Meer dan twee is serieproductie

Met complexe, op maat gemaakte machines heeft MECOS Welding Installations een vaste plaats in de markt verworven. Omdat snelheid en kwaliteit essentieel zijn om te overleven, vertrouwt het bedrijf op HELUKABEL.

Mecos machine

Martin Oster, oprichter van Mecos Welding Installations vertrouwt op de snelle levering en hoge kwaliteit van HELUKABEL. (© HELUKABEL / Andreas Böttcher)

Iemand die zich door een werktuigbouwkundige opleiding aan de gerenommeerde RWTH Aachen University heeft geworsteld en vervolgens vijf jaar in hetzelfde vakgebied promoveerde, is iemand die dingen wil laten gebeuren. Die iemand is Martin Oster die, met een doctoraat op zak, in 1995 eindelijk aan zijn professionele carrière begon. De werkende wereld was aanvankelijk echter een schok voor hem. "Ik was overgekwalificeerd voor de meeste banen op instapniveau of, anders gezegd, te duur", herinnert Oster zich. Deze realiteit is de reden waarom hij besloot het lot in eigen handen te nemen, als zelfstandige te beginnen en een ingenieursbureau op te richten dat gespecialiseerd is in lastoepassingen - het begin van een bedrijf met een succesvolle geschiedenis.

COMPLEX EENVOUDIG

Nu, na meer dan 20 jaar, staat Oster in het productiegebied van MECOS Welding Installations. Het gebouw is groot, ruim en baadt in het licht, en ruikt nog steeds als nieuw – de 52-jarige en zijn acht medewerkers verhuisden slechts een paar maanden geleden naar de nieuwe faciliteit in de buurt van Siegen, Duitsland. "Het is geweldig om meer ruimte te hebben om grotere machines in één keer te bouwen", zegt Oster, wijzend op een lasmachine voor tankopleggers die ze aan het bouwen zijn voor een Chinese klant. Zoals alle machines die in de MECOS-fabriek zijn gebouwd en door heel Duitsland, Europa en de rest van de wereld zijn verzonden, is deze lasmachine een project op maat. "Zodra we meer dan twee van dezelfde machine produceren, wordt het voor ons een serieproductie", zegt Oster glimlachend. Aangezien dit zelden gebeurt, ontwerpt, construeert, produceert en assembleert MECOS een aanzienlijk aantal one-offs: van grote lassers voor tankerfabrikanten en bekende havens tot speciale toepassingen voor bedrijven met slechts 30 medewerkers. Alle projecten hebben één ding in vaak: strakke deadlines. “Vaak moeten we in slechts 16 weken complete lassystemen volgens klantspecificaties bouwen”, legt Oster uit. Vertragingen in de levering zijn voor hem onaanvaardbaar, daarom waardeert de lastechnische specialist HELUKABEL's snelle levertijden en hoge productbeschikbaarheid. Zijn lasmachines bevatten een grote diversiteit aan sensoren, stroom- en stuurkabels van de Duitse kabelfabrikant.

Martin Oster voor een speciale machine
In de afgelopen 20 jaar heeft Martin Oster's bedrijf MECOS speciale machines gebouwd voor klanten over de hele wereld. (© HELUKABEL / Andreas Böttcher)
Grote lasser voor tankwagenfabrikanten
Grote lassers voor tankwagenfabrikanten is een van de vele specialiteiten van MECOS. (© HELUKABEL / Andreas Böttcher)

TOP KWALITEIT

“Het spreekt voor zich dat we altijd garantie geven op onze machines en apparatuur. We kunnen dit alleen doen omdat we erop kunnen vertrouwen dat onze componenten van de hoogste kwaliteit zijn”, legt Oster uit. “Veel van de HELUKABEL-kabels die we gebruiken zijn geschikt voor sleepkettingen en voldoen aan de verwachtingen bij zwaar dagelijks gebruik. Dit is niet vanzelfsprekend.“ De continue ondersteuning van HELUKABEL is een andere factor die belangrijk is voor Oster. Telkens heeft hij kabels nodig met voedings- en regelfuncties om de sensoren van het lasapparaat aan te sluiten op het besturingssysteem. Dankzij de Fieldbus-technologie vereenvoudigen deze kabels het tijdrovende bekabelen van schakelkasten en machines. Perifere interfaces kunnen uit de schakelkast en op de machine worden verplaatst. “Ik hoef alleen maar contact op te nemen met HELUKABEL en zij sturen mij de benodigde montage op de juiste lengte met de juiste pluggen”, zegt Oster. De area sales manager van HELUKABEL, Torsten Stein, legt uit hoe het bedrijf in staat is snel te reageren op de behoeften van de klant: “We bieden onze klanten een zeer breed assortiment draden en kabels. Om deze snelle en betrouwbare aanvoer van diverse producten te kunnen handhaven, maken wij gebruik van een zeer modern logistiek centrum. Dit stelt ons in staat om tijdig aan de wensen van onze klanten te voldoen.“ Dit geldt ook voor de kabels die MECOS nodig heeft voor internationale bestellingen. “Als ik aan een machine voor de Amerikaanse markt werk, geef ik deze informatie door aan HELUKABEL die mij UL-goedgekeurde kabels stuurt die voldoen aan de Amerikaanse normen, zowel wat betreft kleurcodering als kernafmetingen, die perfect in de machine passen, ’ legt Oster uit.

ZELF GEMAAKTE TOEKOMST

Een blik op het orderboek van Oster leert dat het leven bij MECOS de komende maanden allesbehalve saai zal zijn. "We kunnen niet klagen over een gebrek aan vraag", zegt hij. De grootste uitdaging die Oster in de toekomst verwacht, is het vinden van gekwalificeerd personeel. Desondanks gaat de algemeen directeur voortvarend en pragmatisch te werk: “Omdat er een nijpend tekort is aan voldoende gekwalificeerde kandidaten op de arbeidsmarkt, leiden wij ons personeel zelf op.”

terug