Ze werken in geval van brand

Dankzij HELUKABEL zorgen drie stationaire brandblussers voor een optimale brandbeveiliging bij SMS Siemag AG – ook als de stroomkabels direct in het vuur liggen.

Het uitzicht van bovenaf op de vestiging van SMS Siemag AG bij Siegen is indrukwekkend. Holger Groos wijst de verre grenzen aan: Ferndorf Creek in het zuiden en de stad Hilchenbach in het noorden. Tussen deze twee visuele markeringen strekt zich een enorm verbonden dakoppervlak uit. Dit is de reden waarom het stalen frame bestaat, waarop Holger Groos staat en waar zijn werk hem keer op keer naar toe brengt. Hij werkt voor E. Klein Elektroanlagen en is verantwoordelijk voor de elektrotechniek bij SMS Siemag AG. Hieronder vallen ook drie zogenaamde brandblussystemen, die bovenop een speciaal raamwerk hoog boven het bedrijfsterrein zitten.

Holger Groos en Henning Hambloch op het dak
Boven de daken van SMS Siemag: Holger Groos van E. Klein Elektroanlagen (boven) en Henning Hambloch, Area Sales Manager bij HELUKABEL, (boven) inspecteren de brandwerende kabels. (© HELUKABEL / Ralf Kreuels)

BEPERKTE BRANDBESTRIJDINGSRUIMTE

In de productiehallen onder het enorme dakoppervlak produceert SMS Siemag al decennia lang systemen voor de fabricage en verwerking van staal voor haar klanten wereldwijd. De daken, die bijna eindeloos lijken, zijn een teken van het succes van het bedrijf - het bedrijf heeft zijn capaciteit voortdurend uitgebreid om aan de vraag te voldoen. Wat echter een positieve ontwikkeling is voor het bedrijf en het personeel, brengt uitdagingen met zich mee met betrekking tot de brandbeveiliging, aangezien brandbestrijdingsmiddelen niet langer elk punt in de bedrijfsfaciliteit kunnen bereiken. Vooral als het gaat om het beschermen van waardevolle delen van het bedrijf, zoals de opslagruimte met hoge rekken, telt elke minuut. Daarom rijzen deze torens, elk met een knalrode watersproeier, op drie strategisch geselecteerde punten boven de daken de lucht in.

Holger Groos en Henning Hambloch kijken naar de oranje kabel
Mocht er ooit brand uitbreken bij SMS Siemag, dan rijdt er veel op twaalf knaloranje kabels. (© HELUKABEL / Ralf Kreuels)

Elk heeft een bereik van maximaal 45 meter (150 ft) en kan in noodgevallen tot 1.600 liter (425 gal) per minuut naar de bron van de brand schieten. Het bluswater komt uit het hydrantennet ter plaatse. Maar de brandblussers hebben meer nodig dan alleen water, ze hebben stroom- en besturingsgegevens nodig - en deze moeten absoluut betrouwbaar zijn, zelfs als een brand de reguliere voorziening in de fabriek bedreigt. "Het is onze taak om hierin te voorzien", zegt Groos terwijl hij hand over hand terug de ijzeren treden van het frame af klimt.

BETROUWBARE LEVERING

Naast de trap loopt een rechte lijn van vier feloranje kabels, die parallel zijn gelegd, naar beneden lopen en verdwijnen in de wand van de faciliteit. Een van de kabels garandeert de stroomtoevoer naar de brandblussers; een ander, de controle. De twee anderen leveren permanent op het dak gemonteerde camera's met hoge resolutie en een verlichtingssysteem. Wat je niet aan de kabels kunt zien, zijn hun zeer specifieke mogelijkheden. “SMS Siemag gebruikt de veiligheidskabel NHXHFE 180/E 30 van HELUKABEL. Bij brand werkt de conducteur gegarandeerd tot 180 minuten – zelfs als hij direct in het vuur ligt”, legt Henning Hambloch, Area Sales Manager bij HELUKABEL uit. Het uithoudingsvermogen van de kabel wordt vergemakkelijkt door een speciaal materiaal waarin de kabel is omhuld. De coating zwelt op zodra deze tot een hoge temperatuur wordt verwarmd en beschermt zo de geleiders in de mantel. Snelle en vlotte levering van de kabels werd verzorgd door S&S Elektro-Fachgroßhandlung GmbH, Dillenburg.

BETROUWBAAR SPRINKLERSTATION

Op de begane grond van een van de productiehallen aangekomen, blijft Holger Groos de kabel volgen. Elke kabel is 1,4 kilometer lang en loopt – soms zichtbaar, soms onzichtbaar – door verschillende gebouwen richting het sprinklerstation. Toch weet Groos altijd precies waar ze zijn, in hun eentje hun pad volgend en uiteindelijk wijzend naar een onopvallende grijze container naast de andere gebouwen. “Dat is de sprinkler meldkamer”, zegt hij en doet de deur open. Binnen flikkeren de beelden van de bewakingscamera's op de daken over twee grote monitoren. Hieronder staan ​​twee bureaus met bedieningsconsoles voor de brandblusinstallaties. “Hier zit het andere uiteinde van de kabels”, zegt Groos. Daar, in de hoek waar hij naar wijst, zijn twaalf parallelle kabels, die beelden leveren en stroom leveren en stuurpulsen naar het onderdrukkingssysteem sturen. “Als er brand is, zitten de brandweerlieden hier en blussen op de plekken waar ze anders niet bij kunnen”, legt Groos uit. Dan wuift hij alle bezoekers weer naar buiten en doet de deur van de grijze container op slot. Gelukkig is het systeem nog niet nodig geweest en hoe tevreden Holger Groos en zijn klant ook zijn met de resultaten, ze hopen dat dit zo blijft.

Rode brandblussystemen
Drie van deze knalrode brandblusinstallaties staan op de daken van SMS Siemag.(© HELUKABEL / Ralf Kreuels)

Kom maar op met het water!

Drie zogenaamde brandblussystemen bevinden zich hoog boven de grond op belangrijke punten boven de daken van SMS Siemag AG. Elk van de stationaire watersproeiers heeft een bereik van maximaal 45 meter (150 ft) en spuit in noodgevallen tot 1.600 liter per minuut in de richting van de brandhaard. Het water komt uit het hydrantennet ter plaatse.

terug