Op het land, onder water en aan boord van de IS

Astronaut flying next to a astro motor

Elektromotoren van ASTRO verplaatsen onderzeeërs, vliegtuigstoelen en supermarkttransportbanden - en hebben zelfs hun weg gevonden naar de ruimte. (© NASA)

In ons dagelijks leven komen we elektromotoren tegen: ze zetten transportbanden in beweging bij kassa's van supermarkten, draaien de spitten in kebabrestaurants, openen warenhuisdeuren en bedienen de pompen bij benzinestations. En soms besturen ze zelfs het waterkoelcircuit van het International Space Station (ISS).

Ooit van Debstedt gehoord? Nee? Veel dingen die de wereld doen draaien, komen daar vandaan - en dat is niet overdreven! ASTRO Motorengesellschaft in Debstedt, Noordoost-Duitsland, ontwikkelt en verscheept jaarlijks ongeveer 30.000 motoren naar 56 landen over de hele wereld via 27 verkoopkantoren. Als ze op hun bestemming aankomen, vervullen de elektromotoren hun taken in meer dan 200 verschillende toepassingsgebieden consequent, stil en onzichtbaar, maar vooral zeer efficiënt. ASTRO-motoren zijn zelfs te vinden in de ruimte: op het ISS werken ze in actuatoren om ervoor te zorgen dat het waterkoelcircuit te allen tijde hoge temperatuurschommelingen kan opvangen. ASTRO Motorengesellschaft lanceerde 35 jaar geleden zijn eerste synchrone motor.

Tegenwoordig is het Nedersaksische bedrijf een van de toonaangevende fabrikanten van elektromotoren in het vermogensbereik tot 200 watt. ASTRO is wereldmarktleider voor explosieveilige synchroonmotoren tot 20 watt en is de verborgen kampioen in dit segment. Voor zijn ondernemerssucces, inzet en innovatiekracht ontving Thomas Graudenz, directeur van ASTRO Motorengesellschaft, vorig jaar niet alleen de "SME Grand Prix" voor de regio Nedersaksen/Bremen, hij ontving ook de ereplaat van de Oskar Patzelt Foundation toegekend aan bijzonder innovatieve bedrijven.

Internationaal Ruimtestation
Op het ISS zullen ASTRO-motoren naar verwachting aan de hoogste eisen voldoen. (© NASA)
Thomas Graudenz aan tafel
Thomas Graudenz, directeur van ASTRO Motorengesellschaft, ontving vorig jaar de "SME Grand Prix" voor de regio Nedersaksen/Bremen. (©Erik Kruger)

VOORUIT KIJKEN

Een verdiend succes dat Thomas Graudenz terecht met trots vervult: "Al tientallen jaren produceren we motoren met het label 'Made in Germany' - een kwaliteitsbelofte waarop onze klanten kunnen vertrouwen." Ze kunnen ook vertrouwen op het instinct en de knowhow waarmee Graudenz zijn bedrijf runt. Zo bleek in 2002 de dure ATEX-certificering van de Europese Unie een investering in de toekomst. Hiermee kan ASTRO explosieveilige motoren maken voor gebruik in bijvoorbeeld raffinaderijen, biogascentrales en benzinestations. “We bieden deze motoren in twee versies aan. De eerste is beperkt met een vermogen van maximaal 20 watt; de andere is onbeperkt met een maximaal vermogen van maximaal 200 watt.

De onbeperkte ASTRO-motor is ondergebracht in een drukvaste behuizing en werd in 2016 gelanceerd met een EG-typegoedkeuringstestcertificaat”, legt Graudenz uit. “Geen van beide motoren produceert vonken. Dit is een must in explosieve omgevingen.” hij gaat door. Graudenz vertrouwt op HELUKABEL-kwaliteit voor de bekabeling van zijn speciale motoren. Regional Sales Manager David von der Gathen legt uit: “We leveren ASTRO met onze flexibele, speciale PVC, JZ-500 stuurkabel om een ​​voorbeeld te noemen. Deze grotendeels oliebestendige kabel is zelfdovend, vlamvertragend en voorwaardelijk geschikt voor sleepkettingen en torsie.” Door zijn eigenschappen is de JZ-500 perfect geschikt voor gebruik in motoren. Zelfs de kabelwartels worden door HELUKABEL geleverd, omdat het essentieel is dat elk afzonderlijk onderdeel hier compatibel is met elkaar. De kabelwartels voldoen aan internationale normen en worden ook gebruikt waar hoge omgevingstemperaturen bestaan ​​en een hoge beschermingsklasse en drukvastheid vereist zijn.

Maar Graudenz heeft geen hechte relatie met HELUKABEL alleen: “Ik kan al mijn leveranciers binnen 24 uur bezoeken omdat ze allemaal in Duitsland produceren. Het klachtenquotiënt voor onze producten ligt in het lage promillebereik, wat geen toeval is.” Ook de ondernemer kan rekenen op betrokken en gekwalificeerde medewerkers. Hij vindt ze zelfs in de structureel achterblijvende regio Cuxland, aan de kust van de Noordzee. “Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten is voor mij geen probleem. Ik bied competente medewerkers en ambitieuze nieuwkomers veel prikkels, maar vooral een boeiende en zekere job in een familievriendelijk bedrijf. Meestal hoef ik niet eens reclame te maken voor openingen”, schept hij op. Zijn vrouw Andrea zorgt ervoor dat het bedrijf bekendheid behoudt door regelmatig de socialemediakanalen te updaten met nieuws en artikelen over de diverse sociale activiteiten van het bedrijf. Naast haar public relations-werk is ze ook verantwoordelijk voor personeel, training, gezondheid en veiligheid op de werkplek en evenementenbeheer.

Thomas Graudenz voor een containerschip
Creatieve geest: motoren ontworpen door Thomas Graudenz worden gebruikt aan boord van grote tankers, drijven onderzeeërs voort en draaien kebabspitten. (© Erik Kruger)
Thomas Graudenz en David von der Gathen in gesprek
Thomas Graudenz krijgt deskundig advies van HELUKABEL regionaal verkoopmanager David von der Gathen. (© Erik Kruger)

BETOVEREND

Thomas Graudenz is gepassioneerd door zijn werk en zijn gretigheid klinkt door in al zijn woorden. Zijn enthousiasme en openheid voor nieuwe dingen zijn een drijvende kracht geweest in zijn veelzijdige professionele carrière. Na zijn afstuderen volgde Graudenz een opleiding tot automonteur en ging daarna economie studeren. Dit leverde hem een ​​diverse achtergrond van ervaring op op gebieden als voorraadbeheer, kwaliteitsborging en exporthandel; vaardigheden die hem later goed van pas zouden komen. In 1999 trad hij in dienst bij ASTRO als zaakvoerder en in 2010 volgde hij Senior Director Walter Hopp op. Graudenz had het bedrijf in 2004 al op zijn kop gezet toen hij een productievestiging in Debstedt bouwde. Dit maakte voor hem de weg vrij om de productlijn van het bedrijf uit te breiden met nieuwe tandwielkasten en verbindingen.

Tegenwoordig biedt het bedrijf naast complexe maatwerkoplossingen miljoenen combinaties op basis van een modulair concept voor elke toepassing. Graudenz heeft zichzelf dit jaar weer een aantal doelen gesteld: “Mijn belangrijkste focus ligt op groei. Tegen 2025 wil ik onze netto-omzet, die momenteel rond de twee tot drie miljoen euro (2,3 tot 3,5 miljoen dollar) ligt, verdubbelen.” En wie weet valt er aan het einde van het jaar nog iets te vieren, want zijn bedrijf is alweer genomineerd voor de “MKB Grand Prix”.

ELEKTRIFICEREN

Wie: ASTRO Motorengesellschaft mbH & Co KG, Debstedt, Noordoost-Duitsland, 30 medewerkers.

Wat: ASTRO Motorengesellschaft ontwikkelt en produceert zeer nauwkeurige elektromotoren met een vermogensbereik tot 200 watt en is wereldwijd marktleider voor explosieveilige motoren tot 20 watt. Het bedrijf produceert zowel seriematige als zeer gespecialiseerde maatwerkoplossingen.

terug