Een 360° veiligheidsnet voor mijnbouwvoertuigen

HELUKABEL ondersteunt fabrikant van veiligheidssystemen bij de uitrusting van zware machines

De mijnbouwindustrie is altijd beschouwd als een van de gevaarlijkste ondernemingen ter wereld. Hoewel de werkzaamheden nu veel veiliger zijn voor de werknemers dan in het verleden, worden mijnwerkers nog steeds dagelijks met gevaren geconfronteerd. De meest voorkomende gezondheids- en veiligheidsrisico's zijn onder meer instortingen, instortingen, branden, explosies, stof en blootstelling aan harde geluiden. Mijnschachten zijn tegenwoordig veel groter dan ooit tevoren en dit maakt het mogelijk veel groter materieel (bulldozers, voorladers, off-road dumpers, kranen) te gebruiken bij de winning van materialen. Door de beperkte ruimte is de kans op ongevallen altijd groot.

Rondomzicht met camera's en sensoren

Om deze veiligheidsuitdagingen te overwinnen, moeten mijnbouwondernemingen en de mijnwerkers zelf een breed scala aan veiligheidsoplossingen omarmen, zoals voertuignabijheidstechnologie. Deze apparatuur - van camera's en monitors tot sensoren en digitale recorders - kan aan de voorkant, zijkanten en achterkant van een mijnvoertuig worden aangebracht, zodat de operator een gezichtsveld van 360 graden heeft. Het systeem kan hoorbare mededelingen doen, zoals "deur niet gesloten", "voorwerpen buiten het voertuig", of veiligheidsgordelmeldingen geven. In extremere gevallen kan het systeem remmen of het voertuig volledig uitschakelen. Deze apparaten helpen de bestuurder de machine veilig te bedienen.

Om deze apparaten goed te laten werken, moeten ze onderling worden verbonden door kabels die bestand zijn tegen de omgevings- en mechanische uitdagingen in een mijn, aangezien de kabels meestal langs de buitenkant van het voertuig worden geïnstalleerd.

Mining vehicle
HELUKABEL ondersteunde een fabrikant van veiligheidssystemen bij de uitrusting van mijnbouwvoertuigen. (Bron: wirestockc / Envato Elements)

Met deze uitdaging werd HELUKABEL benaderd door een fabrikant van proximiteitstechniek. Uit het uitgebreide productportfolio van de specialist op het gebied van elektrische verbindingstechniek kwam de flexibele UL/CSA-goedgekeurde MEGAFLEX 500-C besturingskabel als beste uit de bus.

Er moest aan de volgende eisen worden voldaan:

  • Rookarm en halogeenvrij - De vraag naar een kabel die halogeenvrij is, draait om het brandrisico in een mijn. In het geval van een brand zouden mijnwerkers en machinisten worden blootgesteld aan aanzienlijk minder rook en giftige gassen die hun ruimtelijk beperkte gebieden opvullen.
  • Bestand tegen een schok van 20 joule - Een schok van 20 joule kan worden getest door een gewicht van 4,5 kilo op de kabel te laten vallen vanaf een hoogte van 0,5 meter. Dit wordt 10 keer gedaan. Een storing is een verlies van continuïteit of kortsluiting tussen de geleiders of de afscherming. Een kabel die deze test kan doorstaan, is bestand tegen de inslag van puin dat een voertuig in de mijn kan tegenkomen.
  • Afgeschermd - Afgeschermde kabels verminderen het volume en de intensiteit van alle soorten elektrische ruis en EMI, waardoor de nadelige gevolgen van signaaloverdrachtsverlies afnemen. Afscherming beschermt niet alleen de kabel, maar kan ook machines en andere mensen beschermen. In een ondergrondse toepassing en in krappe ruimtes kan apparatuur die bedoeld is om te voorkomen dat voertuigen tegen andere apparatuur of mensen botsen, mogelijk het tegenovergestelde effect hebben als ze niet goed werkt.
  • UV-bestendig -Voertuigen die door de fabrikant achteraf worden ingebouwd, worden voornamelijk ondergronds gebruikt en staan af en toe buiten geparkeerd. UV-bestendigheid is belangrijk zodat de kabel niet wordt aangetast bij blootstelling aan direct zonlicht.
  • Slijtvast - In een mijnbouwomgeving komen de voertuigen in aanraking met grind, vuil en andere schurende materialen. De gebruikte kabel moet bestand zijn tegen dergelijke voorwerpen. Omdat de kabel is afgeschermd, is de buitenmantel dikker en dus slijtvaster dan niet-afgeschermde kabels.
Mining vehicle
(Bron: AdobeStock / Peruphotoart)
Mining vehicle
(Bron: AdobeStock / Daniel Jędzura)

Eén oplossing voor wereldwijd gebruik

MEGAFLEX 500-C voldoet niet alleen aan de eisen van de fabrikant, maar is ook zeer brandvertragend, bestand tegen oliën en vetten, ozonbestendig en bevat geen siliconen. Het temperatuurbereik van -40°C tot 80°C is meer dan voldoende voor deze gevaarlijke ondergrondse toepassing. Tot slot heeft MEGAFLEX 500-C met een treksterkte van meer dan 14 N/mm² de duurzaamheid om vele soorten veeleisende omgevingen te weerstaan.

Aangezien de fabrikant diensten verleent aan mijnbouwbedrijven over de hele wereld, zou de kabel in meerdere landen op voertuigen worden gebruikt. Hoewel de kabel al was goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten, Canada en Europa, moest het bedrijf monsters indienen en samenwerken met HELUKABEL om de nodige documentatie te verstrekken aan hun eindgebruikers voor lokale tests en verificatie. Toen het goedkeuringsproces succesvol werd geacht, werd de MEGAFLEX 500-C kabel geaccepteerd en gespecificeerd voor gebruik in het veld.

terug