Hoe kabels worden gemaakt - Stap 1: Draadtrekken
Bij de productie van kabels en draden telt elk klein detail. In het eerste deel van onze nieuwe serie leer je hoe geleiders worden gemaakt.
Met uitzondering van glasvezelkabels, hebben alle kabels en draden een metalen geleider, meestal gemaakt van koper. Deel 1 van onze nieuwe serie over kabelproductie biedt inzicht in hoe geleidende draden, ook zeer fijne, worden vervaardigd. Het uitgangsmateriaal is koperdraad die grof gerold is. De koperdraad wordt vervolgens koud getrokken door een taps toelopende opening die bekend staat als een trekmatrijs. Dit type metaalvorming wordt "draadtrekken" genoemd. Het matrijsgat is gemaakt van PCD (polykristallijne diamant) of diamant, het hardste materiaal op aarde. Het zit in een frame van roestvrij staal. Dit betekent dat het matrijsgat ook bij langdurig gebruik precies zijn vorm behoudt. State-of-the-art draadtrekmachines, zoals die gebruikt worden bij HELUKABEL, trekken tegelijkertijd meerdere draden door meerdere trekmatrijzen tot de gewenste maat in één productiestap.
Koper is echter bijzonder gevoelig voor spanningsverharding. Een gloeiproces dat bekend staat als herkristallisatiegloeien is nodig om de oorspronkelijke taaiheid van het koper te herstellen. Om te voorkomen dat de koperdraad in contact komt met zuurstof, loopt deze door een inductie-annealer die een atmosfeer van inert gas bevat. Het gas verdringt de zuurstof, zodat oxidatie op het hete metalen oppervlak niet kan optreden. Hierna zijn de eindproducten fijne en extra fijne koperdraden met een diameter van slechts 0,05 mm (0,002 inch). De afzonderlijke draden worden vervolgens samengeslagen om een gevlochten geleider te vormen. Dergelijke geleiders zijn veel flexibeler dan een enkele massieve geleider en zullen daarom minder snel breken wanneer ze worden gebogen, maar de fabricagekosten zijn aanzienlijk hoger. U kunt ontdekken hoe deze gevlochten geleiders worden gemaakt in deel 2 van onze serie "Hoe kabels worden gemaakt".
Koper: wist je dat?
- een kilogram (2,2 pound) koper kan worden getrokken in een 57,12 kilometer (35 mijl) lange draad (0,05 mm diameter).
- state-of-the-art draadtrekmachines kunnen snelheden halen tot 32 m/s (105 ft/s), afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van het koper, emulsie, trekmatrijzen, afmeting, enz.
- de wereldwijde productie van koper bereikte 19,4 miljoen ton in 2016, de grootste koperproducent ter wereld is Chili met 5,5 miljoen ton (2016), gevolgd door Peru (2,3 miljoen ton) en China (1,74 miljoen ton)