Spoel wikkelen gemakkelijk gemaakt

Voortdurende verbetering van bestaande processen: met de nieuwe RINGROL 800 coil winder van Kabelmat wikkelen wij coils in een handomdraai op klantspecificatie.

Ringrol

Met de nieuwe RINGROL 800 coil winder van Kabelmat wikkelen wij coils in een handomdraai op klantspecificatie.

Snellere processen, meer veiligheid voor de operator, hogere precisie en ontlasting bij elke snede: dat waren de verbeteringen die HELUKABEL in Hemmingen verwachtte van een nieuwe coil winder. De optimale oplossing werd ontwikkeld door Michael Döring, hoofd logistiek, en Stefan Schubert, hoofd technisch onderhoud, in samenwerking met het Kabelmat-team. Uit de gesprekken met de wikkeltechnologiedeskundigen van Glatten kwam een lijst met duidelijke eisen voor de machine naar voren: de machine moest niet alleen veiliger en preciezer zijn, maar ook de handling vereenvoudigen en de efficiency verhogen door een hogere mate van automatisering. Manfred Wößner, verkoopmanager bij Kabelmat, legt uit: "We konden putten uit ons bestaande productportfolio om aan de wensen van HELUKABEL te voldoen en de zogenaamde RINGROL 800 zodanig aan te passen dat hij aan alle vereiste criteria voldeed." Nog geen negen maanden later werd de coil winder in Hemmingen in gebruik genomen.

State-of-the-art

"De moderne halfautomatische machine plaatst ons in de voorste gelederen van de wikkeltechniek", zegt Stefan Schubert verheugd. Een ander groot voordeel is het relatieve gemak waarmee modificaties aan de machine kunnen worden aangebracht, mocht tijdens het gebruik blijken dat extra functies nodig zijn. De spoelwikkelaar, speciaal ontworpen voor zeer kwetsbare kabels met diameters van twee tot 30 millimeter, verwerkt elke bestelling van de klant met maximale precisie, ongeacht hoe op maat gemaakt deze ook is. De nieuw ontwikkelde trekontlasting of beter gezegd trekcontrole speelt hierbij een belangrijke rol. "Tot nu toe moest het personeel bij elke bestelling nagaan of wikkeling met trekontlasting nodig was of niet. De nieuwe machine is zo goed in het netwerk geïntegreerd dat hij deze informatie uit de stamgegevens kan halen", zegt Wößner. "De operators moesten ook gewichten gebruiken om de vereiste trekontlasting mechanisch en handmatig in te stellen. Dat was inefficiënt, zowel qua tijd als qua kosten. Nu doet de nieuwe coil winder alles zelf."
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Ringrol machine

Andere belangrijke voordelen voor de veiligheid van de machinist zijn de roto-scanners die nauwkeurig gedefinieerde zones bewaken en de machine onmiddellijk stoppen zodra de geringste beweging binnen die zones wordt gedetecteerd.

Hoe werkt het?

Zodra een klantorder in het magazijnbeheersysteem van HELUKABEL is ingevoerd, begint het op lengte snijden: met de modernste transportmiddelen wordt de kabeltrommel direct vanuit het hoogbouwmagazijn naar de PORTROL 1600-afroller getransporteerd, waar twee zogenaamde centreerhulzen zich aan de kabeltrommel vasthaken om deze op te tillen. Nu begint het wikkelproces. De RINGROL 800 coil winder trekt de kabel in de daarvoor bestemde houder/toevoer en gebruikt vervolgens de doorgegeven productgegevens om zichzelf volledig en onafhankelijk te configureren. Het personeel kan fijnafstellingen uitvoeren door handmatig gegevens in te voeren via het bedieningspaneel. Er zijn ook sensoren om de kabeldiameter te bepalen en de kabelgeleiders tot op de millimeter nauwkeurig af te stellen om ervoor te zorgen dat de kabel correct wordt geleid en afgewikkeld met de juiste trekontlasting. "Hiervoor moesten verbeteringen aan de spoelkop worden aangebracht", legt Wößner uit. "Het wikkelen gaat nu preciezer en sneller omdat de wikkelkern nauwkeuriger kan worden afgesteld." Een ander onderdeel van de apparatuur dat een upgrade kreeg, was het ingebouwde MESSBOI 80 lengtemeetapparaat. Het werd uitgerust met een touchscreen bedieningspaneel om de bediening en gegevensinvoer voor de operator sterk te vereenvoudigen.

Illustration of the machine Ringrol

Nadat de kabelrol precies op maat is gesneden, wordt de kabel met behulp van een geïntegreerde omsnoeringsunit op vier plaatsen omsnoerd, zodat de kabel niet kan afrollen. "En juist voor dit laatste proces heeft Kabelmat een andere innovatie doorgevoerd", herinnert Schubert zich. "Om het leven gemakkelijker te maken, duwt het personeel de kabelrollen - die tot 40 kilogram kunnen wegen - over een werkbank die is bekleed met een speciaal oppervlak. Het Kabelmat-team heeft deze speciale coating ontwikkeld, waardoor de spoelen gemakkelijk over de werkbank glijden, ongeacht het materiaal van de mantel." Het personeel van HELUKABEL heeft nu een opleiding gekregen en produceert tot 120 kabelrollen per shift. Sinds de ingebruikname begin dit jaar heeft HELUKABEL minder afval geregistreerd en tegelijkertijd de operationele en werkpraktijken efficiënter gemaakt.

terug