Compleet opstijgen

Bij VEGA Grieshaber zweeft een KABELMAT-spoelwikkelmachine zo licht als een veertje van rek naar rek.

Ring winding machine in VEGA's production hall

Een speciale oplossing van KABELMAT zorgt ervoor dat een spoelwikkelmachine bijna gewichtloos lijkt. (© HELUKABEL / Simon Wurster)

De RINGROL 600, een semi-automatische spoelopwindmachine, van KABELMAT weegt maar liefst 800 kilogram (1.764 pond). Het personeel van de kabelassemblagefabriek VEGA Grieshaber KG zou zich in het zweet werken als ze het met de benodigde kabeltrommel op het schap moesten schuiven. Maar gelukkig hoeven ze dat niet te doen, want hun machine is uitgerust met een buitengewone functie. Met een druk op de knop zweeft de kolossale machine op een luchtkussen boven de grond. Het idee voor deze bijzondere functie kwam bij Stefan Kaupp, segmentmanager voor de productie van drukinstrumenten bij VEGA Grieshaber tijdens een bezoek aan een van zijn leveranciers. “Ik zag luchtkussens op een machine die veel werd verplaatst en dacht bij mezelf, dat zou voor ons de ideale oplossing zijn.”

MOEDIG PROBLEEMOPLOSSING

Bij de VEGA-kabelmontage worden kabelhaspels op vast vaste schappen opgeslagen. De spoelwikkelmachine wordt voor de trommel geschoven wanneer een kabel moet worden doorgesneden. “Omdat we min of meer alleen kabels op maat assembleren, hebben we vaak een batchgrootte van één. Dit betekent dat de snijmachine constant heen en weer wordt bewogen”, legt Kaupp uit. De KABELMAT RINGROL 600 die in de fabriek wordt gebruikt, is meestal uitgerust met zwenkwielen en remmen.

Helaas zakten deze weg in de PVC-vloer van de fabriek, waardoor het nog moeilijker werd om de zware machine te verplaatsen. Stefan Kaupp aarzelde niet om zijn idee in de praktijk te brengen. Hij gaf de machinebouwer, die het luchtkussen op hun eigen machine had geïnstalleerd, de taak om zijn spoelwikkelmachine opnieuw te ontwerpen. "Het werd meteen gemakkelijker om de machine te manoeuvreren, wat op zijn beurt het leven van het personeel gemakkelijker maakte", herinnert hij zich.

Manfred Wössner and Stefan Kaupp in front of the RINGROL
Individueel vervaardigde 1.000 meter lange kabels op maat worden op trommels aan het bedrijf geleverd die op een permanent vast schap worden opgeslagen. (© HELUKABEL / Simon Wurster)
VAN GOED NAAR NOG BETER
Een eenvoudig maar ingenieus idee: een luchtstroom die onder vier rubberen matten wordt gegenereerd, tilt de zware machine twee of drie millimeter (een tiende inch) van de grond. (© HELUKABEL / Simon Wurster)

Toen de VEGA-dochteronderneming in Cincinnati, OH, VS een nieuwe KABELMAT RINGROL 600 bestelde, was Stefan Kaupp onvermurwbaar dat luchtkussens moesten worden gebruikt in plaats van zwenkwielen. “We zijn altijd zeer tevreden geweest over de service van KABELMAT, dus ik sprak met hun verkoopmanager, Manfred Wössner, over het integreren van ons luchtkussenidee in de nieuwe machine. Het was voor KABELMAT absoluut geen probleem om dit te doen”, zegt Kaupp. Terwijl ze bezig waren, implementeerde KABELMAT ook een zeer praktisch handgreep- en startknopsysteem dat het manoeuvreren met de machine verder vergemakkelijkte. De nieuwe RINGROL 600 zit nu op een subframe dat is voorzien van vier rubberen matten met een diameter van 40 millimeter (1,5 inch) aan de onderkant. Wanneer de operator met zijn duim op de startknop op het handvat drukt, genereren de sproeiers in het midden van elke mat een luchtlaag onder de rubberen matten. Hierdoor wordt de machine twee of drie millimeter (een tiende van een inch) van de grond getild waar hij blijft drijven totdat de machinist de luchtstroom uitschakelt. “Nu is het meer een kwestie van niet te snel bewegen om ervoor te zorgen dat de machine niet van zijn luchtkussen af ​​vliegt”, lacht Stefan Kaupp.

GELIEFDE MAGDALENA

Gelukkig is dit nog niet gebeurd, ondanks dat de nieuwe machine in het begin een beetje temperamentvol was. “Ten eerste zijn prototypes meestal geen afgewerkte producten, omdat je niet alles van tevoren kunt bedenken. Ten tweede werken veel van onze medewerkers liever aan dingen waarmee ze vertrouwd zijn dan aan nieuwe concepten”, zegt Kaupp terloops.

Dit was ook de reden waarom de RINGROL 600 “diva” de naam Magdalena kreeg. "Maar - en dit toont aan dat onze beslissing volkomen juist was - onze partners bij KABELMAT waren altijd snel en betrouwbaar als het ging om het afstellen van de machine, en nu zijn we er helemaal tevreden mee", vervolgde Kaupp. Collega's op de assemblagefaciliteit zien het ook zo omdat ze vandaag niet zonder hun Magdalena zouden willen, omdat ze altijd zo kalm boven de dingen zweeft.

Stefan Kaupp en Manfred Wössner voor de RINGROL
Stefan Kaupp van VEGA (links) en Manfred Wössner (rechts) van KABELMAT maken van de kolossale machine RINGROL 600 een lichtgewicht. (© HELUKABEL / Simon Wurster)

VEGA Grieshaber KG

Het in het Zwarte Woud gevestigde VEGA Grieshaber KG ontwikkelt en produceert niveaumeting, niveaudetectie en drukmeetsensoren voor de procesindustrie. Het bedrijf heeft momenteel ongeveer 1.200 mensen in dienst en heeft dochterondernemingen en distributiepartners in meer dan 80 landen.

terug