Snel opladen voor groene bussen

Schiphol bij Amsterdam wil de meest efficiënte luchthaven ter wereld worden. Passagiers van en naar de luchthaven vervoeren in stille elektrische bussen zonder uitstoot is hierbij de sleutel. Aangezien deze bussen vaker wel dan niet continu in bedrijf zijn, moet het snel opladen van hun batterijen mogelijk zijn wanneer de gelegenheid zich voordoet. Om aan deze vraag te voldoen, werd op Schiphol het grootste snellaadnetwerk ter wereld aangelegd volgens de strengste technische normen, waarvan sommige werden gerealiseerd door het gebruik van kabels van HELUKABEL.

Heliox Bus op luchthaven
Amsterdam Airport Schiphol gebruikt haar stille, emissievrije e-busvloot, opgeladen door Heliox-laadinfrastructuur, om passagiers te vervoeren. (© VDL Bus & Coach)

Hoewel Nederland een relatief klein Europees land is, is Amsterdam Schiphol Airport in een aantal opzichten een van de belangrijkste: om te beginnen is het de derde drukste luchthaven van Europa na Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle. In 2019 zijn er ongeveer 71 miljoen reizigers opgestegen en geland, waarmee het een van de top 15 luchthavens is qua passagiersaantallen. Schiphol is niet alleen de thuisbasis van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM, maar is ook de Europese hub voor het in Amerika gevestigde Delta Air Lines, de op één na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld qua vlootomvang.

Naast de continue focus op groei, werkt Schiphol Airport eraan om de meest duurzame luchthaven ter wereld te worden, ondanks de huidige daling van het vliegverkeer als gevolg van de COVID-19-pandemie. Om dit doel te bereiken, werd een emissievrij elektrisch bussysteem, dat passagiers van de parkeergarages en openbare bushaltes van de luchthaven naar terminalgebouwen en vliegtuigen vervoert, essentieel geacht. Om de e-bussen 24 uur per dag, zeven dagen per week in bedrijf te houden, was een snellaadinfrastructuur cruciaal.

Een project met sterke partners

Heliox, een Nederlands bedrijf uit Best bij Eindhoven, is de leverancier van de laadinfrastructuur, van het eerste ontwerp tot de productie. Heliox heeft ruime ervaring met het implementeren van laadinfrastructuur voor grootschalige e-bus projecten. Het is het bedrijf dat het e-bussysteem van de stad Eindhoven oplaadt, dat bij implementatie het grootste in zijn soort in Europa was. Meer recentelijk heeft Heliox een laadoperatie opgezet op de Noorse luchthaven Avinor Olso om elektrische pendelbussen van stroom te voorzien. Op Schiphol Airport installeerde Heliox in minder dan negen maanden naadloos 109 snellaadstations. De laadoplossing is gekocht voor Schiphol Airport door Transdev Nederland, die ook verantwoordelijk is voor de exploitatie van de 100 elektrische bussen van het bussysteem, de grootste elektrische vloot van Europa. De bussen zijn geproduceerd door VDL Bus & Coach, eveneens gevestigd in Nederland. De e-bussen worden opgeladen door de op het dak gemonteerde stroomafnemers van Heliox die in laadstations boven het hoofd worden geplaatst. Het opladen van de batterij begint automatisch met een druk op de knop door de bestuurder. De nieuwigheid van deze oplossing is dat elektrische voertuigen de keuze hebben: ze kunnen ofwel hun volledige energievoorraad bij het depot vullen tijdens lange periodes van stilstand, of ze kunnen profiteren van korte pauzes om extreem grote hoeveelheden elektriciteit op te laden voor een vaste lengte van tijd.

Hoge stroomcapaciteit, continue beschikbaarheid en premium kwaliteit

Om een ​​dergelijk flexibel laadproces te realiseren, moesten de kabels in de snellaadstations dienovereenkomstig worden gedimensioneerd. Het snellaadnetwerk levert 13 megawatt. Inderdaad een indrukwekkend cijfer. Heliox besloot voor het project kabels te gebruiken van de firma Hemmingen HELUKABEL. In de 109 snellaadstations werd in totaal meer dan 13 kilometer HELUTHERM® 145 enkele geleider met doorsneden van 16 tot 240 mm² geïnstalleerd. “Sommige kabels zijn zo dik als je arm. Dankzij hun hogere stroomcapaciteit kunnen er in de kortst mogelijke tijd grote hoeveelheden energie doorheen stromen", legt Jasper van Beusekom, algemeen directeur en manager van het Heliox-project bij HELUKABEL Nederland uit. "Heliox koos voor HELUKABEL omdat wij het enige bedrijf waren dat de benodigde kabels in de benodigde kwaliteit en kwantiteit op voorraad hebben", vervolgt Jasper van Beusekom. Er waren twee specifieke fundamentele technische vereisten: "Ten eerste moesten de kabels een bepaalde minimale buigradius hebben vanwege de beperkte ruimte bij de laadstations. Ten tweede moesten ze bestand zijn tegen hoge stroomniveaus en dus hoge temperaturen. De HELUTHERM® 145 weerstaat en geleidt gelijkmatig temperaturen tot 125 ° C en, voor korte perioden, tot 145 ° C", legt Moritz Barlage, Head of European Sales bij HELUKABEL, uit.

cable
Goed kabelbeheer is onmisbaar bij e-mobiliteitsprojecten: (© Heliox)
cable
Grote bouwplaats op Amsterdam Airport Schiphol (© Heliox)

Heliox waardeerde ook de naadloze logistiek van HELUKABEL: "HELUKABEL heeft niet alleen een goede naam als een van de toonaangevende fabrikanten in de elektrische industrie, we weten ook van eerdere projecten dat we op hen kunnen vertrouwen als professionele partner", zegt Jeroen Scherders, directeur van Supply Chain bij Heliox vervolgt: “Dit betekende dat het projectwerk veel sneller vorderde omdat de grootste uitdaging het coördineren van alle betrokken partijen was, waaronder de busfabrikant VDL Bus & Coach, de busoperator Transdev/Connexxion, het nutsbedrijf bedrijf en de kabelleverancier.” Het duurde slechts negen maanden om het project tot een goed einde te brengen. "De planning was uitstekend en alle overleg verliep soepel", meldt een tevreden Moritz Barlage "en natuurlijk is het ook fijn om te weten dat we met de halogeenvrije HELUTHERM® 145' hebben een kleine bijdrage geleverd om van Schiphol een nog groenere en duurzamere luchthaven te maken.”

Logo Connexxion

Transdev Nederland is onderdeel van de Franse transportgroep Transdev. Met vestigingen in 17 landen op 5 continenten is Transdev een leider in mobiliteitsoplossingen over de hele wereld. Connexxion is onderdeel van Transdev Nederland en één van de grootste mobiliteitsbedrijven van het land. Met de steun van bijna 8.000 medewerkers maakt Connexxion een half miljoen ritten per dag, goed voor een miljard kilometer per jaar. Op Schiphol Airport exploiteert het de grootste vloot elektrische bussen van Europa. Meer informatie over Transdev/Connexxion: www.connexxion.nl/nl/

logo VDL

VDL Bus & Coach is een van de grootste producenten van bussen en touringcars in Europa en tevens marktleider in de emissievrije sector. Sinds de lancering van de eerste elektrische bus in 2013 hebben de Citea-bussen, zoals ze worden genoemd, meer dan 100 miljoen elektrische kilometers afgelegd in meer dan 55 Europese steden. VDL Bus & Coach is onderdeel van VDL Groep gevestigd in Eindhoven, met circa 15.000 medewerkers in 106 individuele bedrijven in 20 landen.

Meer informatie over VDL Bus & Coach: www.vdlbuscoach.com/nl

logo Heliox

Heliox levert totaaloplossingen voor al uw uitdagingen op het gebied van laadinfrastructuur. Het omvat slimme laadoplossingen voor allerlei groenere transportsystemen, in havens, busdepots, distributiecentra of openbaar vervoerspunten op zee - van kleine tot grote vloten. Heliox heeft betrouwbare laadinfrastructuur geleverd voor een breed scala aan klanten over de hele wereld. Als u meer wilt weten over Heliox, hun meest succesvolle projecten of hoe u kunt bijdragen aan het creëren van een duurzame wereld, bezoek dan hun website: www.heliox-energy.com

Heliox heeft niet alleen een goede naam als een van de elektrische industrie, we weten ook van toekomstige projecten dat we op kunnen vertrouwen als professionele partner", zegt Jeroen Scherders, directeur van Supply Chain bij Heliox vervolgt: "Dit betekende dat het project veel sneller vorderde omdat de grootste uitdaging het van alle betrokken partijen was, waaronder de busfabrikant en de VDL Bus Coach, de busoperator Transdev/Connexxion, het nutsbedrijf en de kabelleverancier." Het slechts slechts negen maanden om het project tot een goed einde te brengen. "De uitstekend en alle overleg verliep vlot planning", een tevreden Moritz is het ook om te weten dat we de halogeenvrije HELUTHERM® 145' hebben geleverd om van Schiphol een nog groenere en duurzamere luchthaven te maken.”

Bekijk deze video om meer te weten te komen over dit interessante project op Amsterdam Airport Schiphol:

terug