Hoe kabels worden gemaakt - Stap 2: Samenslaan

Nadat de afzonderlijke draden zijn gemaakt door middel van draadtrekken, worden ze gedraaid tot een gevlochten geleider via een proces dat bekend staat als samenslaan. Vergeleken met een massieve, enkele geleider van dezelfde diameter, is een gevlochten geleider veel flexibeler en daardoor minder vatbaar voor breuk. Het eenvoudigste type samenslaan is bundelsamenslag, waarbij de afzonderlijke draden willekeurig in elkaar worden gedraaid. De draden hebben geen vaste geometrie en hun positie ten opzichte van elkaar verandert voortdurend over de totale lengte van de streng. Het eindproduct is een geleider met een variërende doorsnede en grote verschillen tussen de positie van de breedste en de smalste diameter.

Stranding
De strengenmachine verdraait de afzonderlijke draden tot een enkeladerige geleider. De matrijs zorgt ervoor dat de geleider zo compact mogelijk is. (© HELUKABEL, Thomas Mann)
Tinned copper wires ready for the wire drawing
Voor het draadtrekken worden vertinde koperdraden voorbereid. Tot slot zijn fijne en extra fijne enkele geleiders het resultaat. (© HELUKABEL, Thomas Mann)

Daarentegen is de concentrische streng een hoogwaardig en complex type streng. Hier zijn meerdere lagen draden om een ​​centrale draad gedraaid. Precies 6 draden passen direct om de centrale draad en vormen zo een geleider met een uniforme diameter. Om deze eerste laag worden dan nog precies 12 draden gedraaid. Het resultaat is een concentrische streng met een vast aantal mogelijke draden, namelijk 7, 19, 37, 61, enz., afhankelijk van het aantal lagen. Bij dit type constructie is de relatieve positie van de draden ten opzichte van elkaar vast. De geleider heeft over de gehele lengte min of meer dezelfde geometrie en heeft daardoor een zeer uniforme diameter. IEC 60228 (DIN VDE 0295) classificeert geleiders op basis van hun flexibiliteit. Massieve, enkelvoudige geleiders worden toegewezen aan klasse 1. Gevlochten geleiders worden toegewezen aan de andere klassen. Deze klassen weerspiegelen de flexibiliteit van de geleider die toeneemt met de fijnheid van de afzonderlijke draden:

  • Klasse 1: massief
  • Klasse 2: samengeslagen
  • Klasse 5: flexibel
  • Klasse 6: zeer flexibel

VRAGEN VOOR DE EXPERT

Meneer Mehl, waar moet u speciaal op letten tijdens het samenslaan?

Bij het maken van een gevlochten geleider is het doel om deze zo concentrisch en compact mogelijk te maken. Hoe beter dit wordt uitgevoerd, hoe hoger de ruimtefactor en hoe kleiner de ongebruikte ruimte tussen de strengen in de geleider. Dit wordt het best bereikt met concentrische strengen. Nadat het type streng is bepaald, kunnen tijdens het bundelen verschillende parameters worden aangepast om de kwaliteit en kenmerken van het eindproduct te wijzigen. Zowel de diameter als de flexibiliteit van de streng kunnen bijvoorbeeld worden gewijzigd door de inslaglengte te wijzigen. De leglengte is de lengte van een volledige rotatie rond de strengas. Hoe korter de leglengte, hoe flexibeler de afgewerkte streng.

Welke voordelen bieden concentrische strengen tijdens de daaropvolgende verwerking?

De dikte van de benodigde isolatielaag wordt bepaald door de draaddiameter. Hoe kleiner het verschil tussen de smalste en breedste diameter over de totale lengte, hoe groter de kans dat een dunwandige isolatie kan volstaan; dit bespaart materiaal en heeft als totaal effect dat de kabel slanker en flexibeler wordt, en dus bij uitstek geschikt voor bewegende toepassingen.

Portrait of Herbert Mehl
Herbert Mehl is productiemanager bij de fabriek in Windsbach. (©Fotostudio Lichtblick)
terug