Het vrijhouden van grachten, havens en waterwegen voor veilige doorgang.

HELUKABEL werkt samen met Callan Marine om hun drijvende baggerapparatuur van stroom te voorzien.

Floating Dredge from Callan Marine

De baggerschepen van Callan Marine maken havens en kanalen bevaarbaar voor scheepvaart. (© Callan Marine, LTD.)

De scheepvaartindustrie is alleen zo goed als de kanalen en waterwegen die vrachtschepen toestaan erdoorheen te varen, en de havens waar schepen waardevolle lading kunnen laden en lossen. Dit werd nooit duidelijker dan toen het Suezkanaal in het begin van 2021 werd geblokkeerd, wat de wereld miljarden dollars aan handel per dag kostte zolang deze vitale doorgang geblokkeerd was.

Het navigeren op diepe oceanen is veel gemakkelijker dan het doorkruisen van smalle waterwegen of ondiepe havens die elk moment kunnen veranderen doordat het water slib en ander puin met de stroming meedraagt. Om ervoor te zorgen dat zeebodems en oevers op de juiste diepten en breedtes blijven, maken baggerbedrijven gebruik van vloten schepen om zeebodems te baggeren en waterwegen dieper te maken om de navigatie te vergemakkelijken en te voorkomen dat schepen vastlopen en vast komen te zitten. Bovendien zorgt het verwijderen van sediment van de zeebodem voor het aanvullen van stranden door het creëren van nieuwe leefgebieden en recreatieruimtes. De toegevoegde kustlijnen verbeteren ook de bescherming tegen stormen, zoals orkanen.

Krachtig motorvermogen van 24.000 pk

Eén van deze bedrijven, Callan Marine, gevestigd in Galveston, Texas, langs de Golfkust van de Verenigde Staten, heeft onlangs een 290 voet (90 meter) lange snijkopzuigerbaggerschip genaamd de General MacArthur ontworpen en gebouwd. De MacArthur wordt aangedreven door drie dieselmotoren die samen een vermogen van 24.000 pk genereren. Deze motoren leveren de benodigde elektrische energie om twee elektrische motoren van elk 6.000 pk aan te drijven, die op hun beurt de pompen op het hoofddek en twee elektrische motoren van elk 2.500 pk aandrijven, één voor de onderwaterpomp en één voor de snijkop. De kans om Callan Marine te ondersteunen ontstond toen de ingenieur die het baggerschip ontwierp advies vroeg aan de Italiaanse fabrikant van elektrische motoren over de beste keuze voor kabels voor het project. De motorfabrikant stelde HELUKABEL voor omdat ze al aan veel succesvolle projecten in Europa hadden samengewerkt.

Floating dredge
Nadat de General MacArthur uit het dok kwam, werd het naar de Golfkust gestuurd. (© Callan Marine, LTD.)

HELUKABEL begon aanvankelijk met de ontwikkeling van het ontwerp van het bekabelingssysteem voor het vermogensgedeelte van de onderwaterpomp en de snijkopmotor. "Een van de grootste uitdagingen bij de bouw van de General MacArthur was het vinden van de juiste onderdompelbare kabel voor de hoge stroombehoefte van deze motoren," beschrijft Stanley Hamidjaja, Automation Manager bij Callan Marine. De kabels lopen door een structurele arm (de ladder) die beide motoren onderdompelt. Het was niet mogelijk om de vereiste capaciteit te behalen met slechts één kabel voor elke fase.

"Het team van HELUKABEL was ruim een jaar lang zeer betrokken bij het indienen en opnieuw indienen van hun voorstel, totdat ze de kabelspecificatie en kwaliteit leverden die aan onze eisen voldeed," herinnert Hamidjaja zich. In samenwerking met het engineeringteam van Callan Marine kon HELUKABEL acht AWG4/0-kabels per fase leveren, wat neerkwam op in totaal 32 kabels om de benodigde stroom te leveren. Deze kabels hadden onderdompelbare classificaties tot 10 bar druk en de vereiste goedkeuring van het American Bureau of Shipping (ABS) die nodig is voor het gebruik van kabels op schepen en offshore-constructies.

Aangepaste afdichtingsinzetten voor kabelwartels.

Floating dredge from Callan Marine
(© Callan Marine, LTD.)

De volgende uitdaging was om te helpen bij het ontwerpen van de benodigde waterdichte overgangsdoos voor het systeem, die ook de gevlochten afschermingen van de VFD-kabels zou afwerken. We hebben dit bereikt door de overgangsdoos te ontwerpen met onze KVA-XXLMS metalen kabelwartels en KVA-XXLMS-E EMC-kabelwartels die geschikt zijn voor onderdompeling tot 10 bar of 328 voet (100 meter) diepte. Deze wartels zijn ontworpen om kabels met grote buitendiameters te accepteren. Wat deze wartels nog unieker maakte, was de behoefte aan een aangepaste inzetstuk om de noodzakelijke trekontlasting en waterdichte afdichting te garanderen tussen de wartel en de kabel, aangezien de gebruikte AWG4/0-kabels overal diameters hadden die niet binnen het bereik van de standaardinzetstukken vielen. Het ontwerp, de productie en de levering van de aangepaste inzetstukken vonden plaats in minder dan acht weken.

Callan Marine is uiterst tevreden over de ondersteuning van HELUKABEL. "De General MacArthur is een baanbrekend schip in de baggerindustrie en we zijn trots om HELUKABEL als waardevolle partner te hebben voor de levering van kwalitatieve, betrouwbare kabels," legt Stanley Hamidjaja uit. "We waarderen de nauwe samenwerking om ons te voorzien van de juiste oplossingen die vereist zijn voor deze uitdagende toepassing." Andere producten die nodig waren om taken gerelateerd aan baggerwerkzaamheden aan boord van de snijkopzuiger uit te voeren, waren verschillende maten vernikkelde kabelwartels die bestand zijn tegen druk tot 10 bar, samen met enkele categorie 7 datakabels die goedkeuring hebben van Lloyd's Register voor maritieme en offshore-toepassingen.

Nadat de General MacArthur uit het dok kwam, werd hij naar de Golfkust gestuurd voor zijn eerste opdracht om de vitale vaarroutes bij Texas vrij te houden voor de veilige doorgang van scheepvaart.

Over de General MacArthur

Afmetingen:Gegevens motorvermogen:
 • Lengte: 290 ft (88.4 m)
 • Straal: 72 ft (21.9 m)
 • Diepte: 16 ft (4.9 m)
 • Ontwerp: 7 ft (2.1 m)
 • Totaal geïnstalleerd: 24,000 HP
Operationele parameter:
 • Aanzuig Diameter: 800 mm
 • Afvoer Diameter: 800 mm
Accommodaties:
 • Kombuis
 • Gymzaal
 • TV/Rec Kamer
 • Wasserette
 • Vergaderruimte
 • Kantoor van de engineers
 • Kapitein-machinist kajuiten
 • 33 Bedden (alle kajuiten hebben privé badkamers)

Over Callan Marine

Callan Marine, LTD. is een in Texas gevestigd particulier bagger- en maritiem constructiebedrijf dat werd opgericht in 2009. Callan Marine voert baggerprojecten uit voor zowel private als publieke klanten door diensten aan te bieden voor het herstellen van aanlegdiepten voor scheepsdokken, navigatiekanalen of op een andere manier het transport in waterwegen in de hele Verenigde Staten te vergemakkelijken. Ga voor meer informatie naar www.callanmarineltd.com.

Deze en vele andere interessante artikelen vind je ook in de huidige uitgave #13 van ons klantenmagazine POWER. Lees het nu!

terug