Drie is een winnaar

Op een kaart lijkt de afstand tussen een waterkrachtcentrale en het eindstation op steenworp afstand van elkaar. Maar als je over dit gebied een nieuw middenspanningsnet wilt aanleggen, dan is dat hard werken.

Three-chamber cable drum in the field

De kabeltrommel met drie kamers maakt het leggen van nieuwe hoogspanningskabels veel sneller. (©Belinda Mayer)

De waterkrachtcentrale van Ralph Poschenrieder bevindt zich in de Beierse regio Allgäu, aan de voet van de Alpen; het zet de energie van de Boven-Argen rivier om in schone elektriciteit. "Mijn overgrootvader bouwde het eerste deel van de krachtcentrale in 1927", herinnert Poschenrieder zich, nu de enige eigenaar van de krachtcentrale. "Hij en mijn grootvader brachten de elektriciteit naar de dorpen, waar ze het rechtstreeks aan de lokale bewoners verkochten." Tegenwoordig wekt de centrale jaarlijks een miljoen kilowattuur elektriciteit op; dat komt ongeveer overeen met het verbruik van 250 huishoudens. De elektriciteit wordt rechtstreeks op het regionale net ingevoed, maar vanwege de door de netbeheerder gevraagde vernieuwingswerkzaamheden moest Poschenrieder in de zomer van 2018 een nieuw middenspanningstraject aanleggen.

Door bots en rots

De oude route, aangelegd door zijn vader, kruiste de loop van de rivier drie keer en liep onder natte bosgrond, rotsachtige voetpaden en langs een weg. Destijds sjokten ze dagenlang door het bos met een bulldozer om de greppel te graven, en toen ze daarmee klaar waren, moesten de mannen drie sets zware kabels over het kronkelende en kronkelige pad slepen.

Hij koos voor een kortere, directere route dan zijn voorgangers: “De nieuwe route is ongeveer een kilometer langer dan voorheen, is steiler en loopt offroad”, legt hij uit. "Maar we zijn eindelijk verlost van de oude obstakels - rotsen, drie kreekovergangen, evenals de straat. Dit maakt de route toegankelijker voor onder meer machines, wat leidde tot het idee om de drie kabels over een groot deel van de afstand direct te leggen.” Poschenrieder vond meteen steun van HELUKABEL. Regional Sales Manager Thomas Hörmann legt uit: “Het ging erom zowel het vervelende graafwerk als de oude route te vermijden. Het zou minstens twee weken hebben gekost om een ​​route uit te graven die niet veel langer is dan een kilometer.” HELUKABEL stelde daarom de speciaal geconstrueerde kabeltrommel met drie kamers voor. In combinatie met een kabelploeg van Poschenrieder was dit de ideale oplossing, omdat het traject maar één keer hoefde te worden afgelegd.

Graafmachine legt kabel in de natuur
In het bergachtige Allgäu, Beieren, kan zelfs het aanleggen van een eenvoudige kabelroute een echte uitdaging zijn. (©Belinda Mayer)

Drie in één

"We hebben de drie benodigde kabels tegelijkertijd op een trommel met drie kamers gewikkeld en naar Allgäu verzonden", meldt Hörmann. "Daar werd de trommel op de kabelploeg gehesen, die vervolgens de drie middenspanningskabels een meter (3 voet) in de grond begroef langs de geplande route." Poschenrieder vult aan: “De klus was in slechts een halve dag geklaard. De meeste openingen in de grond sluiten zichzelf en de natuur doet de rest.” Hij is ook op andere manieren gelukkig. "De transmissieverliezen van elektriciteit zijn nu bijvoorbeeld veel minder", merkt hij op. “En alles is nu state-of-the-art. Ik betwijfel of ik me hier de rest van mijn leven weer zorgen over moet maken."

terug