Krachtstuk in een vakantieparadijs

De reis was niet gemakkelijk: zanderige en moerassige grond en extreme weersomstandigheden stelden de experts van Elektrotechnik Hafner GmbH voor complexe uitdagingen bij het installeren van kabels in Park Allgäu. Hier is het verhaal over de gigantische bouwplaats.

Landscape in the Allgäu

Het plattelandsdorp met 1000 vakantiehuizen wacht op bezoekers. Hij is voorzien van kabels en snoeren van HELUKABEL.(© Center Parcs)

Het vakantiedorp Groupe Pierre & Vacances / Center Parcs van het Franse bedrijf in Leutkirch belooft een ontspannen vakantie. De huizen hier liggen tussen bossen en weilanden in het prachtige Allgäu, hebben toegang tot een enorm zwemcomplex met een spa & country club, evenals een tropisch zwemparadijs, Aqua Mundo. Maar voordat gezinnen zich daar thuis konden voelen, moesten er verschillende uitdagingen worden overwonnen. Een daarvan was de installatie van kabels, zoals Franz Graile van Elektrotechnik Hafner in Thannhausen uitlegt. De basisvoorziening van elektriciteit aan 1000 vakantiehuizen stelde het familiebedrijf voor een enorme opgave. Ze hadden iets minder dan 18 maanden om alles op de rails te krijgen met de hulp van 1000 man personeel. “We hebben de volledige stroomvoorziening geïnstalleerd”, meldt Inkoopmanager Graile. Vanaf de 17 transformatorstations bij de ingang van het park moest ongeveer 60 kilometer kabel via greppels naar elk huis worden gelegd. "De 50 kilometer (31 mijl) laagspanningskabel was 30 tot 50 millimeter (1,2 tot 2,0 inch) dik, waardoor hij moeilijk te hanteren was", herinnert hij zich.

DIEP ONDER DE GROND

Ook was de grond erg zanderig en drassig, waardoor de kabels aan speciale eisen moesten voldoen. "Als ze in dit soort grond worden begraven, moeten ze bestand zijn tegen vocht en zeer robuust zijn vanwege de mechanische belasting", zegt Graile. De NAYCWY-kabel met PVC-ommanteling, bepaald door de elektriciteitsplanner van het project en onder meer ontworpen voor ondergrondse installatie, werd op korte termijn rechtstreeks op de bouwplaats geleverd door HELUKABEL.

Center Parc vogelperspectief

Center Parc vogelperspectief
Kabelinstallatie was een echte uitdaging in het licht van wisselende weersomstandigheden...
Center Parc Bungalow van buitenaf
... een strak schema en zandgrond. (© Centerparcs)

UITDAGING AANVAARD

Thomas Hörmann, Area Sales Manager van HELUKABEL, zegt dat de uitzonderlijke uitdagingen niet alleen de bosbodem waren, maar ook de enorme hoeveelheden kabel die precies op het juiste moment moesten worden geleverd. De grootste trommel had een diameter van drie meter en woog zes ton. Dergelijke hoeveelheden en gewichten kunnen volgens hem alleen worden gedragen door een marktleider als HELUKABEL. Ook de Hafner-medewerkers hadden veel op hun schouders: de bouwplaats bleek voor hen een krachttoer. Trommels met 800 tot 1000 meter (2625 tot 3280 voet) kabel en een gewicht van enkele tonnen moesten op vrachtwagens en terreinwagens langs de sleuven worden verplaatst. Graile beschrijft de procedure. “Eerst werden de verwarmingsbuizen in de sleuven gelegd en bedekt met zand. Daarna volgden de midden- en laagspanningskabels, die eveneens werden bedekt met zand om er lege leidingen voor glasvezelaansluitingen op te kunnen plaatsen. We verplaatsten vier tot vijf trommels tegelijkertijd langs de rand van de greppel”, meldt hij. De geologische toestand van de grond en het weer maakten het werk van de Hafner-experts er niet gemakkelijker op. Na hevige regenval moesten de greppels meerdere keren worden leeggepompt, waarbij de zanderige wanden van de greppel gedeeltelijk instortten. “Maar dankzij onze expertise en de just-in-time beschikbaarheid van HELUKABEL-producten konden we snel reageren”, zegt Graile. Ondanks de ongunstige omstandigheden tijdens de bouwfase, werd het project met succes afgerond en kunnen vakantiegangers nu genieten van een zorgeloos verblijf in hun vakantieparadijsresort.

Center Parc-bungalow
Vakantiehuizen in het groen wachten op de bezoekers. (© Centerparcs)
terug