Uitbreidbaar testlaboratorium

Onder leiding van het gerenommeerde Mexicaanse onderzoekscentrum CIATEQ en in nauwe samenwerking met HELUKABEL Mexico werd vorig jaar een prototype van een windturbine van 30 kW met succes aan het publiek voorgesteld. Het specifieke doel: dienst doen als testlaboratorium voor het testen van nieuwe materialen in reële omstandigheden.

Windrad zum Aufklappen

De 19 meter hoge windturbine kan met een druk op de knop eenvoudig worden neergelaten en verhoogd. (© Ciateq)

De turbine kan in enkele minuten worden op- en afgebouwd, d.w.z. de 19 meter hoge toren kan met een druk op de knop hydraulisch worden "ingeklapt", zodat technici ter plaatse gemakkelijk toegang hebben tot de binnenkant. Hierdoor kunnen op elk moment aanpassingen worden gedaan aan de besturingssystemen, generatoren en rotorbladontwerp om nieuwe kennis op te doen over de regionale markt.

HELUKABEL IS ER WAAR DE WIND WAAIT

opvouwbare windturbine
Binnen enkele minuten gaat de windturbine open en wordt het een ideaal testlaboratorium om veranderingen door te voeren. (© Ciateq)

De visie: veerkrachtige en onafhankelijke windtechnologie ontwikkelen voor Latijns-Amerika en nationale aannemers gebruiken om de technologie regionaal te promoten. Naast uitgebreide testen in de grootste diversiteit aan weerscenario's, is het doel om de beproefde technologie te verhandelen en de felbegeerde TRL-6-status (NASA-standaard) te behalen. De eisen aan de geïnstalleerde kabeltechnologie, waaraan HELUKABEL heeft bijgedragen, zijn dan ook hoog. Het mechanisme om de toren op te tillen, bijvoorbeeld, had kabels nodig die in de kleinste ruimtes konden worden geïnstalleerd zonder op enige manier de prestaties of kwaliteit te beïnvloeden. Tegelijkertijd moesten ze bestand zijn tegen de hoge mechanische belastingen. HELUKABEL leverde een set kabels uit de serie HELUWIND®, evenals diverse besturings- en datakabels en enkelvoudige geleiders voor deze en andere gebieden. José Guadalupe Rico Espino, senior applicatie-engineer bij TIEC en hoofdprojectmanager, is tevreden over de samenwerking: "HELUKABEL heeft ons uitgebreid advies kunnen geven en precies de juiste kabeltechnologie kunnen leveren voor alle kritische projectgebieden, snel en zonder poespas."

INTENSIEF SAMENWERKEN VANAF HET BEGIN

Om dit te bereiken heeft CIATEQ het HELUKABEL-team, onder leiding van Gerardo Montenegro Aznar, directeur van HELUKABEL Mexico, zeer vroeg in de planningsfase aan boord gehaald. "Het was opwindend en zeer inspirerend voor ons om betrokken te zijn bij dit buitengewone onderzoeksproject", meldt Montenegro Aznar. Openbare onderzoekscentra, universiteiten en Mexicaanse en internationale bedrijven uit de particuliere industriële sector werken sinds februari 2018 intensief samen over de disciplines heen om het prototype. De windturbine, de enige in zijn soort ter wereld, werd in het veld getest in het Centro regional de Tecnología Eólica (CERTE) in La Ventosa, Oaxaca, waar hij alle mechanische materialen en goedkeuringstests met vlag en wimpel doorstond .

foto Gerardo Montenegro
Gerardo Montenegro Aznar, Gedelegeerd Bestuurder HELUKABEL Mexico
terug