Hoe kabels worden gemaakt - Stap 5: Afscherming

Bij het maken van kabels en draden telt elk klein detail. In het vijfde deel van onze serie leer je hoe een gevlecht rond kabels wordt gemaakt en waarvoor ze dienen.

A braided C screen cable with tinned copper mesh

Omvlechting

Een afgeschermde kabel met vertind koper vlechtwerk biedt een dekking van meer dan 85 procent.

Nadat afzonderlijke aders tot bundels zijn geslagen, komt ongeveer 70 procent van deze bundels bij het vlechtstation terecht. Hier wachten 35 vlechtmachines om hun spoelen in werking te stellen en een vlechtwerk om de kabels te plaatsen. Omvlechten heeft twee doelen: het garandeert ofwel elektromagnetische compatibiliteit (EMC) of beschermt de kabel tegen mechanische belasting. Omvlechting die zijn gemaakt van blanke of vertinde koperdraden worden normaal gesproken gebruikt om immuniteit te bieden tegen elektromagnetische interferentie. Afhankelijk van de toepassing voorkomen ze het ontsnappen van straling uit de kabel en/of het binnendringen van ongewenste signalen. Beide gevallen kunnen leiden tot uitval van installaties. Stabiliserende staal-, garen- of textiel omvlechting beschermt kabels tegen externe belastingen. Enkele voorbeelden van hun voordelen in alledaagse toepassingen zijn onder meer weerstand tegen scherven en knaagdierenbeten, bescherming wanneer er op een kabel wordt gestapt en trekontlasting bij het hijsen van apparatuur.

De vlechtmachines in de fabriek in Windsbach zijn ontworpen om gevlochten afscherming (C-schermen) te bouwen rond kabels met een diameter van 1,9 tot 75 millimeter. Naast deze machines worden wikkelmachines ingezet voor zogenaamde gewikkelde afscherming (D-screens). Omwikkelde afscherming wordt gemaakt door koperdraden om de kabel te leggen. Het resultaat is een op torsie geteste kabel met een dekking van 95 tot 100 procent. Gevlochten afscherming is daarentegen gemakkelijk bestand tegen buig- en onbuigcycli in sleepkettingen en hebben een dekking van ongeveer 85 procent. In het algemeen geldt voor het omvlechten het volgende: hoe groter de hoek van de afzonderlijke vlechtdraden, hoe flexibeler de kabel. Hoe kleiner de vlechthoek, hoe dikker de omvlechting en dus hoe beter de bescherming. Wat betekent "bepantsering"? Trek- en drukbelastingen kunnen mechanische schade aan kabels en draden veroorzaken. Het pantser, ook wel bewapening genoemd, vormt een beschermende laag rond de aders om de functionaliteit van de kabels en draden volledig te behouden. Het is meestal gemaakt van staaldraad, ronde of platte staaldraden of stalen banden, of een combinatie van deze materialen.

A braiding machine

Vraag het aan de expert

Portrait of Schneider
Sinds 2021 is Frank Schneider productgroepmanager van de vlechtafdeling van de fabriek in Windsbach. De 33-jarige vader van twee kinderen werkt sinds 2011 in de kabelproductie bij HELUKABEL.

Meneer Schneider, wat is volgens u belangrijk in het vlechtproces?

Ten eerste het materiaal: de gebruikte draad is essentieel voor de afscherming. Voor optimale afscherming en flexibiliteit gebruiken we meestal koper gecoat met tin, dat een betere corrosiebescherming biedt en gemakkelijker te solderen is. De kwaliteit van het proces zelf is ook belangrijk - dit begint met het gelijkmatig wikkelen van de vlechtspoelen om draadscheuren in de vlechtmachine te minimaliseren. En last but not least vertrouwen we op moderne machines met geschikte tooling, waar we hoogwaardige vlechten en tape kunnen aanbrengen en dit proces kunnen bewaken. Een deel van dit proces vereist de regelmatige vervanging van de vlechtklossen. Waar moet bij deze stap rekening mee worden gehouden? Voordat u de spoel plaatst, is het belangrijk om de draad en de spoel te controleren op mechanische schade en ervoor te zorgen dat de draadbundel optimaal loopt. Na het inbrengen moeten alle afdichtingen opnieuw worden gecontroleerd. De draadbundel moet precies over de rollen van de spoelhouder en eventueel de draadhouder worden geleid en in het vlechtwerk worden gevlochten. Vervolgens moeten we het gevlochten gebied bewerken en inspecteren - dit vereist veel precisie. Alleen dan kan de productie weer worden opgestart.

Wat zijn de verschillende vereisten voor het verwerken van verschillende vlechtmaterialen?

Elk materiaal heeft een bepaalde trekspanning. Daarom moeten we de rem- en aftrekkracht op de spoeldragers afstemmen op verschillende materialen en vlechten. Afhankelijk van het gebruikte materiaal kiezen we ook de juiste vlechtmachine.

Meer artikelen in de serie:

terug