Held van de nacht

HELUPOWER REFLECT licht op en ondersteunt reddingswerkers bij hun werk. Dat kan brandweerman Dönges beamen.

Firefighters kneel in front of the fire engine in the middle of them the cable Helupower reflect rolled out

Deze kabel kan niet worden gemist - een beslissend voordeel tijdens een oproep wanneer snelheid cruciaal is. (© Ralf Kreuels)

Vlammen laaien hoog in de nachtelijke hemel, de schuur brandt fel en er is overal rook; hulpverleningsvoertuigen razen naar binnen en brandweerlieden springen eruit. In de gloed van het vuur en het blauwe licht worden de slangen uitgerold. Er is meer licht nodig en waar licht is, zijn kabels. Maar omdat dingen snel moeten gaan, worden kabels al snel een struikelgevaar - tenzij ze glanzen, tenminste. HELUPOWER REFLECT is omwikkeld met retroreflecterende folie die lichtstralen terugkaatst naar hun bron, ongeacht de invalshoek. Of, zoals Ömer Durak, hoofd kabelconstructie bij HELUKABEL het zegt: "De kabel schreeuwt: 'Hallo, hier ben ik!'" Dit is een beslissend voordeel dat snel werd erkend door Dönges in Remscheid, bij Düsseldorf, toen de kabel werd gepresenteerd aan door HELUKABEL Regional Sales Manager Marcel Poullie. Dönges rust brandweerkorpsen, het Duitse federale agentschap voor technische hulp en andere hulpdiensten uit met alles wat ze nodig hebben om te redden, te bergen en te helpen. Nog niet zo lang geleden bood Dönges alleen kabels aan met een gele rubberen mantel. Ze waren in ieder geval geel. Rubber kan echter niet "schreeuwen", wat betekent dat zelfs gele rubberen kabels grijs zijn in het donker. HELUPOWER REFLECT daarentegen is gemaakt van een retroreflecterende folie met een volledig transparante PUR-omhulling.

two men hold the cable Helupower reflect
HELUKABEL Regional Sales Manager Marcel Poullie (rechts) hoefde niet lang de geautoriseerde ondertekenaar van Dönges, Klaus Trusheim, te overtuigen van de voordelen van HELUPOWER REFLECT: de kabel spreekt voor zich. (©Ralf Kreuels)
Firefighter lifts a cable drum
Brandweerwagens zijn normaal gesproken uitgerust met één tot drie kabeltrommels. (©Ralf Kreuels)

PUR in gebruik

"De PUR-omhulling is perfect voor onze behoeften, omdat het materiaal veerkrachtiger is dan rubber", legt Klaus Trusheim, geautoriseerd ondertekenaar bij Dönges, uit. “Dit is een voordeel, want tijdens een oproep zal een brandweerwagen waarschijnlijk over kabels rijden.” Trusheim was ook overtuigd van het feit dat PUR, in tegenstelling tot rubber, gemakkelijk wasbaar is en doordat het minder slijt, wordt het niet zwart na een paar keer in roet of modder te hebben gelegen. Brandweerlieden en andere reddingswerkers waren even onder de indruk toen ze zagen hoe fel de kabel scheen op beurzen zoals "Florian" in oktober 2018 in Dresden, of "Retter" in september 2018 in Wels, Oostenrijk. Trusheim meldt: "Eindconsumenten zeiden dat dit precies was wat ze wilden." Zo reageerde de Berlijnse brandweer, de grootste professionele brandweer van Duitsland met 35 brandweerkazernes, zeer positief.

HELUPOWER REFLECT verlicht de ogen van brandweerlieden en de ontwerper: "Het is gewoon geweldig", zegt Ömer Durak over de kabel die hem een ​​​​paar hoofdpijn bezorgde. De eerste aanvraag voor het product bereikte hem in juli 2017. Een fabrikant van houtvrachtwagens vroeg om een ​​opvallende kabel: het idee was dat de stroomkabel voor de achterlichten andere bestuurders op de weg zou helpen om de volledige lengte van het voertuig te zien. Een kabel voorzien van een bijzonder signaleringseffect doen we niet elke dag. "Alleen een retroreflecterende folie op de markt vinden leek aanvankelijk onmogelijk", herinnert Durak zich. Nadat verschillende foliefabrikanten niet aan de eisen van Durak konden voldoen, vond hij bij een labelfabrikant eindelijk wat hij zocht. De fabrikant maakte de folie voor HELUKABEL en sneed deze naar wens in smalle reepjes.

Kabeltrommel met Helupower Reflect
HELUPOWER REFLECT: het verhoogt niet alleen de veiligheid, het is ook veerkrachtiger dan rubber dankzij de PUR-omhulling. (©Ralf Kreuels)

Durak legt uit dat dit komt omdat de strips elkaar niet mogen overlappen wanneer ze om de kabel worden gewikkeld om maximale flexibiliteit te behouden. Een andere uitdaging voor kabelontwerper Durak was de buitenmantel, die het licht ongehinderd van en naar de folie moest laten gaan. De oplossing was het eerder genoemde PUR, of beter gezegd, een kristalhelder PUR-mengsel. De specialist slaagde erin de perfecte blend te vinden, zodat in juli 2018 voor het eerst HELUPOWER REFLECT uit een extruder in de fabriek in Windsbach vloeide: "De hele ontwerpafdeling was aanwezig om de ervaring te delen."

“Nog niet zo lang geleden bood Dönges alleen kabels aan met een gele rubberen mantel. Zelfs gele rubberen kabels zijn grijs in het donker.“-Klaus Trusheim, authorised signatory at Dönges

PRAKTISCHE FOCUS

Bastian Reuter was er ook. Naast kabelontwerper is hij ook EHBO-er bij het bedrijf en vrijwilliger bij het Rode Kruis. “Toen ik de kabel zag, was mijn eerste gedachte dat niet alleen klanten uit de land- en bosbouwsector, maar ook reddingswerkers baat zouden hebben bij HELUPOWER REFLECT, omdat het de kans op ongevallen verkleint. En als je onderweg bent en dingen snel moeten gaan, is het laatste wat je wilt, dat je over een kabel valt”, zegt Reuter. Marcel Poullie hoefde dit voordeel niet lang uit te leggen aan zijn Dönges-klant: "Ik was echt heel enthousiast toen ik een monster kreeg en toen bleek dat de kabel voldeed aan de vereisten voor brandbestrijdingsmiddelen, waren zowel Trusheim als ik klaar de maan."

PAS HET BEGIN

Dönges gaf HELUKABEL de opdracht om de kabel in twee maten te produceren. Brandweerkorpsen voorzien van HELUPOWER REFLECT is pas het begin als Poullie er iets over te zeggen heeft: “Het is echt overal toepasbaar. Denk maar aan de industrie, mediatechniek, de kampeersector. Als een kabel belangrijk is, moet hij gezien worden.”

twee brandweermannen houden de helupower in de camera reflecterend
De HELUPOWER Reflect is bij uitstek geschikt voor nachtelijke operaties. (© Ralf Kreuels)

Vindingrijk

Wie: Dönges GmbH & Co. KG, Remscheid, nabij Düsseldorf, 100 medewerkers

Wat: Dönges, opgericht in 1903 als een winkel voor het snijden van vijlen, produceert sinds de jaren zeventig speciaal gereedschap voor de Duitse strijdkrachten en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Brandblusapparatuur en forensische technologie volgden later als verdere pijlers.

terug