60 jaar ervaring met kabelverwerking

De HELUKABEL dochteronderneming KABELMAT viert haar verjaardag en kijkt terug op een succesvolle geschiedenis.

Kabelmat Building

Een mijlpaal verjaardag voor KABELMAT Wickeltechnik GmbH: een dochteronderneming van de HELUKABEL Groep, gevestigd in Glatten, Duitsland, viert dit jaar haar 60e verjaardag. Efficiënte kabelbehandeling is altijd de specialiteit van het bedrijf geweest, maar in de loop der jaren heeft het ook oplossingen ontwikkeld voor de behandeling van andere producten. Dit jubileum geeft ons de gelegenheid om een blik te werpen op de boeiende geschiedenis van KABELMAT.

Het was 1963 toen Hans Deissenberger in Grünmettstetten, aan de rand van het Zwarte Woud, KABELMAT oprichtte. Zijn idee was om orde te scheppen in de magazijnen van kabelhandelaren en elektriciteitsbedrijven, waar kabels vaak lukraak verspreid lagen. Het eerste kabelringopslagsysteem, dat vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar is onder de naam MATBOI, ontstond en legde de basis voor het succesverhaal van KABELMAT.

Aan het eind van de jaren 1960 richtte het bedrijf zijn eerste eigen productiefaciliteit op en breidde het personeelsbestand sterk uit. In de jaren 80 begon KABELMAT met de productie van wikkel- en bindmachines, waar door de opkomende automatisering steeds meer vraag naar was. Er werden machines ontwikkeld voor de productie en verwerking van glasvezelkabels, die steeds populairder werden. Tegen het einde van de jaren negentig werden vele machines geïntroduceerd, zoals de series MOTROL, UMROL, PORTROL, RINGROL en TROMROL, die vandaag de dag nog steeds deel uitmaken van het assortiment.

Kabelmat Showroom showing different products

Het bedrijf kreeg steeds meer erkenning voor zijn innovatieve oplossingen op het gebied van kabel- en draadbehandeling. Ook andere ideeën werden in praktijk gebracht: KABELMAT produceerde machines voor het wikkelen van kettingen, kaarsenlonten, worstvellen, snaren voor tennisrackets en zelfs sigaretten.

Tot op heden is het bedrijf sterk vertegenwoordigd in de behandeling van staalkabels, hydraulische slangen, plastic en aluminium buizen.In 2005 verhuisde het bedrijf naar het nabijgelegen Glatten. In 2009 werd KABELMAT onderdeel van de HELUKABEL Groep en in 2019 werd het huidige hoofdkantoor in gebruik genomen. Sindsdien zijn de gebieden kabelbehandeling en automatisering verder versterkt - met als doel klanten op maat gemaakte totaaloplossingen uit één hand te bieden. Als ervaren en wereldwijd gevestigde specialist in wikkeltechnologie is KABELMAT een belangrijk onderdeel van het portfolio van HELUKABEL en een integraal onderdeel van het bedrijf.

terug