Robuuste begeleiding voor nauwkeurige metingen

EKD Systems levert op maat gemaakte kabelrupsen voor KARL DEUTSCH ultrasone testsystemen.

Ultrasonic testing system from Karl Deutsch

Ultrasone testsystemen zoals de Echograph SNHF kunnen worden gebruikt om HF-gelaste buizen te testen op productiefouten.

De ultrasone testsystemen van KARL DEUTSCH Prüf- und Messgerätebau GmbH + Co KG (Fabrikant van Test- en Meetapparatuur) detecteren zelfs de kleinste lasdefecten die ontstaan tijdens de productie van stalen buizen. De gebruikte meetapparatuur is uiterst gevoelig en moet nauwkeurige resultaten opleveren ondanks de lange reisafstanden en hoge snelheden van het systeem. Elke trilling kan de meetresultaten beïnvloeden en de productiekwaliteit aantasten. EKD Systems, een dochteronderneming van HELUKABEL, leverde op maat gemaakte kabelrupsen voor deze veeleisende toepassing. Hun hoge stabiliteit garandeert nauwkeurige metingen met minder fouten en betrouwbare functionaliteit gedurende de hele levensduur.

Eén van de oudste methoden voor het produceren van stalen buizen is lassen. Gewalste stalen platen worden gevormd tot cirkelvormige lengtes waarvan de uiteinden vervolgens aan elkaar worden verbonden. Hoewel er tegenwoordig andere processen voor plaatmetaalvorming zijn om naadloze buizen te maken, wordt nog steeds tweederde van de stalen buizen in de wereld gelast. De technologieën hiervoor zijn in de loop der jaren gestaag geëvolueerd. De High Frequency (HF) methode bestaat bijvoorbeeld sinds de jaren 1960. Deze methode maakt gebruik van bijzonder hoge frequentiestromen die bijzonder goed zijn in het genereren van warmte. Snelle lasnelheden en een goede efficiëntie zijn kenmerkend voor deze methode. Om de kwaliteit van de gelaste buizen te garanderen, worden de lasnaden tijdens de productie gecontroleerd door een niet-destructieve testprocedure zoals ultrasone testen. Hier stuurt een testkop geluidsgolven door het materiaal en neemt hun reflecties op. Het ultrasone apparaat creëert een beeld dat de kleinste lasfouten onthult. De methode is buitengewoon nauwkeurig, maar ook uiterst gevoelig.

Gevoelige metingen bij hoge snelheid

Een expert op dit specialistische gebied is KARL DEUTSCH Prüf- und Messgerätebau GmbH + Co KG. Het bedrijf, gevestigd in Wuppertal, Duitsland, heeft zich sinds de oprichting in 1949 toegelegd op de ontwikkeling en productie van apparatuur voor niet-destructieve materiaaltesten. Het portfolio omvat ultrasone testsystemen zoals de Echograph SNHF, die kan worden gebruikt voor het testen van HF-gelaste buizen op productiefouten. "Onze machines moeten gevoelige metingen kunnen uitvoeren, zelfs over lange afstanden bij hoge snelheden," benadrukt Holger Harmuth, Machine Tool Manufacturing Designer bij KARL DEUTSCH. "Een omgeving met weinig trillingen is hier uiterst belangrijk om vervormde meetresultaten te voorkomen."

Ultrasonic testing system from Karl Deutsch

De bewegende delen van het systeem zijn voorzien van kabelrupsen van EKD Systems.

De bewegende delen van het systeem zijn voorzien van kabelrupsen. Deze bevatten de kabels die de afzonderlijke componenten voorzien van stroom, data en besturingssignalen. De kabeldragers beschermen de kabels tegen verstrengeling of beknelling tijdens bedrijf, of tegen beschadiging als gevolg van wrijving en trekbelasting. "Veel kant-en-klare kabelrupsen veroorzaken trillingen tijdens het bewegen, wat de resultaten van onze metingen kan verstoren", legt Harmuth uit. Toen KARL DEUTSCH begon met het plannen van een nieuwe versie van de Echograph-serie, gaven ze daarom opdracht aan de experts van EKD Systems, een dochteronderneming van de HELUKABEL Groep, om op maat gemaakte kabelrupssystemen te leveren voor deze geavanceerde toepassing.

Uitdagingen zoals deze zijn niets bijzonders voor EKD Systems: het bedrijf is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van op maat gemaakte kabelrupssystemen van staal, roestvrij staal en plastic. Hun focus ligt op gebruikersspecifieke systeemoplossingen die zijn ontworpen volgens klantspecifieke eisen, in kleine tot middelgrote hoeveelheden. Hiervoor beschikt EKD Systems over meerdere bewerkingscentra, een eigen gereedschapsmakerij en een breed opgezette volledig geautomatiseerde plastic spuitgietmachine. "We hebben een uitgebreid assortiment van diverse kabelrupssystemen die modulair kunnen worden aangepast aan de individuele eisen van onze klanten", legt Karsten Göbel van Technical Sales bij EKD Systems uit.

De kabelrupsen die worden gebruikt in het ultrasone testsysteem van KARL DEUTSCH moeten bijzonder stevig zijn. De experts van EKD Systems kozen daarom voor de PLE plastic schakel kabelrups. Dit is een plastic hybride ketting met robuuste aluminium scheidingswanden en een meertraps vergrendelsysteem in de gewrichten om een hoge stabiliteit en veilige begeleiding van de kabels te garanderen. De kabelrupsen zijn ook geschikt voor lange afstanden en hoge reissnelheden en ondersteunen daarom optimaal de dynamische prestaties van het testsysteem. EKD Systems heeft ook glijdende elementen in de binnenradius van de rups geplaatst om de aandrijfkrachten te verminderen. Het resultaat is een versie van de kabelrups die een soepele en nauwkeurige overdracht van krachten en bewegingen garandeert, en daarmee betrouwbare meetoperaties.

Op maat gemaakte drager voor beperkte installatieruimtes

Een kabeldrager geoptimaliseerd voor installatie in beperkte ruimtes was naast een extreem soepele werking een aanvullende vereiste. Het testsysteem heeft een reisafstand van 27 meter en een reissnelheid van 2 meter per seconde - en dat in een zeer beperkte ruimte. Om optimaal gebruik te maken van deze ruimte heeft EKD Systems een op maat gemaakt rupssysteem gecreëerd, bestaande uit een trog op maat gemaakt volgens de specificaties van de klant en perfect passend in het bestaande ontwerp. De speciale constructie van de kabelrups maakt gebruik van scheidingswanden om een zeer variabel ontwerp van de binnenruimte mogelijk te maken. Dit optimaliseert de kabeldrager en draagt zo bij aan de betrouwbare functionaliteit van het testsysteem. Na het opzetten van de machine in de fabriek van KARL DEUTSCH werd deze gedemonteerd in afzonderlijke componenten ter voorbereiding op transport naar de eindklant. De kabels werden in de energieketting van EKD Systems geplaatst en vervolgens op een speciale montage-trommel opgenomen die bij de levering was inbegrepen. "Dit vergemakkelijkt een snelle en efficiënte installatie van de kabelrups ter plaatse en bespaart dus veel tijd en geld tijdens de montage van het systeem," herinnert Harmuth zich.

Ultrasonic testing system from Karl Deutsch
Het op maat gemaakte energiekettingsysteem vergemakkelijkt nauwkeurige metingen en betrouwbare functionaliteit van het testsysteem.

Exact afgestemd op de toepassing

Dankzij de samenwerking met EKD Systems ontving KARL DEUTSCH een op maat gemaakt, voorgefabriceerd energiekettingsysteem dat exact was afgestemd op de specifieke eisen van deze geavanceerde toepassing. "De robuuste en weinig trillende kabelrups vergemakkelijkt de nauwkeurige overdracht van kracht en beweging en daarmee nauwkeurige metingen met minder fouten en betrouwbare functionaliteit van het testsysteem gedurende de gehele levensduur," prijst Harmuth, die volledig tevreden is met de samenwerking: "Samen met de experts van EKD Systems waren we in staat om een eersteklas product te bouwen dat zowel ons als de systeemoperator aanzienlijke tijd en geld bespaart." U kunt dit en vele andere boeiende artikelen ook vinden in het huidige nummer #14 van ons klantenmagazine POWER. Lees deze nu!

terug