Frisse wind uit het Eifelgebergte

Laying of medium voltage earth cables

Een nieuwe middenspanningskabel verdeelt windenergie ondergronds naar omliggende huishoudens. (©Energie Nordeifel GmbH & Co. KG)

In totaal worden 12 van de in totaal 18 windturbines in het windpark Schleiden-Schöneseiffen geleidelijk ontmanteld en vervangen door 13 moderne en krachtigere systemen. Het windpark in de Noordrijn-Westfaalse stad Schleiden, dicht bij de Belgische grens, levert de opgewekte energie aan het openbare elektriciteitsnet. De bestaande kabellijnen naar het station Wollenberg kunnen de toegenomen energiestroom echter niet aan. De vorige turbines wekten ongeveer 18 MW vermogen op, terwijl de nieuwe maar liefst 39 MW zullen produceren. Om ervoor te zorgen dat de elektrische energie met laag verlies naar het onderstation en van daaruit naar lokale huishoudens kan worden overgedragen, hebben de eigenaren van de installatie – het Bochumse bedrijf GLS-Windpark Schleiden GmbH - Energie Nordeifel GmbH ingeschakeld om een nieuwe kabelloop te plannen en duurzaam te leggen. ondergrondse kabels. Georg Gnädig, planner en projectmanager verantwoordelijk voor netvoorzieningen bij Energie Nordeifel, legt uit: "We bundelen de kabels en leggen twee kabelsystemen parallel aan elkaar, elk bestaande uit drie geleiders. We hebben een totale lengte van 72 kilometer nodig, geleverd om op elk respectievelijk deel van de kabelbaan te passen."

Nieuwe kabeldoorvoer

Het traject van 12 kilometer bleek aanvankelijk een uitdaging voor de professionals van Energie Nordeifel. “Het is niet alleen een kwestie van de kabels door greppels langs onverharde wegen trekken, maar ze moeten ook onder een nationale spoorlijn door lopen en verschillende waterpartijen volgen, om nog maar te zwijgen van verschillende federale snelwegen en landwegen”, zegt Gnädig. Dit vereist veel vakmanschap en knowhow en stelt hoge eisen aan de ondergrondse kabels zelf. De ondergrondse middenspanningskabel type NA2XS(F)2Y van HELUKABEL heeft een manteldikte van tweeënhalve millimeter en is daarmee bestand tegen de ondergrond. De isolatie van de afzonderlijke geleiders is gemaakt van cross-linked polyethyleen (XlPE), waardoor de kabel robuust en duurzaam is en probleemloos bestand is tegen bedrijfstemperaturen tot 90 graden Celsius. Dus vanaf eind april wordt de elektrische energie van Windpark Schleiden naar het onderstation in Wollenberg gebracht via een ondergrondse middenspanningskabel van HELUKABEL.

Sketch of the route of the medium-voltage earth cables of the wind farm
Sketch of a wind turbine

Hoe groter hoe beter - en effectiever.

Met een ashoogte van 135 meter (443 ft.) en een rotordiameter van 101 meter (331 ft.), zullen de nieuwe turbines in staat zijn om ongeveer 90 megawattuur per jaar te genereren, meer dan tweeënhalf keer zoveel dan voorheen. Dit komt overeen met de stroom die nodig is om zo'n 3000 huishoudens van stroom te voorzien.

terug