"Altijd een stap vooruit"

Markus Schöck (39) werkt al 18 jaar bij HELUKABEL. Als salesmanager voor Zuid-Duitsland bedient hij met zijn team van 35 klanten in verschillende sectoren; een belangrijk aandachtspunt is de auto-industrie. We ontmoetten hem voor een gesprek hierover.

Markus Schöck, Wolfgang Sadlers, Günter Ehrentreich in front of a robot

Markus Schöck met regionale verkoopmanagers Wolfgang Sadlers en Günter Ehrentreich (van links) op bezoek bij een klant. (©Tobias Bugala)

Meneer Schöck, vragen klanten tegenwoordig andere oplossingen dan 15 jaar geleden?

Markus Schöck: Oh ja, dat doen ze zeker. Naarmate automatisering bijvoorbeeld steeds gebruikelijker wordt in de industriële productie, zijn er steeds meer datakabels nodig om data met steeds hogere snelheden te verzenden. Tegelijkertijd krimpt de inbouwruimte in machines en stijgt de vraag naar lichtere en ruimtebesparende kabels. Onze klanten vragen steeds vaker om aansluitklare systemen. De hele industrie staat onder enorme druk om sneller, efficiënter en kosteneffectiever te functioneren. Dit wordt het best bereikt door plug-and-play-oplossingen te gebruiken om de doorlooptijden van bestellingen in productiehallen te optimaliseren. Als systeemaanbieder kunnen we hier goed scoren omdat we samenwerken met partners die alleen kabels en draden maken en die staan ​​voor een zeer hoge kwaliteit. Dit gaat vaak hand in hand met klantoverleg.

Jij en je team bedienen voornamelijk klanten in de auto-industrie. Wat is hier onderscheidend aan?

Onze klanten zijn voornamelijk onderaannemers van automobielconglomeraten. Zo leveren wij ons gehele productassortiment aan fabrikanten van lakafwerkingssystemen, persinstallaties en gereedschapsmachines. Het is zeker waar om te zeggen dat de auto-industrie de drijvende kracht is achter plant- en systeemengineering. Processen zijn hier sterk geautomatiseerd en als gevolg daarvan stimuleert de industrie vaak technische innovaties die door andere industrieën worden opgepakt. De steeds specifiekere eisen van automobielconglomeraten worden altijd doorgegeven aan hun machinebouwers. Er wordt veel nadruk gelegd op kwaliteit omdat productieonderbrekingen ernstige gevolgen hebben. Daarom hebben de automobielconglomeraten precieze richtlijnen opgesteld over welke producten waarvan leveranciers kunnen worden gebruikt in de machines en apparatuur die door hun onderaannemers worden gebouwd.

HELUKABEL heeft naam gemaakt bij de zeer grote autofabrikanten. Wat betekent dit precies?

Het betekent dat we nu op de lijst met voorkeursleveranciers van de toonaangevende autoconglomeraten staan. Onze producten zijn gecertificeerd voor gebruik in de machines en apparatuur van de onderaannemers. Aanvankelijk gold dit slechts voor een paar producten, maar inmiddels wordt ons complete assortiment gebruikt. Als je naar een typisch stuk machine kijkt, zie je dat het vol zit met kabels en wartels. We hebben ons hier heel goed gepositioneerd. Geen ander bedrijf dan HELUKABEL biedt zo'n diversiteit aan producten. En mensen vertrouwen ons, iets waar we erg trots op zijn.

Hoe heb je dit bereikt?

Met doorzettingsvermogen, passie en een geweldig team. Het was en is niet gemakkelijk, maar ik heb een fantastisch team dat deze visie met mij heeft nagestreefd. Er zit een enorm potentieel in de auto-industrie en daar wilden we actief in zijn en niet alleen op reageren. Daarom hebben we speciaal voor dit doel een team opgericht, in de eerste plaats met Günter Ehrentreich en Wolfgang Sadlers, regionale verkoopmanagers voor respectievelijk Beieren en Baden-Württemberg. We hebben intensief ideeën uitgewisseld met de automobielconglomeraten en hebben geleidelijk aan hun vertrouwen gewonnen. We zijn bereid om naar hun zorgen te luisteren en vanaf het begin betrokken te zijn bij projecten. Ons eigen R&D-team is er altijd om te helpen met problemen als en wanneer ze zich voordoen. Dit alles wordt gewaardeerd en het houdt ons een stap voor. Niet in de laatste plaats waren ze overtuigd door de kwaliteit van onze producten en de knowhow van ons team. De auto-industrie is al lang een internationale. Ook buitenlandse autofabrikanten zijn grotendeels afhankelijk van Duitse leveranciers.

Waarom is dat?

Zeker vanwege de kwaliteit. "Made in Germany" machines en uitrustingen zijn wereldwijd nog steeds erg in trek en genieten een uitstekende reputatie. Het klinkt misschien eenvoudig genoeg om een ​​vleugel te stampen, maar in werkelijkheid vereist het zeer specifieke kennis die maar weinig mensen hebben. En als een Duits autoconcern zijn productie naar het buitenland verplaatst, zijn zijn toeleveranciers genoodzaakt om daar ook te gaan opereren. Voor HELUKABEL is dit een signaal naar de wereld; onze producten zijn wereldwijd verkrijgbaar wat ons onderscheidt. We zijn vertegenwoordigd in meer dan 30 landen via onze eigen dochterondernemingen en magazijnen. Laten we eens in de toekomst kijken.

Welke andere uitdagingen zijn er?

Ik ben niet het soort man dat graag ver in de toekomst kijkt. Ik kijk liever terug en leer van ervaringen voordat ik beslis wat de trends voor de komende drie tot vijf jaar zullen zijn. Als we op één lijn blijven met de auto-industrie, zie ik een enorm potentieel. Hoewel de markt voor elektromobiliteit, alternatieve aandrijvingen en autonoom rijden snel groeit, zijn wij vooral toeleverancier aan de hardwaresector. Ik geloof ook dat de klassieke verbrandingsmotor nog wel even zal bestaan. Toch moeten we accepteren dat nieuwe eisen om nieuwe producten vragen en dat we bij HELUKABEL in sales meer internationaal moeten gaan netwerken. We zijn betrokken bij tal van internationale projecten, maar het is belangrijk dat we improviseren

terug