Bezorgservice op het asfalt
Glutenvrij, vegetarisch, koosjer of standaard: op elke vlucht belandt een grote verscheidenheid aan maaltijden in de trolleys van de stewardessen. Ze worden naar het vliegtuig gebracht door cateringtrucks met schaarliften van DOLL Fahrzeugbau GmbH.
Op de vlucht van Frankfurt naar Madrid eten economy class gasten hun noedels met kip, terwijl business class reizigers genieten van steak of kabeljauw geserveerd met aardappelen. De verse maaltijden worden geleverd door een cateringbedrijf waarvan de belangrijkste hulp een schaarheftruck van DOLL is. Uwe Trox, mechatronica-manager bij DOLL Fahrzeugbau GmbH in Oppenau, bij het Zwarte Woud, legt uit hoe de maaltijden de passagiers bereiken: “De menu's worden door de betreffende horecaondernemer bereid in een commerciële keuken, vaak op het luchthaventerrein. Hier worden alle maaltijden gekookt, in krimpfolie verpakt, gemarkeerd en in de trolleys geladen die later door het vliegtuig worden geduwd. Hier komt onze horecawagen in gebruik. Eerst rijdt hij achteruit de laadklep van de grootkeuken op. Zodra het voertuig op zijn plaats staat en het interne koelsysteem is aangesloten op het lichtnet, opent het cateringpersoneel de roldeur en duwt de karren over de laadklep in de container op de vrachtwagen.” Als de container vol is, begeeft de chauffeur zich naar het wachtende vliegtuig. Bij aankomst worden de hydraulische steunen van de horecawagen uitgeschoven. Deze zorgen ervoor dat de truck ook bij harde wind stevig op de grond blijft staan. De chauffeur klimt nu in de container en wordt samen met alle lading naar boven getild. Als hij op de juiste hoogte naast het vliegtuig zit, plaatst hij de oprit en de vangrail in de positie bij de vliegtuigdeur.
EXACTE AFSTAND
“Het voertuig en het vliegtuig mogen elkaar nooit raken”, legt Uwe Trox uit. “Dit kan leiden tot beschadiging van de buitenste laag van moderne vliegtuigen met hightech materialen, die zonder technische hulpmiddelen totaal onzichtbaar zouden zijn. Ultrasone sensoren op DOLL-trucks zorgen er dus voor dat de vereiste afstand tussen de ramp en het vliegtuig behouden blijft. De voorste slagboom wordt pas ontgrendeld als deze positie is bereikt. Een stabiele klapplaat overbrugt de resterende opening zodat de karren veilig kunnen worden ingerold. "Vliegtuigen verdienen alleen geld als ze in de lucht zijn, daarom moet het laden heel precies en heel snel gaan", zegt Michael Harter, elektrisch cateringproduct manager bij DOLL. “Verstoringen brengen hoge kosten met zich mee.” Daarna wordt de container neergelaten, worden de steunen ingeschoven en keert de cateringtruck terug naar de keuken waar de procedure weer van voren af aan begint. In de container is plaats voor ongeveer 40 karren die permanent geklimatiseerd moeten worden om te voorkomen dat de koeling onderbroken wordt. Het eten wordt pas weer opgewarmd als het in het vliegtuig zit. "DOLL-voertuigen worden gebruikt door bijna alle grote en belangrijke cateringbedrijven", zegt Trox. "Dit komt omdat de veiligheidsvoorschriften op luchthavens over de hele wereld strenger worden en onze technologieën toonaangevend zijn op het gebied van personeels- en materiaalveiligheid."
Klaar voor de wereld
Cateringtrucks met schaarliften maken al meer dan 20 jaar deel uit van het assortiment van het bedrijf uit Oppenau. Aanvankelijk een nicheproduct naast houttransport, zware lasten en militaire voertuigen, produceert het bedrijf sinds 2005 seriematige cateringtrucks. In veel gevallen levert de klant het chassis waarop de DOLL-lift zit. Het verkoopt drie typen: de x-cat M met een halve cabine voor kleine vliegtuigen met een drempelhoogte van minder dan anderhalve meter (vijf voet), de x-cat M met een volledige cabine voor grotere vliegtuigen met een dorpelhoogte tot zes meter (20 voet), en de x-cat L voor 's werelds grootste passagiersvliegtuig, de Airbus A380, die meer dan acht meter (26 voet) kan worden verhoogd. DOLL is een van de weinige fabrikanten wereldwijd die gecertificeerd is om de Airbus A380 te bedienen. “De deur van de Airbus A380 bevindt zich op het bovendek boven de vleugel”, legt Michael Harter uit. "Dit betekent dat het hele lichaam drie meter (10 voet) naar voren moet worden bewogen op een hoogte van meer dan acht meter (26 voet). Om het platform precies bij de vliegtuigdeur te positioneren, kan de operator het platform zijdelings tot 60 centimeter (24 inch) en de oprit met nog eens 110 centimeter (43 inch) verlengen. ”De grote dorpelhoogte en het verschuiven van de container vroegen om een speciaal draagconcept. De steuncilinders strekken zich meestal slechts een halve meter naar elke kant uit om ervoor te zorgen dat ze bestand zijn tegen sterke windstoten. In de VS echter, waar met nog sterkere luchtstromingen rekening moet worden gehouden, moeten ze een hele meter reiken. Voor de Amerikaanse markt levert DOLL kits aan Bridgeport, nabij Philadelphia, waar de dochteronderneming van DOLL America ze op vrachtwagens bouwt. DOLL-opbouwen kunnen worden aangepast aan alle gangbare vrachtwagenchassis, waardoor ze ook op de openbare weg kunnen worden vervoerd. “Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor de catering op JFK Airport in New York, waar de commerciële keuken 65 kilometer verderop ligt”, zegt Uwe Trox.
DUURZAME KABELS
Sinds 2015 zorgen HELUKABEL Megaflex 500- en Multiflex 512-kabels en twee op maat gemaakte HELUKABEL-kabels ervoor dat containers op de cateringtrucks omhoog, omlaag, heen en weer kunnen worden verplaatst. Het was hier cruciaal om de controllers in alle voertuigen te updaten van een bedrade naar een programmeerbare logische controller (PLC). “Hiervoor had DOLL hybride kabels nodig die elektrische energie en elektronische bussignalen kunnen overbrengen”, legt Rainer Maier, regionaal verkoopmanager bij HELUKABEL uit. “Dus hebben we de twee aangepaste kabels voor de cateringtrucks ontwikkeld met aangepaste doorsneden en afscherming, evenals getwiste paren voor CAN-bustransmissie. ”De kabels krijgen veel te verduren: van het weerstaan van dooivloeistoffen die veel worden gebruikt op luchthavens tot UV-straling. Bovendien zijn ze halogeenvrij, zodat bij brand geen giftige gassen vrijkomen. "Vooral voor de A380 was de conformiteit van [de kabel] met buigradii een beslissende factor", benadrukt Michael Harter. DOLL stelt ook hoge eisen aan temperatuurbestendigheid, aangezien de kabels temperaturen tot min 30 graden (-22o F) moeten doorstaan. "Onze cateringtrucks worden in alle klimaatzones over de hele wereld gebruikt", zegt Uwe Trox. “De gasten die in Siberië in het vliegtuig stappen, willen immers ook iets lekkers te eten.”
SNELLE LEVERING
Wie: DOLL Fahrzeugbau GmbH, Oppenau, 350 medewerkers
Wat: Opgericht in 1878, produceerde het bedrijf oorspronkelijk rijtuigen en bosbouwgereedschap zoals bijlen en kapmessen voordat het zich specialiseerde in carrosserieën en aanhangwagens voor bedrijfsvoertuigen. Vandaag de dag is DOLL onder meer actief op het gebied van houttransport, het vervoeren van zware lasten en het ondersteunen van vliegvelden. De voertuigfabrikant produceert sinds 2005 in serie schaarheftrucks voor de catering. DOLL is een van de weinige fabrikanten die gecertificeerd is voor onderhoud aan de Airbus A380.