UL-goedkeuring tot 600 volt voor datakabels

Waarom gebruikers steeds hogere di-ëlektrische sterkte eisen?

Gebruikers van datakabels eisen steeds vaker spanningsspecificaties en goedkeuringen van de Amerikaanse test- en standaardisatieorganisatie Underwriters Laboratory (UL). Datakabels zijn echter niet ontworpen voor het transport van zware stroom en worden in de praktijk ook niet voor dit doel gebruikt. De reden voor deze trend ligt elders - en vindt zijn oorsprong in de installatie van zogenaamde kabelgoten.

Kabelgoten worden voornamelijk gebruikt in de bouwbekabeling, maar ook in de machinebouw en industriële automatisering. Het zijn draagconstructies voor kabels en elektrische draden en zijn meestal gemaakt van staal of roestvrij staal of plastic. De trays hebben vaak meerdere kamers waar installateurs kabels met verschillende functies en spanningen apart van elkaar kunnen leggen. Daartussen bevinden zich afschermplaten om interferentie te voorkomen - bijvoorbeeld van elektromagnetische golven.

Afhankelijk van de installatieomstandigheden kan de kabelgoot deel uitmaken van de machinebekabeling of van de gebouwbekabeling - dit wordt bepaald door de UL-inspecteur. Wanneer een nieuwe datakabel wordt gelegd in een productiehal met een bestaand ondersteuningssysteem, kan het voorkomen dat een betreffende kamer niet voor dit doel is bedoeld of al volledig bezet is. In dit geval moet de installateur de kabel onvermijdelijk in de volgende kamer leggen - waar vaak stroomkabels zijn met een diëlektrische sterkte tot 600 volt, en in zeldzame gevallen zelfs 1.000 volt.

Close up of a cable label
Eén van de dingen die HELUKABEL heeft gedaan, is om zijn Ethernet-kabels van de PROFInet-serie te voorzien van extra UL-certificeringen, zogenaamde AWM-stijlen. Hiermee kunnen spanningsspecificaties worden afgedrukt. (© HELUKABEL)

UL-specificaties ook vereist voor machinebekabeling

Of het nu gaat om een ​​bekabelingssysteem voor een machine of een gebouwbekabelingssysteem, de inspecteur bepaalt welke normen van toepassing zijn. In de machine- en installatiebouw worden sleepkettingen vaak gebruikt voor het leggen van zowel stroom- als datakabels - in feite zijn ze hier niet meer dan een mobiele vorm van een kabelrek. UL heeft echter geen vaste norm voor de configuratie van sleepkettingen. Hierbij wordt veel overgelaten aan het oordeel van de inspecteur. In de afgelopen jaren heeft echter ongeveer 30 procent van de UL-inspecteurs de vereiste voor hetzelfde spanningsbereik overgedragen van kabelgoten naar machinebekabeling en kabelrupsen. Steeds vaker - als kabels niet apart of niet apart gelegd kunnen worden - is dezelfde diëlektrische sterkte van data- en stroomkabels vereist. Daarom neemt ook de vraag naar kabels met de bijbehorende UL-goedkeuring toe. Met zijn uitgebreide portfolio van data-, netwerk- en buskabels, die zijn goedgekeurd volgens zowel UL444 als AWM, biedt HELUKABEL de optimale oplossing voor elke toepassing - inclusief de door de UL-norm vereiste diëlektrische sterkte.

Downloads

terug