"Mensen staan centraal in ons werk."

Interview met Katja Lägeler, hoofd Mensen en Cultuur bij HELUKABEL

Katja Lägeler is sinds begin 2022 verantwoordelijk voor de personeelsafdeling van HELUKABEL. In het onderstaande interview met haar beschrijft ze de uitdagingen voor het personeelsmanagement, belangrijke factoren voor de succesvolle werving van specialisten en stagiairs en waarom de bedrijfscultuur van HELUKABEL haar bijzonder aanspreekt.

Mevrouw Lägeler, uw afdeling is onlangs hernoemd van "Human Resources" naar "Mensen en Cultuur". Wat is de reden voor deze verandering?

Wij willen nieuwe prioriteiten stellen in het personeelswerk. Medewerkers zijn van vitaal belang voor het succes van een onderneming - en ik denk dat het niet meer van deze tijd is om over mensen te spreken als "human resources". Wij willen hier een nieuwe mentaliteit creëren. We stellen ons vragen als: hoe kunnen we een zo positief mogelijke werknemerservaring creëren? Wat kunnen we in onze rol als personeelsfunctionaris doen om ervoor te zorgen dat werknemers het gevoel hebben dat er naar hen wordt geluisterd en dat hun vragen en zorgen worden begrepen? Het welzijn van werknemers staat centraal in ons werk.

Katja Lägeler is hoofd Mensen & Cultuur bij HELUKABEL.

What are your responsibilities as Head of People and Culture? What does a typical workday look like?

Mijn dag bestaat meestal uit veel communicatie - zowel binnen mijn afdeling als met andere leidinggevenden en medewerkers. Vaak gaat het om het vinden van oplossingen en ideeën om de samenwerking op bepaalde gebieden te verbeteren. Op andere dagen heb ik misschien een brainstormsessie met mezelf - om nieuwe concepten te bedenken voor de heroriëntatie van ons personeelswerk, bijvoorbeeld.

HELUKABEL is gevestigd in Hemmingen en ligt midden in de sterke economische regio Stuttgart, naast andere gerenommeerde en soms veel grotere bedrijven. Wat moet je tegenwoordig als werkgever doen om op lange termijn succesvol te zijn in de race om gewilde specialisten en stagiairs?

Enerzijds heb je een sterk netwerk nodig - van experts in gespecialiseerde afdelingen die de ins en outs van hun markt kennen tot een sterke aanwezigheid op sociale media en relevantie bij verschillende doelgroepen. Anderzijds is het belangrijk om actief naar de buitenwereld te communiceren over wat het bedrijf bijzonder maakt en wat het te bieden heeft. Dit begint al bij heel eenvoudige dingen zoals de dresscode: hier kun je dragen wat je wilt, wat in veel andere bedrijven - vooral in grote bedrijven - verre van het geval is. Bij HELUKABEL bieden we uitstekende doorgroeimogelijkheden. Als je wilt zien hoe het is om in een ander deel van het bedrijf te werken, krijg je daar alle steun voor. Vooral bij jonge mensen speelt "purpose" een belangrijke rol, dat wil zeggen: heeft het werk dat ik doe zin en betekenis? Als bedrijf dat actief is in groeisectoren van de toekomst, zoals e-mobiliteit en hernieuwbare energie, zijn wij vanuit dit oogpunt goed gepositioneerd.

Sinds het begin van de COVID-19 pandemie - en zelfs daarvoor al - is het onderwerp telewerken aanzienlijk in belang toegenomen. In hoeverre verandert thuiswerken de traditionele werkplek en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Ik ben ervan overtuigd dat thuiswerken er is en blijft. COVID-19 heeft niet alleen een enorme technologische impuls gegeven, maar heeft ook de manier waarop veel mensen denken veranderd. Toen ik bij HELUKABEL begon - midden in de pandemie - besefte ik dat het management zijn werknemers volledig vertrouwde om thuis te werken. Ik vind dit geweldig! Veel taken kunnen net zo goed thuis worden gedaan, sommige zelfs beter. Aan de andere kant maken tijd met elkaar doorbrengen en gezien worden deel uit van onze bedrijfscultuur. Dit werkt alleen als we fysiek op kantoor zijn. Ik denk dat in de toekomst een hybride model van thuis- en kantoorwerk de norm zal worden.

Een andere nieuwe aanpak die wordt gevolgd in samenwerking met geselecteerde klanten is de evaluatie van wat klanten willen van onze medewerkers. Wat is voor hen bijzonder belangrijk en wat kunnen zij in de toekomst van HELUKABEL verwachten?

Deze aanpak is gebaseerd op het feit dat de eindklanten van het bedrijf ook onze klanten op personeelsgebied zijn. Daarom kijken we goed naar de zogenaamde customer experience: d.w.z. wat hebben we te bieden zodat klanten voor ons kiezen? Deze vraag betreft zowel onze producten als onze medewerkers. Onze klanten hebben specifieke verwachtingen van elke HELUKABEL-medewerker, met name die in de verkoop. Maar deze mensen kunnen hun werk alleen goed doen als alle processen voor en na de verkoop goed verlopen - van de logistiek tot en met de boekhouding.

Op de personeelsafdeling vragen we onze klanten wat ze precies van onze medewerkers verwachten. Aan de hand daarvan willen wij interne veranderingen doorvoeren om in de toekomst aan hun verwachtingen te voldoen en ze zelfs te overtreffen. Klanten willen bijvoorbeeld graag werken met een vaste contactpersoon bij HELUKABEL en frequent contact. Snelheid en goede bereikbaarheid zijn voor veel klanten belangrijke criteria - ze waarderen ook de kennis van de verkoopmedewerkers over het HELUKABEL productassortiment en over de eisen en speciale kenmerken van de betreffende branche. Door na te denken, van elkaar te leren en met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we actief bijdragen aan het verbeteren van de klantervaring.

Op de juiste manier omgaan met medewerkers, klanten en zakenpartners - dit alles maakt deel uit van de zogenaamde bedrijfscultuur en bepaalt de waarden, visie, strategie en procedures van een bedrijf. Wat onderscheidt de bedrijfscultuur van HELUKABEL?

Voor mij heeft HELUKABEL een zeer gezonde en ongecompliceerde bedrijfscultuur. De mensen staan open voor nieuwe ideeën en zijn bereid om zonder veel bureaucratie nieuwe dingen uit te proberen. Als familiebedrijf staat stabiliteit centraal in onze bedrijfscultuur en het managementteam is daar het levende bewijs van. Wij ontwikkelen ons voortdurend, niet door één grote revolutie maar door gestage evolutie. Gezond gezond verstand staat voorop bij alle besluitvorming, en werknemers hebben veel vrijheid om zich te ontwikkelen. Dit zijn belangrijke zaken die we tot ver in de toekomst moeten handhaven!

Deze en vele andere boeiende artikelen vindt u ook in het huidige nummer #12 van ons klantenmagazine POWER . Lees 'm nu!

terug