Trommel op, klaar, ga!

Eenvoudig op lengte knippen: elektrogroothandel Löffelhardt kiest voor het nieuwe grote trommelsysteem van Kabelmat.

Giant drum is held in the air by the Kabelmat machine

Bij Löffelhardt knipt één man alleen tot tweeënhalve meter lengte. Kabelmat maakt dit mogelijk. (© HELUKABEL / KD Busch)

In het magazijn van elektrogroothandel Löffelhardt staan ​​de lege kabeltrommels tot aan het plafond opgestapeld. Op de vloer staan ​​in rij en file grote, gewikkelde kabelhaspels. Orderpicker Sascha Brinkmann tilt met de heftruck één van de grote vaten op. Hij rijdt netjes om een ​​plank heen en gaat op weg naar de grote groene machine. Voor de afroller van de machine zet hij de houten trommel neer, die enkele tonnen weegt met zijn zwarte aardkabel die bijna zo dik is als een arm.

De kolossale haspel zwaait zachtjes totdat hij zijn rustpositie vindt. Andreas Schebesta, directielid en hoofd logistiek en IT bij Löffelhardt, wijst naar de machine en zegt: “Dat is ons grote trommelsysteem van Kabelmat. Hiermee kunnen we voor onze klanten probleemloos kabeltrommels snijden die meer dan zes ton wegen en een lengte hebben van tweeënhalve meter.” Met een druk op de knop verplaatst Brinkmann de draagbare afwikkelaar, de zogenaamde PORTROL, over de trommel. De afwikkeleenheid glijdt over rails die in de grond zijn ingebed en stopt boven de lading, die enkele tonnen weegt. Hier komt de inlaat naar de trommel in plaats van omgekeerd - dit grote trommelsysteem onderscheidt zich van vele andere. Sascha Brinkmann kan de enorme kabeltrommels dus meestal zelf op maat knippen.

Tijdens drukke tijden werken ze in paren: de een verzamelt en brengt de trommels en de ander bedient de machine. Dit gaat nog sneller, omdat de PORTROL van twee kanten kan worden geladen en gelost. De vorkheftruck rijdt dus nooit leeg en de machine is constant aan het werk. Links en rechts bewegen de taps toelopende spindels in de gaten in de houten trommel, fixeren deze en verplaatsen deze vervolgens tijdens het afrollen terwijl telescopische armen de trommel optillen. Brinkmann schroeft het uiteinde van de kabel in de lengtemeter op de apparatuurtafel hiernaast voordat hij deze verder verplaatst en vastmaakt aan de lege trommel. Veiligheidslaserscanners bewaken verschillende gebieden, afhankelijk van de werkfase, zodat de machine onmiddellijk stopt als een personeelslid een gevarenzone betreedt.

Elektriciteitsgroothandel Löffelhardt werkt sinds 1996 samen met Kabelmat. In die tijd was het familiebedrijf Löffelhardt bezig met het automatiseren van de opslag met hoge stellingen en ontwierp het naast Kabelmat een speciale machine om de kabel direct naast het transportsysteem door te snijden. Om nieuwe marktsectoren te ontsluiten, breidde Löffelhardt vervolgens zijn kabelgebied in 2000 uit met een groot trommelsysteem en vertrouwde opnieuw op de professionals van de wikkeltechnologie. "Het systeem draait al 15 jaar en is nog steeds in zo'n goede staat dat we besloten het als reserve te houden in plaats van het te verkopen", zegt Andreas Schebesta.

Giant cable drum stands in front of Kabelmat's lifting machine next to it is an employee from Löffelhardt
Met het nieuwe grote trommelsysteem produceert Löffelhardt kabelhaspels die meer dan zes ton wegen en een afmeting hebben tot tweeënhalve meter. (© HELUKABEL / KD Busch)
In gesprek met Andreas Schebesta
“Met ons nieuwe grote drumsysteem van Kabelmat zijn we nog efficiënter”, zegt Andreas Schebesta. (© HELUKABEL / KD Busch)

In 2013 besloot Löffelhardt te investeren in een nieuw systeem. Dit zou de verwerking van nog grotere en zwaardere vaten mogelijk maken. Hierdoor kan het bedrijf grotere lengtes en volumes inkopen en leveren. Ten slotte heeft Löffelhardt, ten slotte, op voorraad voor zijn klanten, ook dikke ondergrondse kabels, evenals gevoelige BUS- en besturingskabels, installatiekabels en rubberen buizen, communicatie op afstand, flexibele elektronische en datakabels. Het nieuwe systeem zal niet alleen de extra business op zich nemen, maar ook het bestaande concept volledig vervangen - d.w.z. ook de kleinere trommels snel en betrouwbaar op maat snijden. Het moet ook de productiviteit van het proces zodanig verhogen dat Löffelhardt extra capaciteit zal hebben voor toekomstige bedrijfsgroei. "Dit zou dan resulteren in configuratie van de beweegbare PORTROL, bediening door één persoon en elektronisch gesynchroniseerde op- en afwikkelaandrijvingen", zegt Andreas Schebesta. Dit laatste speelt in twee opzichten een grote rol: prestatie en productiviteit van het systeem.

GESYNCHRONISEERDE AANDRIJVING

Elektronica stuurt de op- en afwikkelaars zodanig aan dat de kabel ook bij hoge snelheid altijd exact dezelfde snelheid heeft. Met de gesynchroniseerde aandrijvingen kan het systeem sneller opwinden zonder al te veel spanning op de kabel, die deze zou beschadigen. Bovendien wordt ondanks de hoge snelheid een uniform installatiepatroon bereikt. “Naast de leveringssnelheid maken we daarom ook de tweede grote belofte aan onze klanten waar: kwaliteit. “Het uniforme installatiepatroon geeft hen de zekerheid dat de kabel goed kan worden afgewikkeld en geïnstalleerd zonder schade”, vertelt Schebesta. Brinkmann heeft de exacte kabellengte van de ene trommel naar de andere gewikkeld. Het systeem plaatst de grote trommel weer op de grond en de PORTROL keert terug naar de wachtpositie. Als het een typische lentedag was, had Brinkmanns collega Ralph Müller, de manager orderpicking, al gezorgd voor de volgende trommel aan de afrolzijde en hoefde de machine deze alleen nog maar op te halen. Vandaag is het echter een rustige februaridag, dus klimt hij zelf weer in de heftruck om deze bestelling af te werken en het product op lengte te knippen voor de volgende klant.

Afbeelding draagbare afwikkelaar
De draagbare afwikkelaar, de zogenaamde PORTROL, pakt de kabelhaspels op en rolt ze af. (© HELUKABEL / KD Busch)
Werknemer meet de kabel lengte:
Op de uitrustingstafel meet de lengtemeter de exacte kabellengte. (© HELUKABEL / KD Busch)
terug