Carport onder de zon
Op Weeze Airport, vlakbij de Duits-Nederlandse grens, installeerde EEPro GmbH in recordtijd carports met daarop 25.000 vierkante meter (269.098 vierkante voet) zonnepanelen.
Jan Kiermaier is een persoon die niet snel in de war raakt. De directeur van EEPro GmbH in Simbach, Beieren, is een expert op het gebied van fotovoltaïsche systemen in de open ruimte. Hij en zijn team hebben al een groot aantal projecten over de hele wereld voltooid. Het plaatsen van zonnepanelen op een carport met 1.500 parkeerplaatsen op Weeze Airport was echter ook voor hem geen gemakkelijke opgave. “Van de goedkeuring van de planning tot de ingebruikname hadden we maar zes weken”, herinnert Kiermaier zich.
Goede planning
Het succes hing af van de just-in-time levering van de carport-onderbouw, fotovoltaïsche modules, omvormers en verschillende elektrische componenten op de locatie. Zelfs al in de planningsfase was het voor Kiermaier van essentieel belang om samen te werken met vertrouwde partners waarvan hij wist dat ze de technische uitdagingen uit eerdere ervaring het hoofd konden bieden. “De 66 afzonderlijke carportmodules zijn tot 35 meter (115 voet) lang en 13 meter (43 voet) breed. Het bepalen van de optimale hoek voor stroomopwekking en de minimale instaphoogte was allesbehalve triviaal”, zegt hij. “We moesten de technische mogelijkheden tot het uiterste pushen”, benadrukt Kiermaier.
SPORTIEVE PRESTATIES
Ook voor de kabels koos de directeur van EEPro voor een vertrouwde partner: “We werken al enkele jaren samen met HELUKABEL en zijn helemaal tevreden over de service. Voor dit project was het cruciaal dat HELUKABEL in zeer korte tijd grote hoeveelheden kabels leverde.” De snelle en snelle levering van deze hoeveelheid vooraf gespecificeerde kabels vereiste uitstekende organisatorische vaardigheden, meldt Günter Ehrentreich, HELUKABEL's verkoopmanager zuidelijke regio. "Veldpersoneel, verkoopondersteuning en verzending bundelden hun krachten en we waren in staat om het project met succes af te handelen in de beperkte tijd die beschikbaar was", vervolgt hij. Tegenwoordig wordt het vermogen dat door de module wordt gegenereerd, via 70 kilometer SOLAR-PV1-F-kabel naar de omvormer gestuurd. De omvormer maakt verbinding met de fotovoltaïsche verdelers via een NYY-O-kabel. Van daaruit transporteren NAYY-J-kabels de stroom naar het transformatorstation. "We hebben ook de PAAR-TRONIC-Li-2YCYv-datakabel gebruikt om ervoor te zorgen dat het systeem werkt in overeenstemming met de Duitse wet op de hernieuwbare energiebronnen", zegt Kiermaier. In totaal zijn er 15.296 zonnepanelen op deze manier aangesloten en zijn planning wierp zijn vruchten af. Auto's die op de luchthaven geparkeerd staan, zijn nu beschermd tegen zon, regen en hagel, terwijl de zonnepanelen op het dak tot vier megawatt elektriciteit aan het stroomdistributienetwerk van de exploitant leveren.