Klein onderdeel, grote impact

Hoe aardingsband de elektromagnetische compatibiliteit van machines en systemen verbetert

Copper Earthing Strap

Aardingsband is een belangrijk onderdeel van het aardingsconcept om de elektromagnetische compatibiliteit van machines en apparatuur te verbeteren.

Of het nu gaat om het ontwerp van schakelkasten in de machine- en installatiebouw, het ontwerp van industriële robots of automatiseringstechnologie: elektromagnetische compatibiliteit (EMC) wordt in alle sectoren steeds belangrijker. De reden: elektrische machines worden steeds compacter gebouwd, ze werken dichter op elkaar en voeren tenslotte steeds complexere taken uit. Dit heeft tot gevolg dat de hoeveelheid en de snelheid van de gegevens die via de bekabeling worden overgedragen, toenemen, evenals de vereiste frequenties. Dit veroorzaakt magnetische velden die op hun beurt interferentiestromen en -spanningen veroorzaken - de zogenaamde EMC-interferentie.

Foutmeldingen, problemen met de gegevensoverdracht en zelfs machinestoringen kunnen het gevolg zijn. Om dit te voorkomen, ontwikkelen ontwerpers van machines en installaties aangepaste aardingsconcepten. De afvoer van ongewenste stromen en spanningen moet de magnetische velden tot een minimum beperken en een storingsvrije werking garanderen. Eén klein, onopvallend onderdeel is daarbij van bijzonder belang: de aardingsband. Deze bestaat uit een vlecht van koperdraden en verbindt machine- en installatieonderdelen waar magnetische velden kunnen ontstaan met een referentiepotentiaal. Daardoor kunnen stromen en spanningen gemakkelijk wegvloeien zonder de EMC van de installatie te beïnvloeden.

Een aardingsband moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Hoge stroombelastbaarheid
  • Lage weerstand en lage impedantie
  • Mechanische sterkte
  • Flexibiliteit
Copper Earthing Strap

Door de vorm is platte aardingsband in vele gevallen geschikter dan ronde geleiders. Deze kan gemakkelijk worden geïnstalleerd in krappe machinebehuizingen, is flexibel en bestand tegen spanning, torsie en trillingen. Aardingsband wordt ook gebruikt in de automobielindustrie - en zelfs in de ruimtevaart: in 2008 bijvoorbeeld werd de lancering van een Ariane-raket met één dag uitgesteld om de aardingsband in het ruimteveer te controleren. Hieruit blijkt hoe belangrijk dit kleine onderdeel is.

HELUKABEL biedt een breed assortiment aan aardingsbanden voor EMC-toepassingen uit voorraad aan. Deze zijn voorzien van afgeronde contacten van naadloos geperste hulzen en zijn leverbaar in diverse lengtes, met vele doorsnedes en verschillende tapgatdiameters - geschikt voor een breed scala aan toepassingen.

terug