Schatzoeken gemakkelijk gemaakt

OKM GmbH heeft gemaakt waar schatzoekers, boorputten en archeologen al lang van dromen: een kijkje onder de grond zonder zwaar materieel.

Headquarter office of OKM

Met de OKM GeoSeeker kun je diep naar beneden kijken. (© OKM)

Iedereen die OKM GmbH in Altenburg, Thüringen, Duitsland bezoekt, zal geen moeite hebben om de plaats te vinden. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in een 28 meter hoge gouden piramide, die helder schittert in het centrum van een industrieel complex. Hier ontwikkelen, produceren en commercialiseren 20 medewerkers detectoren en geofysische instrumenten voor schatzoekers, boorputten en bouwbedrijven. “De belangrijkste doelgroep zijn de schatzoekers”, legt Christian Becker, software-expert bij OKM, uit. “Dankzij onze producten zijn de meest verbazingwekkende dingen gevonden, zoals antieke wapens uit het Perzische rijk of oude munten uit de Qing-dynastie. Het is niet meer dan logisch dat ons hoofdkantoor iets exotisch en opvallend moet zijn.”

VAN GARAGE NAAR PIRAMIDE

De dingen waren echter niet altijd zo glamoureus. Het bedrijf begon bijna 20 jaar geleden in een garage in Chemnitz toen Andreas Krauß, zelf een enthousiaste schatzoeker, ontevreden werd over de kwaliteit van metaaldetectoren en besloot dat het tijd was om iets beters te maken.

Nadat ze samenwerkten met Ingolf Müller, nu de andere algemeen directeur van OKM, en het productportfolio verder uitbreidden, openden ze in 2006 een dochteronderneming in de Verenigde Arabische Emiraten en betraden ze uiteindelijk de piramide aan de poorten van Altenburg in 2012. Een van de producten die OKM onlangs heeft gelanceerd, is de GeoSeeker, een geo-elektrische detector die in staat is om watervoerende lagen en ondergrondse holtes te lokaliseren. Op een testlocatie naast de gouden piramide demonstreert Christian Becker tijdens een bezoek van HELUKABEL area sales manager Andreas Pockrandt hoe dit apparaat werkt.

GeoSeeker met koffer en kabelhaspels
De GeoSeeker, een geo-elektrische detector, meet potentiaalverschillen in de grond. (© OKM)

Hij duwt vier elektroden in de grond om een lijn te vormen, waarbij het buitenste paar en het binnenste paar elektroden afzonderlijk zijn verbonden met de besturingseenheid via witte HELUKABEL SiFF-siliconenkabels. Becker gebruikt zijn tablet om de twee buitenste elektroden te instrueren om stroom in de grond te pompen. De potentiaalverschillen die door de binnenste elektroden worden gemeten, maken het mogelijk een beeld te creëren dat de aard en consistentie van de grond eronder laat zien. Als de stroom door een watervoerende laag stroomt, is de impedantie laag; als het een met lucht gevulde holte tegenkomt, neemt de impedantie toe. Hoe verder de elektroden uit elkaar staan, hoe dieper de metingen de grond in gaan. De combinatie van talrijke metingen wordt door software geanalyseerd om te bepalen wat er onder het onderzochte gebied ligt.

NIET VOOR DELICATE KABELS

De eerste demo-meting is na een paar minuten afgelopen en Becker verplaatst de kabels twee meter zijwaarts. “In de praktijk is het gemeten oppervlak natuurlijk veel groter”, legt de afgestudeerde informaticus uit. "Daarom zijn de kabels die zijn aangesloten op de stroompompende elektroden 250 meter (820 voet) lang." OKM heeft besloten om HELUKABEL siliconenkabel te gebruiken, voornamelijk vanwege zijn flexibiliteit en veerkracht. “De kabel kan gemakkelijk op- en afgerold worden”, legt Andreas Pockrandt uit. "Bovendien is het erg robuust." Dit is belangrijk omdat in plaats van de kabel telkens volledig op en af ​​te rollen, de volledig afgerolde kabel vaak over meters ruwe grond wordt gesleept. “HELUKABEL SiFF-kabel is goed bestand tegen dit soort behandelingen”, zegt Becker. Een ander voordeel is de witte kleur, waardoor hij goed zichtbaar is op gras of aarde.

Zoals met alle OKM-producten wordt de GeoSeeker voornamelijk gebruikt in het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika. Naast schatzoeken gebruiken klanten het apparaat vooral om vooronderzoeken uit te voeren voor waterputten en andere bouwprojecten. "De GeoSeeker biedt gebruikers contactloze informatie over de consistentie, de aard en het watergehalte van de grond, waardoor het niet nodig is om honderden verkenningsgaten te boren", zegt Becker. Dat is het idee: geen zwaar materieel en geen onnodige schade aan de grond.

gebouw in piramidevorm
Prominent hoofdkantoor: OKM ontwikkelt, produceert en commercialiseert hun producten in een gouden piramide. (© OKM)
Tablet met geografische zoekergegevens
Van de verzamelde gegevens maakt de GeoSeeker een afbeelding die watervoerende lagen en ondergrondse holtes laat zien. (©istockfoto, tonefotografia /Ydlabs / Freepik)
terug