Helpen om de mobiliteit van morgen te creëren.

Studenten over de hele wereld werken aan het moderniseren van mobiliteit voor een betere duurzaamheid in de toekomst. Ze organiseren zich vaak in teams op hun universiteit en concurreren zelfs tegen elkaar in internationale wedstrijden. HELUKABEL ondersteunt enkele van deze teams door hen te voorzien van de verbindings- en aansluittechnologie die ze nodig hebben voor hun vaak spectaculaire innovatieve ontwikkelingen.

Team of Rennschmiede Pforzheim

Elk jaar ontwikkelt Rennschmiede Pforzheim haar eigen raceauto voor deelname aan de Formula Student. (© Rennschmiede Pforzheim).

Bijvoorbeeld, "Rennschmiede Pforzheim" van de Universiteit van Pforzheim, Duitsland, heeft kabels en accessoires ontvangen van HELUKABEL. Het team neemt al meer dan 10 jaar deel aan Formula Student, een internationale studentenwedstrijd voor ingenieurs. Elk jaar ontwikkelen ze een raceauto vanaf nul - aanvankelijk met een verbrandingsmotor, maar sinds 2021 met een elektrische aandrijving. Ze nemen hun auto mee naar verschillende evenementen over de hele wereld, bijvoorbeeld naar de Hockenheim Ring in Duitsland. De speedster van elk team concurreert in verschillende categorieën, zoals acceleratie, uithoudingsvermogen en autocross. Technische en zakelijke aspecten worden ook beoordeeld door de jury.

Kabels en draden voor de jonge ontwerpers.

Het team is momenteel bezig met het ontwerpen van hun nieuwste raceauto: de RSP23. HELUKABEL-producten worden gebruikt in de kabelboom, bijvoorbeeld. De overstap naar een elektrische aandrijving en de toenemende complexiteit van voertuigelektronica hebben onlangs de vraag naar kabels verhoogd, variërend van sensor-, stroom- en signaallijnen tot hoogspanningskabels die de aandrijflijn voeden. Een breed netwerk van sponsors en technologiepartners is essentieel voor de studenten en biedt hen tegelijkertijd een goede kans om potentiële werkgevers te ontmoeten voor hun carrière na de universiteit. Naast Rennschmiede Pforzheim sponsort HELUKABEL ook het High-Octane Motorsports Team aan de Friedrich Alexander Universiteit in Nürnberg, Duitsland. Onder andere maken de kabelspecialisten in Windsbach voor hen een speciale enkelvoudige geleider die bestand is tegen microtrillingen om de duurzaamheid aanzienlijk te verbeteren.

race car of Rennschmiede Pforzheim
(© Rennschmiede Pforzheim)

In de Verenigde Staten vinden ook aanpassingen en races plaats. Hier heet de competitie Formula Society of Automotive Engineers (FSAE). Het concept is hetzelfde: studententeams ontwikkelen elektrisch aangedreven raceauto's en concurreren ermee op het racecircuit. De HELUKABEL USA dochteronderneming sponsort het Illini Formula Electric Team (IFE) van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign. Vorig jaar slaagden studenten uit verschillende studierichtingen erin om voor het eerst vierwielaandrijving te implementeren in hun voertuig. Dit was een grote stap voor de opkomende ingenieurs, gezien het feit dat een technologische verschuiving van deze aard ook nieuwe constructies en onderdelen vereiste. Dankzij het uitgebreide assortiment kon HELUKABEL het team precies de juiste onderdelen leveren. HELUKABEL USA sponsort ook het Rutgers Formula Racing Team van de Rutgers University in New Jersey voor het seizoen 2023-24.

Van elektrische motor tot solarboat

the fastest electric motorbike in the world Delta-XE
Met een topsnelheid van 265 km/h is de Delta-XE de snelste elektrische motorfiets ter wereld. (© Team Electric Superbike Twente)

In Nederland zijn er motoren op de weg met net zoveel vermogen. De HELUKABEL-dochteronderneming sponsort al twee jaar het Electric Superbike Twente Team. De studenten zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van elektrisch aangedreven motorfietsen en kunnen al pronken met vier succesvolle modellen. Hun huidige pronkstuk, de Delta-XE, beschikt over 200 pk en accelereert van 0 naar 100 km/u in minder dan drie seconden. Tijdens een competitie in Finland vorig jaar vestigde het team zelfs een record! Topsnelheden van 265 km/u maakten de Delta-XE tot 's werelds snelste elektrische motorfiets tot nu toe. In samenwerking met HELUKABEL mochten de studenten hun ontwikkeling ook presenteren op de World of Technology & Science Trade Fair in Utrecht, Nederland. Dit was een werkelijk prachtige en onvergetelijke ervaring.

Voor HELUKABEL is het sponsoren van opkomende ontwerpers om verschillende redenen belangrijk. "Ten eerste zijn we rechtstreeks betrokken bij ontwikkelingen die de toekomst van mobiliteit kunnen veranderen en leren we veel over de behoeften van de industrie," legt Ömer Durak, hoofd van de kabelconstructie bij de HELUKABEL-fabriek in Windsbach, uit. "Ten tweede ontmoeten we door de teams veel getalenteerde mensen die zeer gewild zijn bij afgestudeerde werkgevers. Als een van hen besluit om bij ons te komen werken, is dat zeker een positief bijeffect." Op dit moment zijn er geen verdere verplichtingen gepland, geeft Durak met een grijns toe: "We willen immers de concurrentie niet verstoren."

Je kunt dit en vele andere spannende artikelen ook vinden in de huidige editie nummer 13 van ons klantenmagazine POWER. Lees 'm nu!

terug