Soms is er een specialist voor nodig

Hoe HELUKABEL op maat gemaakte oplossingen ontwikkelt voor speciale eisen

Cross-section of different cables

Ons voorraadportfolio van kabels, draden en toebehoren omvat meer dan 33.000 artikelen - en toch komt het nog steeds voor dat een klant tussen al deze producten niet de juiste oplossing voor een specifieke toepassing kan vinden. Gelukkig is dit geen probleem: de afdeling "Speciale Kabels" van HELUKABEL beschikt over ervaren interne experts die voor elke toepassing de juiste oplossing kunnen ontwikkelen en implementeren, ongeacht hoe ongewoon en uitdagend de taak is die voor handen is.

Wat is een speciale kabel precies? "In principe omvat deze term alle producten die niet in onze catalogus staan", legt Reiner Breckle, Hoofd Speciale Kabels bij HELUKABEL, uit. "Dat kunnen heel eenvoudige variaties van standaardproducten zijn, zoals een andere kleurstelling of een aderdoorsnede die niet tot ons assortiment behoort. Maar het is het spannendst wanneer we complexe technische uitdagingen voor zeer specifieke toepassingen moeten oplossen.

"Wanneer Reiner Breckle en zijn team een verzoek van een klant voor een speciale kabel ontvangen, hetzij rechtstreeks of via een vertegenwoordiger, bekijken ze dat eerst grondig. "Het is belangrijk voor ons om de specifieke omstandigheden bij de gebruiker te begrijpen," legt Breckle uit. "Aan welke temperaturen en belastingen wordt de kabel blootgesteld, wordt hij stevig gelegd of beweegt hij, met welke media komt hij in aanraking?" Deze en vele andere vragen worden door de speciale kabeldeskundigen in nauw overleg met de klanten opgehelderd.

Supply lines underneath an aircraft
Op luchthavens over de hele wereld zorgen speciale kabels van HELUKABEL voor een betrouwbare grondtoevoer voor vliegtuigen. (©CAVOTEC N.V.)

Ultramoderne productie- en testfaciliteiten

The E-Power Pipe
Met deze doorpersmachine kunnen ondergrondse kabels - bijvoorbeeld voor de stroomvoorziening - ondergronds gelegd worden zonder dat er sleuven gegraven moeten worden. Een speciaal vervaardigde hybride kabel van HELUKABEL maakt dit mogelijk. (©Herrenknecht)

HELUKABEL beschikt in zijn produktievestigingen over alle technische mogelijkheden die voor de vervaardiging van verfijnde en complexe speciale oplossingen noodzakelijk zijn. De kabels worden eerst naar het eigen testlaboratorium gestuurd en vervolgens onder reële bedrijfsomstandigheden geëvalueerd. "Vaak treden in de praktijk storende factoren op die vooraf niet te voorzien waren", schetst Breckle. "In die gevallen brengen we wijzigingen aan totdat onze oplossing perfect aan alle eisen voldoet. Ons doel is om consistente producten van de hoogste kwaliteit te leveren.

Maar zelfs nadat een speciale kabel met succes in gebruik is genomen, is het werk voor de afdeling nog niet gedaan. Vaak evolueert de toepassing in kwestie na verloop van tijd, wat op zijn beurt de behoefte aan aanpassingen van de kabels creëert. "Voor veel klanten zijn wij dan ook niet alleen leverancier, maar een langetermijnpartner die bij veel beslissingen betrokken is." De in meer dan 40 jaar opgebouwde knowhow en ervaring maakt HELUKABEL tot een betrouwbare partner en de juiste keuze voor klanten.

De optimale oplossing voor elke toepassing

De resultaten van speciale kabelprojecten variëren van klein en onopvallend tot enorm en spectaculair: "Onze speciale kabels zijn bijvoorbeeld te vinden in draaischijfladders van brandweerauto's, in rioolrobots, tunnelboormachines, op olieplatforms of in windenergie- en biogasinstallaties," meldt Breckle. De eisen waaraan de kabels moeten voldoen, variëren even sterk als hun respectieve toepassingen. "Dat maakt ons werk zo boeiend en afwisselend", vat het afdelingshoofd samen. "Uiteindelijk is er bijna niets dat we niet kunnen doen - en daar profiteren onze klanten natuurlijk van, want wij bieden hen voor elke toepassing de juiste oplossing."

Firefighters kneel in front of the fire engine in the middle of them the cable Helupower reflect rolled out
HELUPOWER REFLECT straalt in het donker en ondersteunt zo reddingsdiensten bij hun werk - alweer een geslaagd project van de speciale kabelafdeling van HELUKABEL. (©Ralf Kreuels)
terug