Een beter beeld voor kanaal 2

Vlamvertragend, halogeenvrij, niet giftig, duurzaam, trommelopwindbaar en slijtvast. Laadkabels die worden gebruikt in verlichtingsinstallaties moeten al deze kenmerken vertonen. Klant ZDF gebruikte als eerste de speciale HELUEVENT kabel in een tv-productie.

Bird's eye view of a TV studio

Vlambestendig, halogeenvrij en robuust. HELUEVENT® wordt geleverd met alle voordelen die ZDF van een mediakabel verlangt. (© HELUKABEL / Bernd Liebl)

Schaar- en mastplatforms strekken zich uit tot aan het plafond als enorme wiebelende insecten. Lichttechnici passen een leger schijnwerpers aan die aan het tuigagesysteem zijn bevestigd. Deze lampen dompelen binnenkort het podium onder in allerlei licht, vormen en kleuren, volgens de strikte instructies van de lichttechnicus, en geven een unieke magie aan de op handen zijnde live tv-show op de tv-zender ZDF. Pas als je boven je hoofd kijkt, zie je wat alle spots en bewegende lampen operationeel houdt en ze helpt om tot enkele duizenden watts om te zetten in lumen en lux. Zware stroomkabels die langs de dwarsbalken lopen, voeden elke lichtbron en versmelten bij de knooppunten tot een echte snelweg van kabels, die bundels vormen zo dik als een boomstam en vervolgens 20 m naar beneden vallen om verbinding te maken met de stroom bevoorradingseenheden. Frank Hornung houdt een van de zeer nieuw ogende zwarte kabels in zijn hand en zegt: “Onze lichtkabels moeten veel stress

kunnen weerstaan ​​bij alle montage en demontage die ze moeten doorstaan, en ze moeten ook voldoen aan een hele reeks veiligheidsnormen.” De verkoper van HELUKABEL weet dat PVC-kabels bijna uitsluitend in podiumverlichtingsinstallaties worden gebruikt. “Ze zijn misschien makkelijker op een trommel te wikkelen en neer te leggen, maar ze zijn niet halogeenvrij en dus giftig bij brand. Omdat in openbare gebouwen en voor tv-producties andere kabeltypes nodig zijn, beginnen veel verlichtingsaanbieders nu hun kabels te vervangen.” "Om ons in staat te stellen deze markt aan te boren, hebben we een moderne laadkabel ontwikkeld voor mobiel gebruik in evenemententechnologietoepassingen die voldoet aan de geldende normen en ook CE-conform is", zegt Hornung terwijl hij de kabel omdraait om de gedrukte tekst weer te geven: " HELUEVENT® meeraderige laadkabel”.

Schijnwerpers onder het plafond
In positie - de weg naar de juiste verlichting is geplaveid met kleine buigradii en schurende randen. De nieuwe HELUEVENT ® Multicore Load Cable kan het allemaal aan. (© HELUKABEL / Bernd Liebl)
Close-up kabels
Zet ze op, haal ze neer, zet ze weer neer, haal ze weer neer - laadkabels voor mobiel gebruik hebben een zwaar leven. PVC werd gebruikt om dingen gemakkelijker te maken. (© HELUKABEL / Bernd Liebl)

AANGEPASTE KABELDESKUNDIGEN VAN WINDSBACH

Voor dergelijke toepassingen, maar ook voor alle andere die niet kunnen worden opgevangen door kabels uit het standaardprogramma, heeft HELUKABEL een ontwerpafdeling op maat, waar acht ingenieurs – waaronder Robert Müller – kabels op maat ontwikkelen in de productiefaciliteit van het bedrijf in Windsbach. “De specificaties waarmee we werden geconfronteerd waren extreem veeleisend.” De kabel moest niet alleen vlambestendig en halogeenvrij zijn, maar moest ook slijtvast zijn, herhaaldelijk om een ​​trommel kunnen worden gewikkeld en een lange levensduur hebben. “Normaal gesproken hebben halogeenvrije kabels hun eigen integrale vlamblokker. Dit heeft echter de neiging de kabel erg stijf en broos te maken, wat het praktische gebruik ervan beperkt tot vaste toepassingen. Een halogeenvrije kabel is dan ook niet erg flexibel. Er zijn maar weinig kunststoffen op de markt die de juiste eigenschappen hebben. Tegelijkertijd spreken een lange levensduur en een goede flexibiliteit elkaar ook vanuit technisch oogpunt tegen”, legt de ontwerpingenieur uit. De zoektocht naar de juiste materiaalsamenstellingen en structuur voor de kernstrengen was als een koord lopen tussen normatieve eisen en de behoefte aan flexibiliteit en lange levensduur.

ONDERSTEUNEND VLECHTEN VOOR DUURZAAMHEID

Stap voor stap naderden de kabelprofessionals hun doel. Ten eerste hebben de ingenieurs een hoogwaardige TPU geïdentificeerd die is gecertificeerd voor alle veiligheidsnormen en waarmee ze de gewenste mechanische eigenschappen konden bereiken. Om de duurzaamheid van de kabel te optimaliseren, integreerden ze een steunvlecht in de kabel als trekontlasting. Dit houdt in dat de schede door een polyesterdraad in twee delen is verdeeld. “Deze constructie is duurzaam, omdat de trekkrachten niet meer zoveel op de plughouders worden overgebracht, omdat de mantel niet meer uitrekt. Bovendien kan hij er niet meer uittrekken, ook niet als de zware kabel losjes aan het plafond hangt”, legt Müller uit. Verkoopexpert Frank Hornung heeft ondertussen een paar meter van de nieuwe Multicore Load Cable afgewikkeld en rond een van de dunne stalen palen gelust en stelt: "Onze kabelontwerpers moesten diep in hun gereedschapskist graven om een ​​manier te vinden om de noodzakelijke minimale buigradius van ongeveer 13 cm (5 in) voor dagelijks gebruik van de kabel op de dwarsbalken. Ze kozen een thermoplastisch urethaan voor de strengisolatie, dat bijna zo zacht is als silicium. De ondersteunende vlecht geeft de kabel ook veel torsiestijfheid om ervoor te zorgen dat de aderstrengen niet breken.”

On top of a TV studio
In openbare gebouwen mogen alleen halogeenvrije kabels worden gebruikt. Dus wat kun je doen als tv-reporters opduiken met honderden meters laadkabels die PVC bevatten? (© HELUKABEL / Bernd Liebl)

ROBUUST EN FLEXIBEL

Volgens Hornung is ook de levensduur van een kabel belangrijk. “Als je hier om je heen kijkt, zie je onder welke omstandigheden de kabels moeten presteren”, zegt hij, wijzend op twee technici die de kabel bijna over de hele lengte over de rand van een balk spannen. “De schede mag niet snel verslijten. Ons hoogwaardige materiaal is minstens zo goed bestand tegen standaard polyurethaan, zoals blijkt uit onze slijtvastheidstests.” Op basis van de goedkeuringen en kabelprestaties is ZDF onlangs begonnen met het gebruik van de HELUEVENT® Multicore Load Cable om hun podia te bedraden. Terwijl Hornung de gloednieuwe kabel weer in gelijke lussen wikkelt, zegt hij: "Ook al halen we niet helemaal de flexibiliteit en het lage gewicht van PVC-kabels, ons product heeft een aanzienlijk langere levensduur en voldoet aan alle vereiste veiligheid normen. Met onze certificaten zijn evenementenorganisatoren en lichtaanbieders aan de veilige kant als de aansprakelijkheidsverzekering of brandweer langskomt om te controleren.”
Frank Hornung in de tv-studio

Frank Hornung in de tv-studio
Frank Hornung is de HELUKABEL-verkoopmanager die verantwoordelijk is voor de regio Hessen, waar ook ZDF is gevestigd. (© HELUKABEL / Bernd Liebl)
 tv-studio
Gevangen tussen de mechanische en wettelijke vereisten van laadkabels voor tv-producties, is ZDF op zoek naar een nieuwe oplossing. De nieuw ontwikkelde HELUEVENT® mediakabel komt tegemoet aan hun behoeften. (© HELUKABEL / Bernd Liebl)
terug