Dubai, Oslo, Frankfurt

Over de hele wereld zijn robuuste kabels levenslijnen voor vliegtuigen op de grond.

Supply lines underneath an aircraft

Cavotec levert water, lucht en stroom aan vliegtuigen op de grond. (© Cavotec S.A.)

Luchthaven van Frankfurt. Een Boeing 737 rolt langzaam naar de geparkeerde positie bij de gate, alsof hij door zijn gele richtlijn naar binnen wordt getrokken. Zodra het stopt, zet de piloot de motoren uit. Op dit punt is het vliegtuig afhankelijk van externe stroombronnen. Een lid van het servicepersoneel trekt een flexibele, vieraderige gele kabel onder het vliegtuig van een spoel die aan de jetbrug hangt. Vervolgens opent hij een klep aan het onderste voorste gedeelte van de romp en duwt met beide handen een zwarte stekker in de 400-Hertz-aansluiting. Deze zogenaamde 400-Hertz-stekker en de daarop aangesloten kabel vormen de levensader voor alle elektrische systemen in het vliegtuig terwijl het bij de gate staat. Tegelijkertijd zijn ook de systemen voor beluchting en ventilatie, waterverversing en tanken in volle gang. Alle apparaten hebben één ding gemeen: ze worden geproduceerd door Cavotec in Dietzenbach of in andere zogenaamde Centers of Excellence (CoE) binnen de Cavotec-groep.

Kai Berger, Michael Nees en Albrecht Bathon houden een kabel vast
De Cavotec-experts en de kabel: Afdelingshoofd Elektrotechniek Kai Berger, Assemblagemanager Michael Nees en Adjunct-directeur Albrecht Bathon. (© HELUKABEL / Angelike Grossmann)
Vliegtuig grondvoorziening onder het vliegtuig
Onmisbaar op elke luchthaven: de grondvoorziening van het vliegtuig levert stroom, water, lucht en vliegtuigbrandstof. (© Cavotec S.A.)

TARMAK GETEST

In Dietzenbach, op twintig minuten rijden van de luchthaven van Frankfurt, staat Albrecht Bathon, adjunct-directeur van Cavotec Fladung, in de fabriek. Als hoofd van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling weegt en onderzoekt hij een 400-Hertz-stekker in zijn hand en inspecteert hij de verbinding met de gele kabel. Die gaat binnenkort een frequentieomvormer aansluiten op een vliegtuig op een vliegveld ergens tussen Melbourne en Noorwegen. “In het dagelijks gebruik hebben kabels en stekkers veel te verduren. Helemaal boven in het noorden is min 20 graden Celsius (-4°F) niet ongewoon; in Dubai bereikt het asfalt een temperatuur van 60 graden (140°F)', zegt Bathon. Op drukke luchthavens wordt de kabel 10 keer per dag in- en uitgetrokken en vaak hard over ruw beton gesleept. “Daarom gebruiken we kabels van HELUKABEL”, zegt Michael Nees, Product Manager van de 400-Hertz stekkers en kabels bij Cavotec. “Door hun polyurethaan omhulsel zijn ze zeer goed bestand tegen slijtage van het harde beton op het asfalt van de luchthaven en zijn ze zelfs bestand tegen extreme temperaturen.”

Twee medewerkers in de werkplaats
Kwaliteit speelt een belangrijke rol in de productie bij Cavotec. (© HELUKABEL / Angelika Grossmann)
Twee kabeltrommels in de productiehal
Opslag van kabelhaspels van HELUKABEL in de productiehal bij Cavotec. (© HELUKABEL / Angelika Grossmann)

CONTINUE ONTWIKKELING

De voedingskabels voor de vliegtuigen zijn speciaal voor Cavotec ontworpen door HELUKABEL. Beide bedrijven ontwikkelen het product al een aantal jaren in nauwe samenwerking. “We krijgen specifieke feedback van onze klanten over onze producten, die we doorgeven aan HELUKABEL. Samen zoeken we dan naar een betere oplossing en optimaliseren deze tot deze marktrijp is”, zegt Bathon. De resultaten van deze samenwerking zijn zichtbaar: bij veeleisend continu gebruik op de luchthaven gaan de kabels ongeveer drie jaar mee of 10.000 vliegtuigvluchten.

KWALITEIT BETAALT

De robuustheid van de kabel is een belangrijke factor voor Cavotec-klanten. Op luchthavens leiden storingen tot hoge kosten. Als een toevoersysteem niet werkt, is de poort gesloten. De klanten van Cavotec vragen daarom om duurzame oplossingen en zijn zeer kwaliteitsbewust. Dit is ook de reden waarom het bedrijf een groot deel van de elektrische voedingssystemen op de locatie Dietzenbach produceert. “We hebben berekend dat het voor ons niet goedkoper zou zijn om in het buitenland te produceren. Dat is vooral te danken aan het feit dat we hooggekwalificeerd personeel hebben en een perfecte infrastructuur om ons heen, waar natuurlijk ook eersteklas leveranciers zoals HELUKABEL bij zitten.” Met deze focus bij Cavotec kijkt Bathon positief naar de toekomst. “Het vliegverkeer is booming en zal de komende jaren wereldwijd verder toenemen. Met gevestigde en constant uitstekende kwaliteit zullen we onze oplossingen ook in de toekomst consequent blijven ontwikkelen. Dan hebben we goede vooruitzichten om verder te groeien en de werkgelegenheid van onze medewerkers veilig te stellen.” Ondertussen is op de luchthaven van Frankfurt de Boeing 737 weer klaar voor vertrek. De piloot start de motoren en de toevoersystemen worden ontkoppeld. De servicemonteur rolt langzaam de gele kabel op. Over een paar minuten zal hij het echter weer naar het volgende vliegtuig slepen.

Spoelen onder de straalbrug
De kabels worden vanuit spoelen onder de straalbrug naar het vliegtuig getrokken. (© Cavotec S.A.)

LUCHTHAVENS VLIEGEN OP CAVOTEC

Producten van Cavotec zijn op bijna elke luchthaven wereldwijd in gebruik. Het bedrijf biedt verschillende systemen voor stroomvoorziening zoals spoelen die onder de jetbridge worden bevestigd of zogenaamde pits waar de kabel vanuit een afgesloten gat in het asfalt naar het vliegtuig wordt getrokken. Verder zijn er trekhaaksystemen, waarbij de kabel met een trekhaak naar het vliegtuig wordt geduwd. Op moderne luchthavens worden zoveel mogelijk systemen ondergronds geïnstalleerd. Dit zorgt voor een overzichtelijke taxibaan en minder obstakels die de doorstroming kunnen verstoren.

terug