Laat het water stromen

Fountain in Lake Geneva

Meer van Genève zonder Jet d'Eau? Onvoorstelbaar voor velen. De 140 meter hoge fontein is een populaire bezienswaardigheid in de stad. (© Genève Tourisme Olivier Miche)

De fontein van het Meer van Genève spuit weer. Dankzij een op maat gemaakte kabel van HELUKABEL kan deze veilig worden aangestuurd.

Het Meer van Genève zou niet hetzelfde zijn zonder zijn herkenningspunt. De 140 meter hoge fontein is een belangrijke toeristische attractie. Twee pompen met een totaal vermogen van 1.000 kilowatt stuwen 500 liter (132 gallons) water de lucht in met een snelheid van 200 km/u (124 mph) elke seconde. Toen het voor het eerst werd gebouwd in 1886, was de waterstraal oorspronkelijk een veiligheidsoverloopklep voor een hogedrukhydraulische installatie. Op dat moment spoot het water 30 meter (98 voet) hoog. In 1891 werd de fontein verplaatst naar een nieuwe locatie. Als onderdeel van de verhuizing naar het havenbekken is de waterdruk verhoogd en is de fontein voorzien van een verlichtingsinstallatie.

OP MAAT GEMAAKTE BESTURINGSKABEL:

Tussen november 2015 en juni 2016 moesten de inwoners van Genève het doen zonder hun Jet d'Eau. Het stadsbestuur had plannen voor een nieuwe houten steiger aan de promenade die ook gehandicapten gemakkelijk toegang zou geven tot de fontein. Dit vereiste een herziening van het besturingssysteem van de waterstraal en bood tegelijkertijd de kans om andere optimalisaties door te voeren. "Het was onze taak om de voedingskabel van de pomp, de kabel voor het besturingssysteem en de stroomkabels naar de verlichtingsinstallaties te vernieuwen", herinnert Kevin Wilde zich, die het project leidde voor het in Genève gevestigde nutsbedrijf SIG. De 400 meter lange besturingskabel vormde een flinke uitdaging voor hem: “Omdat de bestaande besturingseenheid behouden moest blijven, konden we niet zomaar een nieuwe glasvezelkabel installeren. We hadden een op maat gemaakte kabel nodig die compatibel was met het bestaande systeem.” Tegelijkertijd moest het ontwerp echter een toekomstige vervanging van het besturingssysteem mogelijk maken. Omdat de kabel op de bodem van het meer lag, moest hij ook volledig waterdicht zijn. Wilde begon dus aan zijn zoektocht naar een geschikte kabel. "De meeste fabrikanten konden ofwel geen kabel maken volgens deze specificaties of, als ze dat konden, niet op tijd leveren", herinnert Wilde zich.

DUURZAAM EN FLEXIBEL

Bij HELUKABEL AG in Spreitenbach, Zwitserland, vond hij eindelijk wat hij zocht. Ze konden zowel een geschikte kabel ontwikkelen als produceren. "Om een ​​zekere flexibiliteit te garanderen als het gaat om het toekomstige ontwerp en de installatie van een nieuw besturingssysteem, hebben we afgeschermde aderparen in de 16-aderige besturingskabel in elkaar gedraaid", meldt productmanager Gernot Springer, die het project leidde bij HELUKABEL AG. "Maar hierdoor nam de buitendiameter toe", herinnert hij zich. “Voor de installatie in het Meer van Genève mochten de minimale buigradius en trekbelasting van de nieuwe kabel niet significant afwijken van de waarden van de bestaande kabel. Dit hebben we bereikt door de leglengte van de getwiste paren te optimaliseren en voor de bepantsering staaldraadvlechtwerk te gebruiken in plaats van staalband.” Toch bleef er één probleem over: Wilde had slechts een kabel van 500 meter lang nodig. De minimale bestellengte voor op maat gemaakte kabels is 1.000 meter (3.280 voet). Ook hier werd samen met Gernot Springer een oplossing gevonden en zes weken later leverde HELUKABEL de gespecificeerde kabel in de gevraagde lengte op de bouwplaats aan het Meer van Genève. “De nieuwe kabel voldoet aan al onze eisen en werd stipt geleverd”, vertelt een tevreden Kevin Wilde. Genève kreeg in de zomer van 2016 zijn mijlpaal terug: de fontein is nu barrièrevrij en zelfs een paar centimeter hoger, vertrouwt Wilde met een knipoog toe.

terug