Zorgvuldig tot in het kleinste detail

Michael Stadler, directeur van Inntal Kabel, vindt dat machinebouwers zich geen zorgen hoeven te maken over de assemblage van elektronische componenten. Daarom heeft hij deze baan aangenomen, zodat ze kunnen doen waar ze goed in zijn.

Many cores sticking in a machine

Inntal Kabel levert kant-en-klare elektronische submodules. (© HELUKABEL, Simon Koy)

Het is donderdagochtend 8.30 uur en net als elke week rijdt er stipt een bestelwagen naar de ingang van Schechtl Maschinenbau GmbH in het Beierse Edling. Het zit vol met kabelbomen, voorgemonteerde modules en schakelkasten voor hoogwaardige universele fabricagemachines. De hoeveelheden geleverd door Inntal Kabel-Konfektion GmbH, op slechts 40 kilometer afstand, zijn nauwkeurig berekend voor het montageschema van de week. Schechtl en Inntal Kabel werken al vele jaren samen. Elk bedrijf doet waar het goed in is: men ontwerpt en bouwt state-of-the-art precisie plaatbewerkingsmachines; de andere behandelt de ingewikkelde details van de onmisbare elektronische subassemblages. De vereisten voor dit partnerschap zijn betrouwbaarheid en vertrouwen, die de basis vormen van alle zakelijke relaties van Michael Stadler.

TURBOPRODUCTIE VOOR MACHINEBOUW

Het hoofdkantoor van Inntal Kabel is gevestigd in Raubling, 10 kilometer (6 mijl) ten zuiden van Rosenheim nabij het begin van de Beierse Inn-vallei. De klanten van Michael Stadler zijn machinebouwers, die in de omgeving talrijk zijn. "Er zijn hier veel innovatieve bedrijven en ongeveer 50 daarvan zijn vaste klanten van ons", meldt de eigenaar. Inntal Kabel verzorgt de montage van kabels, modules en schakelkasten, maar biedt klanten ook het volledige pakket: advies al in de ontwerpfase van de machine, inkoop van alle componenten, montageklare montages, optionele tijdelijke opslag voor afgewerkte goederen en natuurlijk betrouwbare levering – inclusief just-in-time levering rechtstreeks naar de lopende band.

Michael Stadler bij een machine
Michael Stadler is thuis in elektronische componenten. Zijn expertise, technische vaardigheden en connecties met de industrie maken hem tot een waardevolle partner voor zijn klanten. (© HELUKABEL, Simon Koy)
Maria Schechtl bij een machine
Directeur Maria Schechtl koopt de elektronische componenten voor haar universele fabricagemachines van Inntal Kabel. (© HELUKABEL, Simon Koy)

WINSTGEVEND OP ELKE MANIER

Schechtl, een machinebouwer, is een goed voorbeeld van hoe het loont om elektronische componenten aan de experts over te laten. “Sinds 2003 werken we samen met Inntal Kabel. In die tijd hadden we één elektricien die de elektronische modules in een kleine werkplaats bouwde”, herinnert eigenaresse Maria Schechtl zich. “Deze man was er altijd, ook als er niet veel te doen was. Aan de andere kant, als hij er niet was, kon het erg krap worden. Zijn vaardigheden waren onmisbaar.” Toen de elektricien met pensioen ging, besloot Schechtl voor de volle 100% te gaan en het volledige pakket van Stadler te accepteren. "Deze samenwerking heeft ons het leven op een aantal manieren gemakkelijker gemaakt", zegt ze. "Het bespaart ons tijd, geld en middelen." In plaats van hun expertise te gebruiken voor elektronische subassemblage, vertrouwt Schechtl nu op Inntal Kabel. “Hierdoor kunnen we sneller reageren op orderschommelingen”, zegt Maria Schechtl.

GOED GEBRUIK MAKEN VAN CONTACTEN

De 300 kabeltypes van HELUKABEL voorzien Inntal Kabel van een uitgebreid assortiment. De elektronische submodules die de systeemleverancier voor Schechtl bouwt, bevatten ook kabels van de kabelfabrikant Hemmingen. “Net zoals onze klanten op ons vertrouwen, moeten wij kunnen vertrouwen op onze onderaannemers”, meldt Stadler. Daarom werkt hij al jaren nauw samen met HELUKABEL. “Onze vertegenwoordiger bij HELUKABEL, Philipp Walter, is altijd een grote hulp als het gaat om advies over een geschikte kabel voor een specifieke machine. Ook op het gebied van prijs hebben we als grootkoper een sterke onderhandelingspositie.” Schechtl profiteert van deze zakelijke regeling omdat ze de kosten van hun werkplaats en materiaalaankoop en hun kabelassemblagegereedschap - waarvan sommige vrij duur waren, hebben kunnen weglaten.

Philipp Walter en Michael Stadler inspecteren een kabel
HELUKABEL-vertegenwoordiger Philipp Walter (links) helpt Michael Stadler bij het vinden van de juiste kabel. (© HELUKABEL, Simon Koy)

“De professionele expertise van Inntal Kabel en hun partners is erg belangrijk voor ons. De overvloed aan producten op de markt maakt het voor onze inkopers extreem moeilijk om altijd de perfecte kabel voor elke toepassing te vinden. De inkoopafdeling van Inntal Kabel heeft een veel beter inzicht in de markt en kan beoordelen welke kabel qua kwaliteit, toepassing en waarde de juiste is”, aldus Schechtl. Vandaag stuurt Schechtl hun stuklijst voor kleine onderdelen naar Inntal Kabel, die op haar beurt volledig geassembleerde modules met de juiste documentatie opstuurt.

VERBONDEN MET DE REGIO

Close-up van geassembleerde kabel
De op maat gemaakte elektronische sub-assemblies van Inntal Kabel geven klanten meer tijd voor belangrijke zaken. (© HELUKABEL, Simon Koy)

Michael Stadler krijgt vaak de vraag hoe hij een concurrentievoordeel weet te behouden in een regio met hoge lonen als Beieren. “Veel concurrenten hebben hun productie over de grens verplaatst. Dit legt echter een hoger logistiek niveau op en heeft een negatieve invloed op de responstijden. De veronderstelde voordelen worden gecompenseerd door de moeilijkheden om de logistiek, fabriek, knowhow, gekwalificeerd personeel en vloeroppervlak in deze landen te installeren”, stelt Stadler. “Dankzij ons unieke en flexibele medewerkersmodel hebben we altijd voldoende mankracht.

Een ander voordeel is dat we bestellingen op korte termijn kunnen afhandelen en tegelijkertijd onze belofte van hoge kwaliteit kunnen waarmaken”, voegt hij eraan toe. Het hoofdkantoor in Raubling biedt onderdak aan 90 medewerkers met vaardigheden op het gebied van inkoop en verkoop, material handling, productie, gecompliceerd assemblagewerk en kwaliteitsmanagement.

REAGEREN OP DE BEHOEFTEN VAN DE KLANT

Om Inntal Kabel haar productportfolio schakelkasten te kunnen uitbreiden, heeft Stadler onlangs geïnvesteerd in een single core bekabelingsmachine van Komax. Inntal Kabel koopt onder meer regelmatig FIVENORM aansluitdraad van HELUKABEL voor de hightech machine. Deze enkeladerige draad met PVC-mantel voldoet aan vijf internationale normen: HAR, UL, CSA, AWM en MTW. "Deze multinorm-kabel dekt de marktvereisten over de hele wereld en kan overal worden gebruikt", legt HELUKABEL area sales manager Philipp Walter uit. Een ander bijzonder kenmerk is dat HELUKABEL de voorgeschreven namen op de geleiders in reliëf maakt. Inntal Kabel gebruikt vervolgens de ingebouwde inkjetprinter van de Komax-machine om de connectoren te labelen. “Dit helpt zowel de bekabelingstechnici van Inntal Kabel als onze klanten, omdat het bekabelen zo eenvoudig maakt als ‘schilderen op nummer’. Het is heel eenvoudig om de daarvoor bestemde kabel aan te sluiten op de juiste aansluiting in de schakelkast met de bijbehorende markering”, legt Stadler uit. Dit heeft de bedradingstijd gehalveerd. “Onze klanten en medewerkers kunnen deze tijd nu gebruiken voor verstandigere dingen”, vervolgt hij.

Close-up van enkeldraads bekabelingsmachine
Met de nieuwe Komax enkeladerige bekabelingsmachine breidt Inntal Kabel haar productportfolio voor schakelkasten uit. (© HELUKABEL, Simon Koy)
terug