Hou het schoon!

In zijn fabriek in de buurt van Dortmund produceert Dr. Gansow Gmatic AG hoogwaardige vloerreinigingsmachines die extreem duurzaam en compact zijn, mede dankzij de producten van HELUKABEL.

Moritz Gansow and Heiko Müller checking a floor cleaning machine

Kwaliteit boven kwantiteit, roestvrij staal boven plastic, handproductie boven goedkope leveranciers: voor meerderheidsaandeelhouder Moritz Gansow (links) en marketingmanager Heiko Müller ligt het succes in traditioneel vakmanschap en hoge kwaliteit. (©Carsten Behler)

Glanzende oppervlakken, elegante styling en hoogwaardige haptiek: de eerste keer dat mensen de reinigingsmachines van Dr. Gansow Gmatic AG gebruiken, doen ze meer aan auto's denken dan aan reinigingsapparatuur. Dit is geen toeval, bevestigt Heiko Müller, verantwoordelijk voor de marketing van het bedrijf: “We proberen onze machines een gevoel te geven dat op het eerste gezicht nogal ongebruikelijk lijkt voor dit type product. Maar onze klanten in de voedingsindustrie kennen roestvast staal heel goed, waarderen de voordelen ervan en zijn bereid een redelijke prijs te betalen voor de kwaliteit ervan.”

VAN ZUUR NAAR AKALINE

Dr. Gansow Gmatic AG heeft zo een niche gecreëerd voor speciale, hoogwaardige machines. Een groot voordeel van de producten is hun geschiktheid voor een breed scala aan reinigingsmiddelen met pH-waarden van 1 tot 14 dankzij hun roestvrijstalen ontwerp. Het bedrijf maakt het roestvast staal nog duurzamer en robuuster door het oppervlak door middel van galvanisatie om te vormen tot slijtvast chroomoxide. Dit proces verwijdert zelfs de kleinste oneffenheden van het oppervlak en helpt zo de ophoping van vuil en bacteriën te voorkomen. "Het gebruik van bewerkt roestvrij staal onderscheidt ons van onze concurrenten", legt Moritz Gansow uit, die verantwoordelijk is voor de technische inkoop bij Dr. Gansow Gmatic AG. “Andere bedrijven richten zich vooral op plastic, dat gewoon niet tegen bepaalde schoonmaakmiddelen kan.” Het gebruik van sterke reinigingsmiddelen stelt ook hoge eisen aan de kabels die het bedrijf in zijn machines installeert - een uitdaging die Thomas Thomae, HELUKABEL's noordelijke verkoopmanager, graag aanvaardde. “De kabels liggen in de directe omgeving van de eigenlijke reiniging”, legt hij uit. “Het is daarom essentieel dat ze bestand zijn tegen zowel alkalische en zure reinigingsmiddelen als tegen zeer heet water. HELUKABEL siliconenkabels voldoen aan al deze eisen.” Dr. Gansow Gmatic AG gebruikt deze om de borstelmotoren van de reinigingsmachines aan te sluiten.

Thomas Thomae en Moritz Gansow inspecteren de reinigingsmachine
HELUKABEL siliconenkabels zijn zelfs bestand tegen alle alkalische en zure reinigingsmiddelen. Inkoopmanager Moritz Gansow (links) en HELUKABEL Regional Sales Manager Thomas Thomae zijn hier verheugd over. (©Carsten Behler)
Geïnstalleerde kabelbomen
Voor de accukabel gebruikt Dr. Gansow Gmatic AG HELUKABEL H01N2-D laskabels en verzendt de stuursignalen in de reinigingsmachines met HELUKABEL-JZ-500 stuurkabels. (©Carsten Behler)

DUURZAAM EN COMPACT

Dr. Gansow Gmatic AG hanteert ook een unieke benadering van batterijtechnologie in vergelijking met zijn belangrijkste concurrenten. In plaats van de deep-cycle batterijen die veel gebruikt worden in de industrie, richt het bedrijf zich op NexSys® batterijen. Deze accu's onderscheiden zich door snel opladen en een hoog rendement, tot wel 95 procent, waardoor ze zeer weinig warmte genereren. Net als batterijen voor mobiele telefoons kunnen ze zelfs als ze relatief vol zijn opgeladen worden zonder hun levensduur te verkorten. Bovendien zijn NexSys®-batterijen relatief smal en 30 procent compacter dan vergelijkbare deep-cycle-batterijen. “Dit maakt onze machines nog compacter en slanker dan onze concurrenten. De machines zijn gemakkelijker te besturen en de machinist heeft beter zicht op de borstels omdat ze zijdelings en symmetrisch buiten het chassis uitsteken”, legt Heiko Müller uit. De compacte behuizing wordt bereikt door overeenkomstige eisen te stellen aan de geïnstalleerde kabels en draden.

De kabels die de batterij verbinden met de besturingseenheid moeten zeer flexibel zijn en kleine buigradii mogelijk maken om ervoor te zorgen dat ze in de beperkte ruimte passen. Voor de batterijkabel gebruikt Dr. Gansow Gmatic AG HELUKABEL H01N2-D-laskabels, die bijzonder flexibel zijn dankzij de ultrafijne draadstrengen en de buitenmantel van neopreen. De stuursignalen in de reinigingsmachines worden verzonden via HELUKABEL JZ-500 stuurkabels. "Het is geweldig om zo'n innovatieve klant als Dr. Gansow Gmatic AG te ondersteunen met verschillende van onze producten", meldt Thomas Thomae. "Ik ben ervan overtuigd dat we een succesvolle samenwerking voor de boeg hebben."

FOCUS OP KWALITEIT

Voor Moritz Gansow is de in Hemmingen/Stuttgart gevestigde kabelleverancier de juiste partner voor zijn fabriek: “Onze belangrijkste redenen om over te stappen op HELUKABEL zijn de absoluut professionele uitstraling, beschikbaarheid van producten op korte termijn, concurrerende prijzen en onberispelijke kwaliteit. Vooral dat laatste punt is voor ons belangrijk om ons te onderscheiden van de concurrentie.” In lijn met deze filosofie worden de reinigingsmachines van Dr. Gansow Gmatic AG bijna volledig met de hand vervaardigd. Van lassen via montage en bekabeling tot eindtest, de 16 medewerkers van het bedrijf voeren deze taken persoonlijk uit en vinken elke voltooide stap af. Positief neveneffect: het handmatige proces versterkt de identificatie van medewerkers met het product. Het is ook gemakkelijk voor het bedrijf om wijzigingen door te voeren. “Onlangs hadden we een klant die zijn machine op meerdere locaties wilde gebruiken en daarom borgringen op het chassis nodig had om de machine tijdens het transport vast te zetten”, noemt Heiko Müller als voorbeeld. De ontwerpers deden een voorstel voor deze eis, bespraken dit direct met collega's in de montage en konden de klant snel van een oplossing voorzien.

Moritz Gansow voor de reinigingsmachine

IDEEN VOOR DE TOEKOMST

Ondanks de volledige focus op vakkundig vakmanschap en hoge kwaliteit, verliest Dr. Gansow Gmatic AG de toekomst niet uit het oog. Het bedrijf ontwikkelt momenteel een telemetrische module binnen een leaseconcept voor zijn machines. “Huren is een algemene trend in reinigingsmachines”, legt Heiko Müller uit. “En daar zijn onze duurzame machines natuurlijk perfect voor.”

Wie: Dr. Gansow Gmatic AG, Bergkamen, nabij Dortmund, circa 16 medewerkers.

Wat: Fabrikant van hoogwaardige schrobzuigmachines en elektrische trekkers. Het bedrijf richt zich op handmatige productie om ervoor te zorgen dat de individuele wensen van de klant snel en naar een hoge standaard kunnen worden geïmplementeerd.

terug