Thuis in de zeehaven

Elektrotechnik Janssen, ABB Crane Systems en Hans Künz Krane leveren volautomatische containerkranen voor transporthubs over de hele wereld. HELUKABEL is er ook.

Big container port

Volautomatische containerkranen in het hart van de Altenwerder terminal. (©HHLA / Christian O. Bruch)

Het is fascinerend om te zien wat er gebeurt in de afgebakende veiligheidszones van de volautomatische containerterminals. Als bij toverslag bewegen zelfrijdende sleep- en laadvoertuigen en kranen naadloos in een onzichtbare choreografie. Ze worden geleid door een krachtig computersysteem in combinatie met een tot op de millimeter nauwkeurig werkend navigatiesysteem. Op de Hamburg Container Terminal Altenwerder (HHLA-CTA) communiceren bijvoorbeeld 19.000 passieve, vast geïnstalleerde transponders zo efficiënt met voertuigen en volautomatische containerkranen dat er nooit iets misgaat. Daartussen worden stroom- en stuurcommando's verzonden via kilometerslange kabels en draden.

WERELDWIJDE UITVOERING VANUIT NORDENHAM

In Hamburg, Rotterdam en Vancouver wordt de bekabeling van de volautomatische containerkranen verzorgd door een middelgroot bedrijf uit Nordenham. Elektrotechnik Janssen GmbH heeft momenteel slechts 51 medewerkers in dienst. Sales Manager Peter Dindas en Operations Manager Michael Schlake behandelen de grootschalige bestellingen echter met vakkundig projectmanagement. Ervaren medewerkers geven leiding aan deskundige collega's van uitzendbureaus. Alles begon op de containerterminal Altenwerder in de haven van Hamburg met de installatie van 14 volautomatische containerkranen. Een in Zweden gevestigde algemene aannemer, ABB Crane Systems, programmeerde de kraanbesturing.

Two men sitting at the desk smiling in front of plans
Michael Schlake (links) en Peter Dindas zorgen voor klanttevredenheid met vakkundig projectmanagement. (©HELUKABEL / Andreas Burmann)

De staalconstructie werd geleverd door Hans Künz Krane, een Oostenrijkse kraanspecialist, terwijl de bekabeling werd gecontroleerd door Elektrotechnik Janssen uit Nordenham met behulp van door HELUKABEL geleverde kabels. Deze terminal werd een langetermijnwinnaar voor het middelgrote bedrijf uit Noord-Duitsland. Tot op heden onderhoudt en herstelt een vijfkoppig team van Janssen de elektrotechnische installaties en garandeert zo een vlotte werking de klok rond. Dit project trok de aandacht van andere havenexploitanten, meldt Dindas: “In Hamburg heeft een samenwerking met ABB en Künz die al meer dan een kwart eeuw duurt, zich voor het eerst bewezen in een groot project. Voor ons was het project een unieke manier om onze vaardigheden te demonstreren en nieuwe klanten binnen te halen.”

Vervolgens kwam er eind 2012 een recordorder van havenbedrijf APMT in Rotterdam. In totaal werden twee portaalkranen en 48 volautomatische stapelkranen besteld voor de Maasvlakte II-faciliteit van APM Terminal bij ABB. ABB vertrouwt opnieuw op de bewezen samenwerking tussen Künz Krane en Elektrotechnik Janssen, die de beproefde kabelleverancier opnieuw inschakelen. “HELUKABEL overtuigt ons al tientallen jaren met zijn uitstekende productportfolio, stiptheid en betrouwbare logistiek”, aldus Dindas. Janssen was al betrokken bij de planfase van Maasvlakte II in 2012. “Onze kraaninstallatie-experts zorgen voor operationele veiligheid en optimaliseren de montageprocedures. Zo ontstaan ​​efficiënte oplossingen”, aldus Schlake.

Elektrotechnik Janssen is ook verantwoordelijk voor de bouw van het hart van de kraan, bekend als de "E-container", compleet met schakelkastbedrading, stroomvoorziening en volledig geautomatiseerde besturingsapparatuur. In Rotterdam vragen de zware omstandigheden aan de kust om milieubestendige en zeewaterbestendige kabeloplossingen.

Thomas van der Spek, Projectmanager Kraanbouw voor Elektrotechnik Janssen en HELUKABEL identificeerden geschikte typen en kabelmaten. Zo wordt de TOPFLEX EMV-UV-3 motorvoedingskabel gebruikt om de frequentieomvormer van stroom te voorzien. Het bijzondere aan de afgeschermde kabel is de aardingskern die in drie kleine aders is verdeeld voor een symmetrische, ruimtebesparende doorsnede. De halogeenvrije kabel SUPER-PAAR-TRONIC-C-PUR voor kabelrupsen of het PE-geïsoleerde, lage capaciteit, EMC-voorkeur type PAAR-TRONIC-Li-2YCYv van HELUKABEL worden ook gebruikt. Elektrotechnik Janssen bestelt doorgaans kleinere doorsneden op de haspel. Duurdere kabels op maat worden zo nauwkeurig mogelijk besteld om materiaalverspilling te voorkomen. Zich bewust van de technische uitdagingen, zegt Schlake: "De kabels die het middenspanningsgedeelte (dat tot 350 meter lang is) verbinden met de transformator, lopen naar de laagspanningsdistributie-eenheden en vervolgens naar de bovenloopkraanmotoren . Daarom hebben we vooral kabels en draden van hoge kwaliteit nodig.”

terug