Absoluut veilig

Alleen echt met een hologram: het Spaanse bedrijf Pasaban S.A. maakt bankbiljetten valsbestendig met een figuur uit de mythologie en de steun van HELUKABEL.

Foil stamping line with HELUKABEL products

Eurobankbiljetten met hologrammen in reliëf: dankzij HELUKABEL loopt de SPF1000 soepel en nauwkeurig. (© PASABAN S.A.)

De volgende keer dat u een biljet van 100 of 200 euro in uw hand houdt en u zich afvraagt of het echt echt is, probeert u het volgende: houd het biljet tegen het licht en kijk naar de zilveren hologramstrip die aan de rechterkant van de voorkant van de Opmerking. Verschijnt daar het gezicht van een jongedame? Gefeliciteerd, dat is de mythische figuur van Europa (naar wie de continent wordt genoemd) en een bewijs dat uw biljet geen vervalsing is. Achter het echtheidskenmerk van de bankbiljetten van 20, 50, 100 en 200 euro van de tweede generatie gaat een geavanceerd proces schuil dat oorspronkelijk werd geïmplementeerd door een familiebedrijf in de Baskische stad Tolosa. Pasaban S.A. is een gespecialiseerde fabrikant van papier- en kartonverwerkingslijnen en kan terugkijken op bijna 100 jaar bedrijfsgeschiedenis. Tegenwoordig is het marktleider in de papierverwerkingsindustrie en levert het aan meer dan 500 klanten wereldwijd.

MACHINES OP MAAT GEMAAKT

Als het gaat om het ontwerpen en vervaardigen van zijn machines, legt Pasaban grote nadruk op kwaliteit, precisie en duurzaamheid. De hoge eisen gelden ook voor de kabels en draden die in de verwerkingslijnen worden gebruikt. “Of het nu een sheeter, wikkelmachine of papierriemwikkelaar is, de individuele componenten die in de machine zijn ingebed, dragen altijd bij aan de algehele kwaliteit. Daarom vertrouwen we op HELUKABEL-producten voor al onze systemen”, legt Daniel Antonio uit, technisch manager elektrotechniek bij Pasaban.

Close-up productiemachine
Bij Pasaban worden hightech machines gebruikt. (© PASABAN S.A.)

Nationale en internationale normen zijn van bijzonder belang voor Antonio: "Om te allen tijde aan de eisen van de klant in meer dan 45 landen te kunnen voldoen, hebben we kabels en draden nodig met certificeringen voor zowel de Amerikaanse als de Europese markt." Omdat elke machine individueel wordt aangepast aan de behoeften van de klant, waardeert het Spaanse bedrijf de snelle levertijden en hoge productbeschikbaarheid van HELUKABEL. “Na een nauwkeurige analyse van de individuele eisen, ontwikkelen we voor elke klant een oplossing op maat. Vertragingen in de levering mogen het vaak strakke tijdschema niet in gevaar brengen”, zegt Antonio. Pasaban gebruikt onder meer HELUKABEL producten in haar SPF1000 foliedruklijn. Deze hightech machine stempelt het veiligheidskenmerk 'portretvenster' op de biljetten als onderdeel van de procesketen voor de nieuwe eurobankbiljetten. De lijn perforeert eerst het speciale papier naar de vorm van het venster en brengt vervolgens een hologramstrook aan met daarop een portret van Europa en de waarde van het bankbiljet. Enkele kilometers flexibele en zeer flexibele data-, besturings- en SENSORFLEX-kabels van HELUKABEL zijn in de machine geïnstalleerd om een ​​efficiënte en foutloze werking te garanderen. "De kabels zijn bestand tegen de mechanische belasting van de productie en ondersteunen optimale bedrijfscycli", zegt Antonio. Ook elektromagnetische compatibiliteit (EMC) speelt een belangrijke rol: “Onze machines bevatten uiterst nauwkeurige elektronica. Om het risico van een systeemstoring te voorkomen, moet een effectieve screening worden gegarandeerd”, legt de technisch manager uit. Voor Pasaban is de grootste uitdaging van de toekomst de integratie van nieuwere en meer geavanceerde technologieën in zijn machines om de vervalsingsbestendigheid van bankbiljetten en andere veiligheidsdocumenten te garanderen. Antonio voegt toe: "We willen niet alleen dat onze apparatuur up-to-date is met de huidige trends, we willen ook in de voorhoede blijven van de wereldwijde beveiligingstechnologiesector - met de hulp van HELUKABEL."

Van Spanje de wereld in

Wie: Pasaban S.A.; 130 medewerkers; meer dan 500 klanten en 700 machines geïnstalleerd in 45 landen

Wat: Het familiebedrijf, gevestigd in Tolosa, Noord-Spanje, werd opgericht in 1928 en is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van verwerkingsmachines en oplossingen voor papier, karton, speciaal papier en veiligheidspapier. Het productportfolio omvat machines voor het wikkelen, wikkelen, stempelen en wikkelen van papierriemen.

terug