Twee helpers bij het sprookjeskasteel

Kasteel Neuschwanstein is een architectonisch meesterwerk op een prachtige locatie. De locatie van het kasteel maakte de recente renovatie van de buitenmuren echter zo moeilijk. Twee transportplatforms van het Beierse bedrijf GEDA hielpen het restauratieteam bij het uitvoeren van hun taken in dit moeilijke terrein.

Castle Neuschwanstein
Transport platforms from GEDA for construction work at dizzy heights. (© Wikimedia Commons, Diego Delso)

Kasteel Neuschwanstein ligt majestueus op de top van een berg met een fantastisch uitzicht op de Ammergauer Alpen. Elk jaar vinden ongeveer 1,4 miljoen bezoekers hun weg naar de plaats waar de "Sprookjeskoning", Ludwig II, in de 19e eeuw zijn romantische droom van een ridderkasteel realiseerde. De tijd heeft echter zijn tol geëist van de idyllische locatie. De ruige bergomgeving heeft de kalkstenen muren van het gebouw ernstig aangetast. Een volledige restauratie was dringend nodig. De twee meest urgente klussen: scheuren repareren die waterlekkages veroorzaken en de voeg vervangen. Hoe mooi de blootgestelde locatie van het sprookjeskasteel ook is, het maakte de toegang tot het gebouw erg moeilijk voor de bouwploeg en hun machines. De grootste uitdaging was het bouwen van steigers rond de noord- en westmuren die direct grenzen aan de bijna verticale zijden van de berg. Werknemers moesten een montageplatform 10 meter (33 voet) tegen de rots plaatsen en vervolgens extra steigers bovenop dit basisplatform plaatsen. Bemanningsleden, materiaal en machines werden naar de duizelingwekkende hoogten van hun werkplaats gebracht door twee 500 Z/ZP-transportplatforms van GEDA, de Beierse takelfabrikant. Deze standaard mobiele oplossing bestaat uit voorgemonteerde units die van de ene restauratieplaats naar de andere kunnen worden verplaatst en die door een team van twee personen snel en eenvoudig in elkaar kunnen worden gezet/afgebroken. Eén transportplatform leidde naar het montageplatform; de andere beklom de 38 meter (125 voet) van de hoogste toren van het kasteel. “Een voordeel van laadperrons is dat ze in de open lucht zijn. Dit betekent dat ze ook kunnen worden gebruikt om omvangrijke apparatuur te vervoeren”, zegt Johann Sailer, managing partner bij GEDA. Elk platform heeft een capaciteit van vijf personen en 500 kilogram (1.100 pond).

ROBUUST MATERIAAL

Door in de open lucht te zijn, worden de transportplatforms voortdurend blootgesteld aan weer en wind. Materiaal en design moeten bestand zijn tegen allerlei soorten slijtage. Hetzelfde geldt voor de voedings- en feedbackkabels. “Voor onze transportplatforms hebben we kabels nodig met een lange levensduur. De 500 Z/ZP is een tandheugeltakel. Als hij omhoog gaat, bungelen de kabels voor de elektromotor in de lucht, waardoor ze erg bloot komen te liggen”, legt Sailer uit. Daarom koos GEDA voor HELUKABEL-producten: “Naast een groot productassortiment waarderen we hun hoge magazijnbeschikbaarheid en korte levertijden. Bovendien vervaardigt HELUKABEL de kabels uniek voor ons, zodat we 100 procent zeker zijn van de kwaliteit”, zegt Sailer. Inmiddels zijn de noord- en westgevel vrij van steigers en zijn de transportplatforms verplaatst naar andere bouwplaatsen.

Transportplatforms van GEDA bij kasteel Neuschwanstein
Slot Neuschwanstein in al zijn nieuwe glorie: transportplatforms van GEDA maakten de renovatie van de muren mogelijk ondanks moeilijke omstandigheden. (© GEDA Dechentreiter GmbH & Co. KG)
terug