Koperprijzen - Hoe minimaliseren we de risico's voor onze klanten?

Als Christoph Bechtold 's ochtends zijn computer aanzet, kijkt hij als eerste naar de koperprijzen op de metaalbeurs. Bechtold is geen makelaar of speculant, maar de inkoopmanager bij HELUKABEL. Voor de productievestigingen in Duitsland koopt hij jaarlijks zo'n 10.000 ton koper en meer dan 1.000 ton kant-en-klare kabels en draden die koper bevatten. Het spreekt voor zich dat hij de koperprijzen in de gaten houdt, zodat hij kan kopen wanneer deze gunstig zijn. De prijzen veranderen voortdurend: geen ander edelmetaal ervaart zoveel schommelingen als deze roodachtige, glimmende grondstof. Daar zijn veel redenen voor, legt Christoph Bechtold uit: “Vroeger waren de koperprijzen puur gebaseerd op de traditionele economie van vraag en aanbod.

Portrait of Christoph Bechtold
Christoph Bechtold is hoofd inkoop | Technologie bij HELUKABEL en is verantwoordelijk voor de aankoop van materiaal voor de interne productie van kabels en draden, evenals producten van onderaannemers. (© HELUKABEL / Tobias Bugala)

Tegenwoordig spelen ook andere factoren een rol. Zo wordt de prijs die we betalen beïnvloed door schommelingen in de US dollar/euro wisselkoers omdat de London Metal Exchange in dollars handelt, maar wij betalen in euro’s.” De koperprijzen zijn extreem volatiel geweest sinds enkele grote aandelenfondsen de grondstof als speculatieve valuta begonnen te gebruiken. De mondiale politieke situatie heeft ook een directe invloed op het beursklimaat en daarmee op de koperprijzen. "Het hoort bij mijn werk om elke dag de krant te lezen", zegt Bechtold grijnzend. Zijn ervaring en intuïtie komen niet alleen HELUKABEL ten goede; klanten profiteren er ook van. "Als klanten grote bestellingen hebben, met grote doorsneden die veel koper bevatten, raden we aan dat ze de waarde van het materiaal veiligstellen", legt Bechtold uit. Hierbij wordt allereerst besproken hoeveel materiaal wanneer nodig is. HELUKABEL koopt het koper in tegen de best mogelijke prijs. Dit is de prijs die de klant later betaalt bij vrijgave van de levering, ongeacht eventuele tussentijdse prijsschommelingen. Andere klanten kopen een bepaald bedrag op voorhand en krijgen dit in kleine batches over een vaste periode geleverd. Ook voor deze klanten is de prijs die Bechtold betaalt de prijs die geldt voor het hele bedrag over de hele periode. "Ordergegevens worden in onze boeken ingevoerd en leveranciers krijgen de opdracht om het materiaal te leveren zoals de klant het nodig heeft", legt hij uit en voegt eraan toe: "Het voordeel voor onze klanten is duidelijk. Ze hebben een vaste waarde voor een bepaald bedrag over een vaste tijdspanne, waardoor ze hun prijzen kunnen berekenen zonder zich zorgen te maken over schommelingen. Zo helpen we ze hun risico te verkleinen.”

terug