"Aluminium? Grillig, maar beheersbaar”

Aluminium in plaats van koper als kabelmateriaal is in veel gevallen vaak een bewezen alternatief. Thomas Blessing en Thomas Windisch van Carl Elektro-Anlagen (Carl Electromechanical Systems) bespreken met HELUKABEL-expert Uwe Schenk waar u op moet letten en welke toepassingsmogelijkheden er zijn.

Group of gentlemen sitting at the table discussing

Welke voordelen biedt aluminium ten opzichte van koper? Een technische discussie. (© HELUKABEL / KD Busch)

Heren, waarom hebben we het überhaupt over aluminium als kabelmateriaal?

Thomas Blessing: Aluminiumkabels worden vaak gebruikt om kosten en gewicht te verlagen in vergelijking met koper, ook in onze kernactiviteiten, met turbines, transformatoren en UPS-systemen, d.w.z. systemen voor ononderbroken stroomvoorziening. Aluminium weegt ongeveer de helft van koper en kost een derde van de prijs. Bovendien, terwijl de prijs van aluminium relatief constant blijft, fluctueren de kosten van koper enorm, wat een veilige berekening moeilijk maakt. We blijven daarom gebruik maken van aluminium kabels in onze apparatuur en voedingen.

Uwe Schenk: U bevindt zich daar in goed gezelschap. Aluminium is een gevestigd materiaal in langeafstandstransmissielijnen en infrastructuurbekabeling, wordt gebruikt in windturbines en verovert nieuwe gebieden in de vliegtuig- en autosector in verband met lichtgewicht constructie. En ook in trafostations en UPS-systemen gebruik je aluminium kabels.

Thomas Blessing: Ja, maar slechts enkele offerteaanvragen in onze kernactiviteiten vragen expliciet om aluminiumkabels. Simpelweg omdat het bijna niemand interesseert hoe de energie bij de hoofddistributie terechtkomt. Als de klant onder kostendruk staat, is een aanbieding met aluminium bekabeling echter altijd een variant. Ook enkele transformatorfabrikanten hebben dit recentelijk ingezien.

Thomas Windisch: Als het om kosten gaat, denken veel mensen alleen aan de kabelprijs. Maar dat is een kortzichtig standpunt. Neem bijvoorbeeld de stroomkabels die door de plafonds van fabrieken zijn aangebracht. Als deze zouden worden gepland met aluminium kabels, zou de belasting met 40 tot 50 procent worden verminderd. De draagconstructie zou dan eenvoudiger en dus goedkoper kunnen worden ontworpen.

Thomas Blessing: Minder gewicht is ook een voordeel voor de installateur. Een meter (3 voet) koperen kabel weegt ongeveer drie kilogram (7 pond), dus het zou geweldig zijn om het gewicht te halveren. Bijvoorbeeld wanneer de installateur kabels voor ons moet leggen in ruimtes met verhoogde vloeren.

Expert talk about aluminium cables
Koper- of aluminiumkabel – wat komt er in deze verdeelkast terecht? Thomas Windisch en Thomas Blessing met Uwe Schenk (van links naar rechts) in de productieafdeling van Carl Elektro-Anlagen. (© HELUKABEL / KD Busch)
Tour at Carl Elektro Anlagen
De redactie in gesprek met Thomas Windisch, Thomas Blessing en Uwe Schenk (van links naar rechts). (© HELUKABEL / KD Busch)
terug