Jason loopt weer

Robotische exoskeletten van het Amerikaanse bedrijf Ekso Bionics helpen patiënten met een beroerte en ruggenmergletsel om rechtop te staan en weer te lopen. Deze apparaten worden bestuurd via een gebruikersinterface die is aangesloten via een kabel van HELUKABEL.

mechanical exoskeleton

Een spiraalkabel van HELUKABEL verbindt de afstandsbediening met het exoskelet. (© Ekso Bionics)

Jason Gieser maakt een wandeling door een revalidatiecentrum in New York City, NY USA. Dit is op zich niet bijzonder opmerkelijk. Maar het zwarte metalen exoskelet rond de benen van Gieser en de merkwaardige rugzak die hij draagt, suggereren dat er iets bijzonders aan de hand is. Er zijn batterijen naast de rugzak die kleine motoren in het exoskelet aandrijven, die op hun beurt de benen van Gieser bewegen. De situatie lijkt op een scène uit een sciencefictionfilm, maar dit is geen vergezochte futuristische droom. De waarheid is dat hij rechtop kan staan en weer kan lopen. De politieagent is aan een rolstoel gebonden sinds bij hem een ernstig dwarslaesie is vastgesteld na een motorongeluk. “Toen ik die eerste paar stappen zette na twee jaar in een rolstoel, werd ik overmand door emoties. Ik was zo opgewonden. Het voelde alsof ik op het punt stond de ruimte in te vliegen”, herinnert Gieser zich.

NUTTIGE LOOPHULP

De Ekso GT van Ekso Bionics, gevestigd in Richmond, Californië, is verantwoordelijk voor deze gelukkige momenten. Het bedrijf ontwikkelt en perfectioneert sinds 2005 het gecomputeriseerde exoskelet van een robot. Het apparaat helpt nu patiënten in meer dan 120 revalidatiecentra over de hele wereld. Het belangrijkste toepassingsgebied van de veelzijdige hightech loophulpmiddel is de revalidatie van patiënten met dwarslaesie of beroertegerelateerde beperkingen. Bij patiënten met een beroerte bewegen de exoskeletten de benen van de patiënt, waardoor de hersenen en spieren geleidelijk opnieuw leren hoe ze het lichaam moeten bewegen en besturen. Voor patiënten met een volledig dwarslaesie biedt het apparaat een groot aantal gezondheidsvoordelen en geeft het de drager meer kracht. Het apparaat voert in zijn eentje een taak uit die anders de ondersteuning van drie tot vier fysiotherapeuten zou vereisen. Een speciaal opgeleide fysiotherapeut, ook wel 'spotter' genoemd, begeleidt de patiënt wanneer hij probeert te lopen.

  Jason Gieser in een exoskelet
Dankzij de Ekso GT kan Jason Gieser weer rechtop lopen - ondanks zijn ernstige dwarslaesie. (© Ekso Bionics)

Rochelle Rea, Director of Hardware/Software Engineering bij Ekso Bionics, zegt: “De nieuwste versie van de Ekso GT kan de hoeveelheid hulp die het aan de patiënten biedt, variëren van nul tot 100 procent van de loopbeweging. Dit betekent dat het apparaat zich voortdurend aanpast aan het voortgangsniveau van de patiënt.” Er zijn verschillende manieren om het apparaat te bedienen. Patiënten kunnen het besturen alsof ze een Segway zouden besturen - door hun zwaartepunt aan te passen - of een fysiotherapeut kan de patiënt begeleiden en de stappen regelen via een gebruikersinterface. Hierdoor kan het apparaat zich precies aanpassen aan de snelheid, paslengte en het gewicht van de patiënt.

De perfecte kabel

Een afgeschermde, polyurethaan (PUR) spiraalkabel van HELUKABEL verbindt de afstandsbediening met het exoskelet. Een van de voordelen van de kabel bij dagelijks gebruik is dat hij niet in de knoop raakt, ook niet bij veel beweging of als de patiënt de rugzak vaak aan- en uittrekt. Hierdoor kan de gebruiker al zijn of haar aandacht besteden aan de eigenlijke taak. Een ander voordeel van de kabel beschrijft Rea: “De Ekso GT bedient een grote marktpopulatie. Alleen al in de VS richten we ons op naar schatting 680.000 patiënten met een beroerte en dwarslaesie. Het was voor ons erg handig dat HELUKABEL een standaard kabel in het assortiment heeft die perfect aan onze eisen voldoet. Dit betekent dat we de kosten laag kunnen houden in plaats van te vertrouwen op dure maatwerkproducten. Tegelijkertijd waren we overtuigd van de kwaliteit van de kabel.” Dit voordeel komt ook goed van pas voor een belangrijk plan dat Ekso Bionics voor de toekomst heeft. Na een ingewikkeld proces kreeg het bedrijf onlangs toestemming van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om de Ekso GT op de markt te brengen bij revalidatieziekenhuizen en -klinieken. Ekso Bionics wil deze kans zo snel mogelijk landelijk benutten en daarbij spelen lage kosten een belangrijke rol. Het apparaat maakte de gelukkigste dag van het leven van Jason Gieser nog gelukkiger. “Dankzij de Ekso GT kon ik op onze bruiloft rechtop staan ​​en met mijn vrouw door het gangpad lopen. Het was echt een heerlijk gevoel.”

terug