Hoe kabels worden gemaakt - Stap 3: Aderisolatie
Bij de productie van kabels en draden telt elk klein detail. In het derde deel van onze serie leert u hoe wij aders met kunststof isoleren.
Nadat de afzonderlijke draden zijn gevlochten om een geleider te vormen, is de volgende stap om deze te isoleren. Het doel van de zogenaamde aderisolatie is om de blanke gevlochten geleider te beschermen en kortsluiting in de kabel te voorkomen. Als isolatiemateriaal wordt meestal kunststof gebruikt. Polyvinylchloride (PVC), polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) zijn de meest gebruikte thermoplasten. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen maximale spanning en temperatuur. PVC is geschikt voor de meeste standaard kabels. Als een hogere diëlektrische sterkte of hogere temperaturen vereist zijn, bijvoorbeeld in motoraansluitkabels, is PP of cross-linked polyethyleen (XLPE) het isolatiemateriaal bij uitstek. Bij datakabels is het belangrijk om de verliesfactor zo laag mogelijk te houden. De eigenschappen van PE maken het daarom een geschikt isolatiemateriaal voor dergelijke toepassingen. Afhankelijk van de kabelvereisten kunnen ook rubber- en siliconenelastomeren, die thermisch robuuster zijn dan thermoplasten, voor de isolatie worden gebruikt. De kunststofkorrels worden in de extruder gesmolten en rond de geleider geïnjecteerd. Elektrische vereisten voor de kabel, zoals diëlektrische sterkte, bepalen de minimale wanddikte van de isolatielaag. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de dikte uniform is, anders kunnen er kortsluitingen optreden in secties waar deze minder is dan het gespecificeerde minimum omdat de diëlektrische sterkte te laag is.
Vraag het de expert
Een gelijkmatig dikke isolatielaag is de sleutel tot hoogwaardige kabel. Hoe wordt dit gegarandeerd?
Absoluut concentrische positionering van de geleider is essentieel en moet tijdens het gehele extrusieproces in deze positie worden gehouden. Daarom moeten precisiegereedschappen worden gebruikt om de kern te isoleren. Zo moeten de sproeikoppen op de extruder nauwkeurig worden bewerkt, met vrijwel geen ruimte voor fouten.
Waarom moet de isolatielaag zo dun mogelijk zijn?
Iedereen wil een kabel die goedkoop, ruimtebesparend en lichtgewicht is. Daarom wordt er bij het isoleren van de afzonderlijke geleiders voor gezorgd dat de isolatielaag zo dun mogelijk wordt gehouden. Bij HELUKABEL meet een laser de exacte buitendiameter tijdens het extruderen van het plastic. Indien nodig kan de extruder binnen een bepaald bereik een automatische bijstelling uitvoeren. Niettemin worden van elke afzonderlijke productiestap willekeurige monsters genomen en onder een microscoop onderzocht voor strikte kwaliteitscontrole.