Ethernet via slechts één paar koperdraden

Helukabel is lid van het SPE Industrial Partner Network

Logo SPE

Single Pair Ethernet (SPE) heeft zijn weg al gevonden in de autotechniek en zal na Industry 4.0 en IoT ook een breed toepassingsgebied in de industriële omgeving openen.

De technologiestandaard maakt stroomvoorziening en datatransmissie via Ethernet mogelijk met slechts één aderpaar met transmissiesnelheden (AWG 22 of AWG 26) van 1 Gbit/s (tot 40 m) of een datasnelheid van 10 Mbit/s (AG 18) tot 1.000 meter afstand. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor toepassingen in de machine- en installatietechniek, procestechnologie en gebouwinfrastructuur, om Ethernet op sensorniveau te brengen en consistente communicatie mogelijk te maken. Kabelspecialist Helukabel is overtuigd van het potentieel van de nieuwe transmissietechnologie en is sinds november 2019 betrokken bij het SPE Industrial Partner Network (www.single-pair-ethernet.com). Dit partnerschap werd in het voorjaar van 2019 opgericht door zeven oorspronkelijke oprichters om het industriële gebruik van Single Pair Ethernet te promoten en wordt nu actief ondersteund door het lidmaatschap van Helukabel.

Veelbelovende oplossing voor Industrie 4.0 en IoT

Het zijn niet alleen hoge transmissiesnelheden en kabellengtes die spreken voor het industriële gebruik van SPE. De dunne kabels nemen minder ruimte in beslag, laten kleinere buigradii toe en verbruiken minder middelen (kunststof en koper). Ze zijn ook geschikt voor kleinere sensoren, omdat de stekkers en stopcontacten minder ruimte nodig hebben. Data- en stroomvoorziening tot 50 W kunnen over het gemeenschappelijke aderpaar lopen met Power Over Data Line (PoDL). Als er meer vermogen nodig is in een gebied, b.v. in uitgebreide procestechnologiefabrieken zijn vieraderige hybride oplossingen beschikbaar voor data- en stroomvoorziening. Via twee extra voedingskernen kan dan tot 96 W (bij 24 V) of tot 392 W (bij 48 V) worden overgedragen. Omdat er al overeenkomstige gestandaardiseerde connectoren bestaan, is de koers uitgezet voor een slim veldniveau en continue communicatie via Ethernet van de cloud naar de kleinste sensor.

SPE-ecosysteem
terug