"Wij verifiëren, testen en organiseren het certificeringsproces. Dit verzekert onze klanten dat ze zich altijd aan de regels houden."

Horst Kappler (65), die al 26 jaar bij HELUKABEL werkt, kijkt terug op 35 jaar werkervaring met kabels en draden. Als hoofd engineering houdt hij niet alleen elk productkenmerk constant in de gaten, maar ziet hij samen met zijn team toe op de naleving en implementatie van normen, standaarden en beleid.

Horst Kappler running

Interview met Horst Kappler, Head of Technology, met meer dan 35 jaar kabelexpertise. (© Tobias Bugala)

Hoe zijn de vereisten voor kabels en draden veranderd tijdens de 26 jaar van je carrière bij HELUKABEL?

Ze zijn zo goed als ontploft! De klanten van vandaag verwachten een grotere verscheidenheid aan producten en maatwerkoplossingen op het gebied van bijvoorbeeld hittebestendigheid, mechanische stabiliteit en chemische bestendigheid. Over het algemeen is de vraag naar speciale kabels gestegen. Neem bijvoorbeeld kabelrupskabels in combinatie met internationale goedkeuringen; dit is een gebied dat de afgelopen jaren snel in belang is gegroeid, vooral dankzij onze exportgerichte machinefabrikanten. Vijftien jaar geleden kregen we nauwelijks vragen over halogeenvrije stuurstroomkabels die voldoen aan extreme brandveiligheidseisen. Tegenwoordig is dit onderdeel van de standaard. In dit verband zijn de eisen van de Bouwproductenverordening een ander onderwerp met grote implicaties. Verder zijn ook de materialen die worden gebruikt om kabels en draden te maken veranderd; zoals te zien is in de REACH-verordening en de RoHS-richtlijn. Kortom, het tempo van de activiteiten is versneld, maar dankzij ons uitgebreide magazijnassortiment en de flexibiliteit om aan individuele verzoeken te voldoen, kunnen we snel oplossingen vinden.

Waar loop je als engineering manager tegenaan en hoe ga je daarmee om?

Ons werk is heel divers. We behandelen klantenondersteuning, normen en de relevante certificeringen, nieuwe en verbeterde productontwikkeling en natuurlijk de catalogus, d.w.z. de gegevensbladen met gedetailleerde productkenmerken. Het is belangrijk om het overzicht te behouden en zorgvuldig te werk te gaan; onze klanten vertrouwen op onze technische gegevens en installatie- en montage-informatie. Iedereen op onze afdeling moet alles kunnen; de specialist moet ook een generalist zijn: normen worden bijgewerkt, de productvariëteit neemt toe en onze catalogus is uitgebreid. 25 jaar geleden had het 90 pagina's en leek het meer op een boekje. Vandaag bevat het bijna 1200 pagina's. Door de uitgebreide technische bijlage is het een soort naslagwerk geworden. Het is deze diversiteit die het dagelijkse werk en zakendoen zo boeiend maakt.

Wat maakt HELUKABEL volgens jou technisch zo uniek?

Veiligheid. Wij testen en verifiëren. We hebben onze eigen laboratoria en testcentra met ultramoderne apparatuur, zowel in onze centrale engineeringafdeling hier in Hemmingen als in onze kabelfabrieken in Duitsland en China. Vorig jaar is er uitgebreid geïnvesteerd in extra testfaciliteiten, waardoor we nu preciezere informatie kunnen krijgen over de real-world prestaties van onze kabels en klanttoepassingen kunnen simuleren. We kunnen bijvoorbeeld kabels testen voor bewegende toepassingen onder arctische omstandigheden bij -60°C (-70°F) en kabels die worden gebruikt in omgevingen met hoge temperaturen tot +200°C (+392°F). We werken ook zeer nauw samen met toonaangevende test- en certificeringsbedrijven, waardoor we onze producten kunnen produceren met de certificaten die vereist zijn voor nationale en internationale markten. Tot onze belangrijkste goedkeuringen behoren VDE, HAR, UL/CSA, CCC, EAC, DEKRA en DNV GL. Veel van deze externe certificatiebedrijven voeren tests uit tijdens de productie om de kwaliteit van de HELUKABEL-producten ter plaatse te garanderen. Ook als kabels en leidingen afwijken van specifieke regelgeving, kunnen wij hierdoor testen en certificeren volgens bestaande VDE-normen en een VDE-registratienummer afgeven. Naar mijn mening kunnen onze klanten er zeker van zijn dat ze zich in alle opzichten aan de regels houden. Ook ben je het aanspreekpunt voor klanten met technische problemen.

Kun je ze altijd helpen?

Allereerst wil ik erop wijzen dat door de langdurige samenwerking en uitwisseling met onze klanten ze vaak veel weten over onze producten. Het gevolg hiervan is dat zij steeds gedifferentieerdere en specialistischere vragen stellen. Dankzij mijn 35 jaar ervaring in de kabelindustrie ben ik echter blij te kunnen zeggen dat ik zelden op zoek ben naar een antwoord. Bij HELUKABEL vinden we altijd een oplossing en doen we indien nodig een beroep op de expertise van onze collega's in de productievestigingen. Vinden we in eerste instantie geen antwoord op een specifiek probleem, dan voeren we testen uit in onze laboratoria en testcentra. Hierdoor kunnen wij snel antwoord geven op vragen over bijvoorbeeld de chemische resistentie van een buitenmantel. Dus ja, we vinden altijd een oplossing! We ontwikkelen ze in klantdialogen en maken desgewenst graag on-site afspraken.

U bereidt momenteel uw opvolger voor om het stokje over te nemen als u in 2020 met pensioen gaat. Wat gaat u het meest missen aan uw baan?

Ik heb altijd genoten van de afwisseling van mijn baan en het werken op mijn afdeling: elke dag kon je er zeker van zijn dat er een nieuwe taak of een nieuw probleem op je wacht. Maar je moet jezelf als individu niet al te serieus nemen; we hebben al deze uitdagingen door de jaren heen alleen onder de knie omdat we altijd als een team hebben gewerkt. Dit geldt met name voor klantenondersteuning; als collega's worden geconfronteerd met een complexe vraag van een klant, vragen ze rond. Alle teamleden putten uit hun ervaring om een bijdrage te leveren aan de oplossing.

Wat ga je doen met je vrije tijd?

Mijn plan is om "meer ronden te klokken", met andere woorden, vaker te gaan hardlopen. Ik heb deze passie 10 jaar geleden voor het eerst ontdekt en gekoesterd. Open cross-country races zijn veranderd in halve marathons; en halve marathons in marathons. Tijdens het rennen wordt alles om me heen stil en kan ik naar mezelf luisteren. Het is een geweldige ervaring. Helaas heb ik het de laatste tijd te druk om regelmatig te trainen. Desalniettemin kijk ik nu al uit naar de volgende Ditzingen Sponsored Walk and Run, een groot fondsenwervend evenement voor de Cystic Fibrosis Charity, waar ik al jaren aan deelneem met het HELUKABEL running team. Tot die tijd zorg ik voor het huis en de tuin; en zoals iedereen weet, is er altijd genoeg te doen!

Klassiek of rock?
Kort en bondig: mijn favoriet is Marc Knopfler.

Cabrio of SUV?
Beide zijn esthetisch aantrekkelijk, maar ik zou ze ook niet krijgen. Ik hecht veel waarde aan ruimte; dus de grootte van de kofferbak is voor mij het belangrijkste criterium bij het kiezen van een auto.

Bier of wijn?
Duidelijke stem voor witbier!

Koolzuurhoudend of stilstaand water?
Bruisend - verfrist meer.

Portrait of Horst Kappler
Horst Kappler (65) werkt al 26 jaar bij HELUKABEL. (© Tobias Bugala)

Wat vind jij het lekkerst: hartige of zoete snacks?
Daar hoef ik niet te lang over na te denken: zoet!

Thee of koe?
Eén kopje koffie bij het ontbijt is genoeg voor de hele dag!

Voetbal of tennis?
Eigenlijk interesseert elke sport mij. Als ik moet beslissen: voetbal! En mijn neiging tot bepaalde clubkleuren is zeker bekend...

Vis of vlees?
Vlees - bereid op mijn eigen grill.

Kamperen of all-inclusive?
Ik heb liever all-inclusive; comfort staat op de voorgrond op vakantie.

terug