Meer ontwikkeling en minder bureaucratie.
Duurzame energie: experts bespreken trends en uitdagingen.
De alomvattende overgang naar duurzame energiebronnen is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Onderweg moeten echter veel technische, politieke en maatschappelijke obstakels worden overwonnen. Hoe deze obstakels eruitzien, welke oplossingen nodig zijn om ze te overwinnen en waarom hernieuwbare energie van vitaal belang is voor onze toekomst - dit zijn de onderwerpen die aan bod komen in onze nieuwste expertsessie aan de rondetafel.
Zon, wind, water, biomassa – duurzame energie kan uit veel verschillende bronnen worden opgewekt. Welke voor- en nadelen bieden elk van deze energiebronnen, en hoe kunnen ze het best worden benut voor energieproductie?
Andreas Kulke: Voor ons hebben op dit moment zonne- en windenergie het hoogste potentieel. Ze zijn echter zeer instabiel in hun productie. Dit betekent dat de hoeveelheid opgewekte energie fluctueert, afhankelijk van het tijdstip van de dag of het seizoen. Om deze energie zo efficiënt mogelijk te benutten, moet ze worden opgeslagen met behulp van opslagapparaten of pompcentrales, die momenteel in de Alpen worden gebouwd. Biomassa daarentegen is continu beschikbaar en kan worden omgezet in elektriciteit en warmte in warmtekrachtkoppeling (WKK)-centrales. Dit is vooral nuttig omdat warmte en stroom tegelijkertijd kunnen worden gebruikt in de horeca, hotels, de landbouwsector en in zwembaden. Algemeen gesproken is opslagbaarheid de sleutel tot het vergroten van ons gebruik van duurzame energie en het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Hendrik Becker: Naar mijn mening is biomassa de ideale aanvulling op wind- en zonne-energie. Wat betreft gasinvoer of brandstofproductie zijn biogasinstallaties flexibel, veelzijdig en duurzaam in combinatie met een WKK. Bovendien kan energie seizoensgebonden worden opgeslagen in de vorm van biomassa. In de zomer, wanneer er veel wind en zon beschikbaar is, wordt energie opgeslagen om in de winter te gebruiken, wanneer andere aanbieders achterblijven in de energieproductie. Zelfs grote aardgascavernes zijn geschikt voor de opslag van biogas. Het enige nadeel is dat elke opslagmethode geld kost.
Jürgen Scheurer: Alle vormen van duurzame energie hebben hun waarde. Zelfs als ze niet vaak in het publieke debat voorkomen, mogen energie op basis van hout en waterkracht niet worden genegeerd. Individuele energiebronnen moeten ook niet tegen elkaar worden uitgespeeld; ze moeten samen worden overwogen en uitgewerkt - bij voorkeur zo snel en op zo groot mogelijke schaal.
In Duitsland is de uitbreiding van duurzame energie sterk afhankelijk van politieke beslissingen. Wat voor effecten heeft dit op de markt?
Becker: Voor beter of voor slechter wordt de markt sterk beïnvloed door subsidies. Als de overheid financiële prikkels biedt voor de ontwikkeling van een bepaalde energiebron, stijgt de vraag meestal dienovereenkomstig. Als deze prikkels vervallen, daalt de vraag even snel. Producenten en installateurs breken hun contracten af en banen komen in gevaar.
Scheurer: Een goed voorbeeld hiervan is het subsidietraject van het Ministerie van Infrastructuur voor fotovoltaïsche systemen van vorig jaar. Er was 300 miljoen euro aan financiering, en het was binnen vier uur op. Veel contracten werden vertraagd in afwachting van deze financiële steun. Dit was een groot probleem voor bedrijven die al nieuwe werknemers hadden aangenomen en opgeleid en hun magazijnen hadden gevuld. Deze maatregelen zijn goed bedoeld, maar kortzichtig.
Kulke: E-mobiliteit heeft iets vergelijkbaars meegemaakt. In 2021 en 2022 werd de bouw van oplaadstations financieel ondersteund en waren de contractvoorwaarden relatief goed. Toen stopte de financiering en crashte de vraag. Dit leidde ertoe dat sommige fabrikanten failliet gingen.
Met zo'n fluctuering in de vraag, hoe kunnen bedrijven in de sector überhaupt effectief plannen?
De experts waren het er allemaal over eens: De uitbreiding van duurzame energieën moet worden versneld en vereenvoudigd.
Anton Wissing: Planning is in feite een enorme uitdaging. Tussen 2012 en 2014, toen de verkopen van alle duurzame energieën instortten, was ons bedrijf, B&W Energy, gedwongen om zijn personeelsbestand te reduceren van 150 naar 40 medewerkers. Dit kan niet de juiste manier zijn om dingen te doen. In die periode verloor de sector in totaal 80.000 banen. Ondertussen worden banen altijd als argument gebruikt ter behoud van de fossiele brandstofindustrie. Naar mijn mening is hier vaak sprake van een dubbele standaard.
Uwe Schenk: Het gebrek aan zekerheid in planning is ook moeilijk voor ons als leveranciers. We kunnen misschien de beschikbaarheid waarborgen door onze grote voorraad kabels en draden, maar het is heel moeilijk voor ons om de vraag nauwkeurig te voorspellen.
Ali Gökdogan: De huidige vraag naar fotovoltaïsche systemen is relatief laag omdat de magazijnen van de fabrikanten en installateurs vol zijn. We verwachten echter dat de vraag zal toenemen vanwege het aantal grote zonneparken waarvan de goedkeuringsprocedures bijna zijn afgerond.
Wissing: Het is duidelijk dat we meer betrouwbaarheid van de overheid nodig hebben. We krijgen momenteel veel positieve signalen, maar dit moet veel vaker gebeuren. En wat gebeurt er als de volgende verkiezingen leiden tot een verandering van politiek? Onze sector is duidelijk te afhankelijk van deze beslissingen.
Naast politieke onzekerheid moeten er hoge bureaucratische obstakels overwonnen worden om duurzame energie uit te breiden. Welke uitdagingen voorziet u hierin, en hoe denkt u dat deze overwonnen kunnen worden?
Scheurer: Bedrijven hopen vooral op een vermindering van de bureaucratie, wat resulteert in een betere planningszekerheid. De certificeringen van installaties duren te lang, maar ook goedkeuringen van netbeheerders en de daadwerkelijke aansluitingen. In Duitsland zijn er ongeveer 800 verschillende netbeheerders, en elk heeft zijn eigen registratieformulieren en online platforms. Dit moet geharmoniseerd en vereenvoudigd worden.
Becker: Zelfs verwarmingscontractors hebben moeite met de bureaucratie. De regelgeving voor oliegestookte verwarmingssystemen is gedefinieerd en begrepen. Een installateur kan een olie tank voor een privéwoning in een paar weken plannen en installeren. Terwijl de aanvraagprocedure voor warmtepompen of geothermische verwarming maanden kan duren, wat deze systemen natuurlijk onaantrekkelijk maakt voor installateurs.
Netwerkinfrastructuur speelt een cruciale rol in het succes van de overgang naar duurzame energie. In welke fase bevindt de energietransitie zich momenteel, en wat moet er gedaan worden om dit in de toekomst te verbeteren?
Gökdogan: De netwerkinfrastructuur in Duitsland heeft veel bureaucratie en is soms slecht opgebouwd. Naar mijn mening zal het nog enige tijd duren voordat het stabiel genoeg is, zodat nieuwe zonneprojecten snel en eenvoudig kunnen worden goedgekeurd en aangesloten op het netwerk. We moeten ook rekening houden met het feit dat sommige componenten moeilijk te verkrijgen zijn, wat de voltooiing van sommige installaties vertraagt.
Wissing: Er zijn ook problemen met de bouw van transformatorstations. Elke keer moeten deze vanaf de grond opnieuw worden gepland en ontworpen, omdat elke netbeheerder zijn eigen vereisten heeft. Dit brengt hoge kosten met zich mee. Waarom zijn er geen uniforme normen?
Becker: De uitbreiding van het netwerk is een knelpunt voor alle hernieuwbare energie. Omdat dit onderwerp zo complex is, maakt het lobbyen ervoor evenzeer complex. Bijvoorbeeld, bij de uitbreiding van energiecentrales zijn gasgestookte energiecentrales die bedoeld zijn om waterstof te gebruiken, de eerste die gelobbyd en gebouwd worden. Tegelijkertijd gaan biogasinstallaties, die goedkoper en flexibeler zijn, massaal offline. Naar mijn mening houdt de overheid niet voldoende rekening met het potentieel van deze steeds ontwikkelende technologie.
Duitsland wil zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 65 procent verminderen en tegen 2045 volledig broeikasgasneutraal zijn. Zijn we hiermee op de juiste weg?
Deze expertbijeenkomst van HELUKABEL richtte zich op de technische, politieke en maatschappelijke uitdagingen die de overgang naar duurzame energie met zich meebrengt.
Scheurer: Ik zou dat niet zeggen. Het probleem is: Duitsland heeft nucleaire krachtcentrales uitgeschakeld en heeft besloten om de kolenfase-out door te voeren zonder dat er een adequaat alternatief klaar is. Recent onderzoek toont aan dat het moeilijk zal zijn om de klimaatdoelstellingen te behalen. Hier in Baden-Württemberg moesten we de uitbreiding van zonnepanelen met een factor zeven verhogen, wat we goed doen. De situatie met windenergie is dramatischer. We zouden in vijf jaar tijd 1.000 installaties moeten bouwen. Tot nu toe hebben we er slechts 50 gebouwd.
Wissing: Eén van onze doelen moet zijn om ons energieverbruik aanzienlijk te verminderen. In veel gebieden zijn we al op de goede weg. Bijvoorbeeld, e-mobiliteit blijkt veel efficiënter te zijn dan verbrandingsopties. Hetzelfde is te zien in de verwarmingssector met warmtepompen. Het is de moeite waard om hiermee door te gaan.
Becker: Naast het verminderen van CO2-uitstoot, ben ik geïnteresseerd in de vraag wat we kunnen doen om bestaande CO2 uit de atmosfeer te halen. Biomassa is in staat om CO2 op te slaan, dat tegelijkertijd kan worden opgevangen en vloeibaar gemaakt voor gebruik in de drankproductie of andere industriële processen. CO2 kan ook worden opgeslagen in cavernes of in diepere grondlagen. Ik ben echter sceptisch over de stabiliteit ervan. Er is ook technologie die in staat is om koolstof- en zuurstofatomen van elkaar te scheiden. De pure koolstof kan vervolgens worden gebruikt om beton of kunstmest te maken.
Scheurer: Een benadering zou zijn om bestaande installaties te moderniseren. Nieuwe windinstallaties zijn vaak veel productiever en efficiënter dan oudere modellen. Al met al is dit een kwestie van innovatieve kracht. Bedrijven in de industrie moeten onderzoek doen en openstaan voor nieuwe ideeën. Ik heb een goed gevoel over de Duitse vindingrijkheid, vooral in Baden-Württemberg. Ik zie veel potentieel voor nieuwe businessmodellen.
Spreken we over innovatieve kracht, welke technologieën in de duurzame energie sector worden momenteel intensief onderzocht en welke trends verwacht u in de toekomst?
Becker: PlanET is bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in de onderlinge verbondenheid van sectoren. Dit houdt in dat de afzonderlijke sub-secties van elektriciteit, warmte en mobiliteit met elkaar worden verbonden om de geproduceerde energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De verschillende manieren van energieopslag spelen hierbij een belangrijke rol, vooral bij het voldoen aan de vraag in schaarse seizoenen zoals de winter.
Kulke: In elektrische mobiliteit is bidirectioneel opladen een veelbelovende ontwikkeling. Het idee hierachter is dat de autobatterij niet alleen de auto zelf van elektriciteit voorziet, maar ook andere ontvangers. In de praktijk zou dit een auto kunnen zijn die overdag met zonne-energie wordt opgeladen en 's nachts de warmtepomp thuis van stroom voorziet. Dit kan leiden tot enorme besparingen. Het probleem is dat er nog geen uniforme normen of regelgeving voor bidirectioneel opladen bestaan, waardoor de risico's voor fabrikanten erg hoog zijn. Tot nu toe zijn de prijzen ook niet aantrekkelijk genoeg geweest.
Schenk: Ik wed dat er nog veel moet gebeuren als het gaat om autobatterijen. In de toekomst zullen ze lichter en goedkoper worden met grotere actieradiussen. Ik kan me ook alternatieve technologieën voorstellen, zoals een combinatie van brandstofcel en batterij.
Gökdogan: In de fotovoltaïsche sector is een huidige dominante trend de Agri-PV. Dit is het gelijktijdig benutten van ruimte voor landbouw en zonne-energieproductie. Er bestaan al verschillende technologieën hiervoor, evenals voor verticale arrays en voor horizontale daken. Sommige hebben zelfs doorzichtige PV-modules. Studies tonen aan dat met deze in sommige gevallen een nog hogere opbrengst mogelijk is. Zelfs drijvende PV-installaties worden steeds gebruikelijker. Dit jaar introduceren we een speciale zonne-kabel op de markt die alle noodzakelijke certificeringen voor deze toepassing heeft.
Scheurer: Voor mij is geothermische energie een spannende en veelbelovende manier om elektriciteit en warmte op te wekken. Er zijn echter vaak problemen met de publieke acceptatie, vooral met belangengroepen die hier specifiek tegen campagne voeren. In de buurt van waterlichamen is het mogelijk om de warmte van rivieren te benutten via grote warmtepompen. Deze kunnen ook de broodnodige koeling in de zomermaanden bieden. Ik denk dat het verstandig is om de onderwerpen energieproductie en milieubescherming dichter bij elkaar te brengen en het publiek beter voor te lichten. Dit zou leiden tot een grotere publieke acceptatie voor dergelijke projecten.
Zelfs waterstof heeft veel toepassingen in de energie- en warmteproductie, evenals in mobiliteit. Welk potentieel ziet u hier?
Kulke: Waterstof zal een belangrijke rol spelen in de overgang naar duurzame energie. Overtollige elektriciteit van hernieuwbare bronnen kan via elektrolyse worden omgezet in waterstof, die vervolgens kan worden opgeslagen, gedistribueerd en beschikbaar gesteld voor gebruikers. Als de waterstof weer in elektrische energie wordt omgezet met een brandstofcel, blijft de hele cyclus CO2-neutraal. Echter, bij elk transformatieproces gaat ongeveer 40 procent van de energie verloren. Daarom denk ik dat brandstofcellen te inefficiënt zijn om de auto-industrie een alternatief voor elektromotoren te bieden. In andere toepassingen, zoals in vrachtwagens of machines voor de bouw en landbouw, kan het gebruik van waterstof wel de moeite waard zijn. Waterstof is ook veelbelovend voor het afleiden van proceswarmte voor industriële toepassingen, zoals in de staal- en cementindustrie.
Scheurer: Ik ben het ermee eens. Waterstof als warmte-dragermiddel voor particuliere klanten of in de auto-industrie is onrealistisch. Daarom ben ik het er niet mee eens dat gasverwarmers H2-klaar moeten zijn. Waterstof is beter geschikt voor gebruik in de grootschalige industrie en voor het opslaan van overtollige wind- en zonne-energie.
Naast klimaatverandering zijn de geopolitieke onzekerheden de publieke interesse in de energietransitie toegenomen. Is duurzame energie nu vanuit economisch perspectief onontkoombaar?
Becker: Dat klopt. De Russische agressieoorlog tegen Oekraïne heeft veel bedrijven doen beseffen dat fossiele brandstoffen niet altijd goedkoop en gemakkelijk beschikbaar zullen zijn. Duurzame energie wordt steeds meer gezien als een veilige en aantrekkelijke langetermijnalternatief en als een lokale economische factor.
Scheurer: Als de elektriciteitsprijzen stijgen, zullen investeringen in duurzame energie aantrekkelijker worden - niet alleen omwille van klimaatbescherming, maar ook om economische redenen. Ik ken veel gevallen waarin bedrijven voor de ene locatie boven de andere kozen, puur omdat daar een hernieuwbare energievoorziening beschikbaar was.
Wissing: We hebben allemaal absoluut duurzame energie nodig, niet alleen vanwege klimaatverandering, maar ook om onafhankelijk te worden van buitenlandse leveranciers. Wind en zonne-energie hebben het grootste potentieel en moeten op een intelligente en economisch verantwoorde manier worden geïnstalleerd. Andere energiebronnen zoals biomassa en waterkracht dragen bij aan een betrouwbare en voortdurend beschikbare energiemix. Deze uitbreiding moet zo gedecentraliseerd mogelijk zijn en zal een landelijk, uniform algemeen kader vereisen.
Over de deelnemers:
Hendrick Becker is partner in de PlanET Biogas Group en voorzitter van de NRW Renewable Energy Association van de regionale vereniging Münster. Hij was ook lange tijd voorzitter van de Federale Vereniging voor Hernieuwbare Energie en vice-president van de branchevereniging Biogas.
Ali Gökdogan is de Global Segment Manager voor fotovoltaïca bij HELUKABEL en werkt al 6 jaar bij het bedrijf. Voordat hij bij HELUKABEL kwam, bekleedde hij andere functies in de zonne-energie-industrie.
Andreas Kulke is de uitvoerend directeur en oprichter van alcona Automation Ltd. Aanvankelijk specialiseerden ze zich in besturingssystemen voor de landbouw, maar nu biedt het bedrijf wandboxen en andere infrastructuur voor e-mobiliteit, evenals batterijopslagsystemen voor zowel de particuliere als de commerciële sector.
Uwe Schenk werkt sinds 1998 bij HELUKABEL. Zijn primaire aandachtsgebieden als Global Segment Manager zijn windenergie en e-mobiliteit.
Jürgen Scheurer is de uitvoerend directeur van het platform Erneuerbare Energien Baden-Württemberg. De branchevereniging beheert contacten met overheidsministeries, organiseert handels evenementen en vertegenwoordigt de belangen van zijn lidbedrijven.
Anton Wissing is al 25 jaar actief als windenergie-operator en heeft deelgenomen aan de ontwikkeling van vele gemeenschapswindparken. Hij richtte 20 jaar geleden het bedrijf B&W Energy op, dat gespecialiseerd is in fotovoltaïsche installaties.
Je kunt dit en vele andere spannende artikelen ook vinden in het huidige nummer #15 van ons klantenmagazine POWER. Lees deze nu !