Just-in-Time met de lopende band

Zonder de nauwe samenwerking met kabelfabrikant Eisele Elektronik GmbH zou de assemblage en bekabeling van machines en apparatuur in de Schopfloch-fabriek van de HOMAG-groep niet zo soepel verlopen. HELUKABEL produceert de kabels en draden.

Giant type of shelf on which cable reels are stored

HOMAG en Eisele vormen een geweldig team - en HELUKABEL-kabels zijn er ook altijd! (© HELUKABEL / KD Busch)

Rainer Maier is al twee decennia de belangrijkste man van HELUKABEL voor de HOMAG Group. Met een glimlach herinnert hij zich hoe hij ooit de vraag “Doe jij ook aan Kanban?” beantwoordde? met een heel volmondig "Ja", om vervolgens thuis op te zoeken wat Kanban eigenlijk betekende! Tegenwoordig is hij een expert. Kanban is het principe van het direct leveren van onderdelen en groepen van componenten op tijd met de productie, ook wel 'just-in-time'-productie genoemd. Deze methode blijft een van de winnende formules voor HOMAG Group, de wereldwijd toonaangevende leverancier van houtbewerkingsmachines. De just-in-time-methode is ook van toepassing op de geavanceerde bekabeling van HOMAG-machines in de fabriek van Schopfloch. Door de hele fabriek heen is slechts een handvol kabelhaspels in hoeken te vinden. Alle overige kabels komen rechtstreeks van de leverancier en worden precies op het juiste moment in het productieproces bij de assemblagelijn afgeleverd. Dit wordt bereikt door Eisele Elektronik GmbH, dat iets minder dan vier kilometer verderop is gevestigd. Het team van Eisele levert kabelsets en elektrische assemblages voor elk afzonderlijk bewerkingscentrum en elke transportband.

HOMAG Group, HELUKABEL en Eisele kwamen voor het eerst met elkaar in contact in het begin van de jaren negentig, en hun samenwerking werd sterker na 1996. De steeds kortere cycli op de houtbewerkingsmachines van HOMAG, vergezeld van een aanzienlijk hogere dynamiek, vroegen veel van de bestaande kabels. Maier, Customer Representative bij HELUKABEL, werd al snel adviseur van zijn belangrijkste klant. Hij adviseerde om, gezien de steeds snellere machinebewegingen, PUR-kabels de PVC-soorten in de sleepkettingen te vervangen. Volgens Maier: "Tijdens de testruns faalden de platte PVC-kabels die eerder in de prototypes werden gebruikt te vaak." De overstap naar PUR-kabels wierp al snel zijn vruchten af. Tot op heden is er geen enkele kabelstoring gemeld als oorzaak van een storing in een machine in de hoofdfabriek van de HOMAG Group in Schopfloch. Wanneer dit aantal wordt geëxtrapoleerd naar alle machines, hebben de kabels ongeveer 60 miljoen buigcycli met succes doorlopen.

Productiehal
De leverancier, Eisele Elektronik, prefabriceert kabels en draden direct aan de lijn. (© HELUKABEL / KD Busch)
Machine
Sleepkettingen en elektrische assemblages op transportwagens arriveren just-in-time in productie. (© HELUKABEL / KD Busch)

NABIJHEID VAN DE KLANT

Maier, een ervaren meester-elektricien, is wekelijks aanwezig op Schopfloch en is 24/7 telefonisch bereikbaar. Hij is niet alleen beschikbaar om nieuwe wensen te bespreken, maar geeft ook coaching. Georganiseerde bekabeling is immers niet alleen een belangrijk kenmerk van premiumklasse machines, maar ook een kritische factor om een ​​lange levensduur te garanderen. Bernd Bok, Head of Strategic Purchasing bij HOMAG Group benadrukt: "Met HELUKABEL heeft de hele HOMAG Group toegang tot een ervaren toeleveringspartner." De hulp van HELUKABEL werd ook in 1999 ingeroepen toen de Schopfloch-fabriek zijn waardetoevoegende keten onder de loep nam en Maier beweerde bekend te zijn met het Kanban-systeem. Geïnspireerd door de Japanse productiemethode wilde de machine- en apparatenfabrikant zijn procedures stroomlijnen en zijn processen optimaliseren. Steeds complexere machines met steeds hogere automatiseringsniveaus blijven immers efficiënt geproduceerd worden. Tijdens deze beraadslagingen wilde HOMAG Group zich concentreren op haar kerncompetenties, waaronder het samenbrengen van alle componenten in het assemblageproces en het in bedrijf stellen van het volledige systeem bij de klant. In deze context werd het noodzakelijk om de productie van kabels uit te besteden aan een dienstverlener die een gesynchroniseerde levering aan de assemblagelijn kon garanderen. Hiervoor koos de fabriek van Schopfloch voor Eisele Elektronik GmbH.

Close-up of a production machine
Georganiseerde bekabeling is een kenmerk van een eersteklas machine. (© HELUKABEL / KD Busch)
Three men in front of an assembled machine
Een ervaren team: HELUKABEL's Rainer Maier (rechts) met HOMAG's Bernd Bok (links) en Jürgen Probst (midden) (© HELUKABEL / KD Busch)

EEN FABRIKANT VOL IDEEËN

Naarmate het partnerschap zich ontwikkelde, investeerde Dr. Sebastian Eisele veel om gelijke tred te houden met de eisen van Schopfloch. Het bekabelingswerk aan de schakelkast werd drastisch verminderd door gebruik te maken van gefabriceerde kabelbomen naar het model dat wordt gebruikt in de auto-industrie. "Bij bepaalde kasten werd het werk met meer dan 70 procent verminderd", glundert de Eisele-ingenieur. In een volledig geautomatiseerd proces snijdt een machine in het midden van het productiegebied van de kabelboom de kabels op lengte, stript beide uiteinden, last de vlechten, controleert alle laspunten met ultrageluid en markeert tenslotte elke specifieke kabel. De flexibiliteit van HELUKABEL-kabels werd ook ingeroepen bij de implementatie van het prefabricagesysteem voor elke afzonderlijke machine, omdat het volledig geautomatiseerde markeersysteem van de HOMAG Group over de typespecifieke markering op de kabels bleef schrijven. Daarom ontvangt de houtbewerkingsmachinebouwer nu alle soorten kabels met een opdruk van de fabrikant die de markering niet in de weg zit. De volledig geautomatiseerde machine werd uitgebreid, waardoor draadsets tot 25 meter (80 voet) lang (in plaats van slechts 10 meter [33 voet] lang) konden worden verwerkt. Zo wordt voor elke machine uit de fabriek van Schopfloch het overgrote deel van de complete kabelsets geprefabriceerd, terwijl de rest met de hand wordt gemaakt. “Dit proces is niet alleen een belangrijke stap naar een eenvoudigere montage”, zegt Eisele. “Voor de Schopfloch-fabriek van de HOMAG Group was de bedrading van machines vroeger een grote kostenpost. Maar dankzij geprefabriceerde kabels bespaart onze klant vandaag veel geld.” Eisele’s uitvinders scoren ook hoog met innovatieve ideeën. In nauwe samenwerking met de klant bouwden Eisele en zijn team bijvoorbeeld transportwagens voor kabelrupsen, schakelkasten en elektrische assemblages. Kettingen of voorbekabelde assemblages worden op exact dezelfde hoogte als de betreffende doelmachine op de wagen gepositioneerd. Dit betekent dat monteurs in de Schopfloch-fabriek van de HOMAG Group de assemblage eenvoudig en zonder extra inspanning in de machine kunnen duwen.

OPTIMALE BESCHIKBAARHEID

“We zijn volledig betrokken bij het systeem van de klant. We werken altijd twee cycli vooruit om ervoor te zorgen dat de processen soepel verlopen en we indien nodig snel kunnen reageren op eventuele wijzigingen in de plannen”, zegt Eisele. Het interfaceprogramma voor het overdragen van gegevens uit de HOMAG-montageplanning werd bij Eisele geprogrammeerd. Daarbij zorgt Eisele GmbH ervoor dat de kabels altijd beschikbaar zijn. “Gezien de krappe deadlines speelt ook fysieke nabijheid een sleutelrol”, vervolgt Eisele. Overigens won de stiptheid van het bedrijf ook de voormalige sceptici bij HOMAG Group. Alle kabels voor 14.00 uur besteld bij Eisele. dezelfde dag nog op de gewenste locatie worden afgeleverd.

Sebastian Eisele en Rainer Maier aan een sleepketting
Samen met Rainer Maier controleert Sebastian Eisele (links) de montage van een sleepketting. (© HELUKABEL / KD Busch)

FOCUS OP "INDUSTRIE 4.0"

Productiehal
Bij Eisele Elektonik knipt een volledig geautomatiseerd proces de kabels op lengte, stript ze aan beide kanten en last de vlechten met ultrageluid. (© HELUKABEL / KD Busch)

Net als HOMAG Group en HELUKABEL staat Eisele nu voor nieuwe uitdagingen. Volgens Bok biedt het onderwerp "Industrie 4.0" een enorme kans. "Robotica en de groei van het netwerken van alle componenten in de fabriek zijn de toekomst, en we zijn pioniers in onze branche", zegt hij. Dit heeft potentieel voor HELUKABEL-producten zoals robotkabels, hybride oplossingen en Ethernet-kabels. En aangezien de machinedynamiek nog lang niet uitgeput is, zijn er steeds meer robuuste kabels nodig om nog hogere snelheden aan te kunnen. Doordat de HOMAG Group steeds internationaler wordt, zal HELUKABEL ook in andere delen van de wereld in trek zijn. Zo zullen in de toekomst de diensten van HELUKABEL nodig zijn bij de fabricage van schakelkasten in Polen.

Bernd Bok heeft veel vertrouwen. In het verleden hebben HELUKABEL en Eisele immers bewezen dat ze betrouwbaar zijn. Dit is ook expliciet erkend door HOMAG Group. Elk jaar kiest 's werelds toonaangevende leverancier van houtbewerkingsmachines zijn topleveranciers voor alle productgroepen. Tijdens de 20 jaar van de nominaties voor "Leverancier van het Jaar", is HELUKABEL de enige leverancier die de prijs twee keer heeft gewonnen. Eisele behaalde in 2011 de veelgevraagde titel. “Het is geen toeval”, zegt Bok, “dat het onderwerp ‘kabels’ de bepalende factor was bij het toekennen van de prijs. “Voor mij zijn kabels de slagaders van onze machines en systemen. Met HELUKABEL en Eisele Elektronik selecteerden we twee leveranciers met wie we al jaren een nauwe samenwerking hebben en die hoog scoren op het vlak van hun uitstekende kwaliteit en absolute naleving van de leveringstermijnen.”

HOMAG Group AG

is 's werelds toonaangevende fabrikant van machines en systemen voor de houtverwerkende industrie en kleine ambachten. Het bedrijf, dat deel uitmaakt van de Dürr-groep, heeft ongeveer 6.000 medewerkers en verwacht in 2015 een omzet van ongeveer € 1 miljard ($ 1,1 miljard). De HOMAG Group is een succesvolle wereldspeler met 23 eigen verkoop- en servicebedrijven en 15 productiefaciliteiten over de hele wereld.

Eisele Elektronik GmbH

heeft zich ontwikkeld van kabelfabrikant tot systeemleverancier voor de machinebouw. Tot de klanten van HOMAG Group behoren bekende bedrijven als Arburg en L’Orange. Haar zusterbedrijf, Hans Eisele GmbH, een elektrisch installatiebedrijf voor kantoor- en fabrieksgebouwen, vervolledigt het beschikbare productassortiment. Op het hoofdkantoor in Glatten werken meer dan 100 mensen.

terug