnenkant van pijpleidingsystemen. Voor dit specifieke contract wilden de ingenieurs van Inspector Systems een oplossing met één kabel. De kabel was verantwoordelijk voor het leveren van stroom, data en perslucht. Aanvankelijk als proefproject voor de inspectierobot, werd de scope gewijzigd met configuraties voor werkende robots, die met krachtige tools lekken kunnen dichten en knelpunten kunnen corrigeren. Het integreren van alle benodigde functies binnen één kabel was nieuw terrein voor de ontwikkelaars. Maar slechts 10 weken na ontvangst van de aanvraag konden de kabelspecialisten de kilometerslange, op maat gemaakte kabel voor de ultrasone inspectierobot leveren.

KLANT-GECONFIGUREERDE KABEL

De stroom wordt aan de robot geleverd via koperen geleiders. Een paar gedraaide signaalkabels levert stroom aan de camera met hoge resolutie. Gegevens worden verzonden via een BUS-kabel en glasvezel. Vooral de glasvezelkabel was een uitdaging, want hoewel hij erg stijf is, moest hij op trommels kunnen worden gewikkeld. De ingenieurs kozen PU-buizen voor de persluchttoevoer. Net als een navelstreng is de kabel ook zijn levenslijn. Als de robot kapot gaat, kan hij aan de kabel uit de leiding worden getrokken. Dit is mogelijk doordat de kabel is versterkt met een vulmateriaal van Kevlar waardoor hij scheurvast is. Het geheel wordt beschermd door een buitenmantel van speciaal polyurethaan (PUR), een duurzame kunststof. Dit is belangrijk omdat de robot in ruige omstandigheden moet kunnen werken. Elk ander materiaal zou niet alle randen en hoeken kunnen weerstaan. In korte tijd slaagde HELUKABEL erin een kabel op maat te ontwikkelen die aan alle zware eisen kon voldoen en hun robots perfect aanstuurde.

VIER VERVOLGPROJECTEN

Bij HELUKABEL werken in totaal acht ingenieurs aan dit soort projecten op de afdeling kabels op maat. Zij zijn verantwoordelijk voor toepassingen die niet kunnen worden opgevangen door kabels uit de standaardcatalogus. Er zijn ook vier extra kabelmodellen ontworpen voor Inspector Systems voor gebruik met vier verschillende robotsystemen.

terug